Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tomaatintaimet opettavat vastuuta

Jyväskyläläiskoulun oppilaat kasvattavat ruokaa kasvihuoneessa ja haaveilevat lisätuloista

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Jyväskyläläisen Mankolan koulun viidesluokkalaiset Kiia Ruuhilahti ja Atte Uusitalo kokevat olevansa etuoikeutettuja, kun he saavat kastella tomaatintaimia koulunsa kasvihuoneessa. Apuna heillä ovat Samu Mäntylä-Blå ja Alma Matilainen. Rehtori Pipsa Teerijoki seuraa taustalta.
Jyväskyläläisen Mankolan koulun viidesluokkalaiset Kiia Ruuhilahti ja Atte Uusitalo kokevat olevansa etuoikeutettuja, kun he saavat kastella tomaatintaimia koulunsa kasvihuoneessa. Apuna heillä ovat Samu Mäntylä-Blå ja Alma Matilainen. Rehtori Pipsa Teerijoki seuraa taustalta. Kuva: Petteri Kivimäki

Aamulla ennen ensimmäisen tunnin alkua jyväskyläläisen Mankolan koulun oppilaat ovat jo käyneet hoitamassa koulun kasvihuoneessa kujertavia lintuja. Undulaateille on luvassa poikasia, sillä naaras hautoo ahkerasti.

Puoliltapäivin kasvihuoneelle pyörähtää kuusi vilkkaasti pulputtavaa viidesluokkalaista. He nauttivat silminnähden kasvien ja lintujen hoidosta.

Fakta

Avokadoa ja oliiveja

Muun muassa näitä lajeja kasvaa Mankolan koulun kasvihuoneessa:

 avokadoa

 banaania

 kahvia

 oliivia

 sitruunaa

 viinirypäleitä

 maissia

 chilipaprikaa

 tomaattia

 kurkkua

 salaattia

 yrttejä

 kesäkukkia

"Maanantaina me juuri siirrettiin tomaatit saviruukuista tuollaisiin isoihin muovilaatikoihin ja laitettiin niille nuo langat", selittää Atte Uusitalo.

"Taimet oli tosi kuivia. Kastelimme niitä paljon. Kahdelle taimelle meni koko kannu", Samu Mäntylä-Blå jatkaa.

Pojat tarttuvat kastelukannuihin. Alkuviikosta koulituilla tomaatintaimilla on taas jano. Silmät loistaen oppilaat kertovat käyvänsä koulun kasvihuoneella lähes jokaisella välitunnilla.

"Tämä on tosi hauskaa. Täällä on näitä eläimiä. Niitä on kiva hoitaa", sanoo Kiia Ruuhilahti.

"Täällä on aina tekemistä", toteaa Alma Matilainen.

Idea kasvihuoneesta syntyi kaksi vuotta ennen kuin noin 450 oppilaan yhtenäiskoulu valmistui Jyväskylän Mankolaan. Koulu sijaitsee vuonna 1932 valmistuneen emäntäkoulun kupeessa.

"Vaimoni on ollut emäntäkoulussa töissä. Tiesimme, että täällä on kasvihuone. Otin kiireesti yhteyttä koulun rehtoriin, jotta kasvihuone ei häviä", opettaja Pekka Männistö kertoo.

Nyt emäntäkoulun vanhassa kasvihuoneessa kasvaa tomaatin, kurkun, salaatin ja maissin lisäksi eksoottisimpia kasveja, kuten avokadoa, banaania, kahvia, sitruunaa ja viinirypäleitä.

"Suomessa vain kolmessa koulussa on kasvihuone. Onhan se aika huikeaa, että me ollaan siinä yhdessä ja saadaan olla hoitamassa sitä", Uusitalo iloitsee.

Kasvien ja lintujen hoitaminen opettaa koululaisille vastuunkantoa ja synnyttää elämyksiä. Tätä mieltä on biologin koulutuksen saanut luokanopettaja.

"Oman tekemisen kautta, kädet mullassa, minä tässä osaan, pystyn, saan aikaan ja ymmärrän. Lapsille syntyy tahto ja kyky toimia", Pekka Männistö sanoo.

Eikä Mankolan koulun kasvimaa rajoitu vain 120 neliöiseen kasvihuoneeseen. Viime keväänä vanhan talviomenapuun viereen istutettiin jo viinimarjapensaita, raparperia ja kurpitsaa.

Kasvihuoneen kupeessa on pino lautaa. Siitä oppilaat rakentavat vielä kevään aikana viljelylaatikoita. Kasvihuoneen takana sijaitsevaan peltoon he istuttavat perunaa, porkkanaa ja muita juureksia.

"Mun mielestä on hyvä, että pääsen itse tekemään. Opin paljon paremmin, kun ei tarvitse vain kirjasta lukea", sanoo Krista Vehviläinen.

"Ruokaa osaa arvostaa eri tavalla, kun tietää, mikä vaiva vaikka porkkanan kasvattamisessa on ollut", Alma Matilainen toteaa.

Tuomiojärven rantatöyräällä nököttää kaksi mehiläispesää. Koulun omaa hunajaa on jo maisteltu talven mittaan, ja omenista tehtiin kotitaloustunneilla hilloa ja mehua, kertoo Mankolan koulun rehtori Pipsa Teerijoki.

"Ajatuksena on, että myisimme taimia ja kasvattaisimme syötävää kotitaloustunneille. Jotakin voimme tarjota koko koululle. Simaa saamme aikanaan kaikille ja jälkiruokaviinirypäleet."

Teerijoki uskoo, että koulun oma kasvihuone luo myös yhteisöllisyyttä.

Kesän kasteluvuorot on jo jaettu opettajien kesken. Kahdeksasluokkalaisille on tarjolla valinnainen kesäkurssi. Opettajien ja oppilaiden lisäksi apuna on alueen asukasyhdistys.

Korjaus klo 11.25: Tuomionjärven rantatöyräällä on mehiläis-, ei ampiaispesiä.

Alma Matilainen suunnittelee paistavansa maissinsa grillissä.
Alma Matilainen suunnittelee paistavansa maissinsa grillissä.
Eelis Rahikkala (vas.) ja Tomas Vallas hoivaavat hautomakoneesta kuoriutuneita untuvikkoja.
Eelis Rahikkala (vas.) ja Tomas Vallas hoivaavat hautomakoneesta kuoriutuneita untuvikkoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat