Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pisin vankilapako kestänyt jo 11 vuotta

Vain kolme karkuria on välttänyt kiinni jäämisen. Oulusta karannut vanki jäi kiinni mökkimurrossa.

Kotimaa
 
Fakta

Karkaamisesta seuraa sakkoja tai lisää vankeutta

 Suljetusta vankilasta karkaamisesta tai sen yrityksestä voidaan rikoslain perusteella tuomita sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

 Avovankilasta poistumista ei käsitellä karkaamisena. Jos vanki poistuu luvatta avolaitoksesta, hänelle voidaan määrätä kurinpitorangaistuksena yksinäisyysrangaistusta enintään kaksi viikkoa. Lisäksi hänet siirretään avovankilasta suljettuun vankilaan.

Suomen suljetuista vankiloista on paennut 2000-luvulla vain kolme vankia, jotka ovat onnistuneet välttämään kiinni jäämisen.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan nämä vangit pakenivat Jokelan ja Konnunsuon vankiloista jo vuosina 2003 ja 2009. Kaikki vuoden 2009 jälkeen karanneet vangit ovat jääneet kiinni.

Kateissa olevien vankien määrää voi pitää pienenä, sillä vuosina 2003–2013 suljetuista vankiloista karkasi 187 vankia.

Pakomatkalla olevat kolme vankia ovat kotoisin Venäjältä ja Virosta. Heidät on tuomittu törkeistä huumausainerikoksista.

"He eivät varmastikaan oleskele enää Suomessa", sanoo Rikosseuraamuslaitoksen tarkastaja Jukka Siltaloppi.

Kaikki suljetuista vankiloista karanneet suomalaisvangit ovat jääneet kiinni.

Näin kävi myös elinkautisvanki Pekka Luukkoselle, joka lähti omille teilleen Oulun vankilasta neljä viikkoa sitten.

Poliisi otti hänet kiinni myöhään sunnuntaina Konnevedellä Keski-Suomessa. Luukkosen epäillään yrittäneen murtautua kesämökkiin, jonka läheltä poliisi hänet löysi. Paikalla ei ollut muita.

"Kyse oli ihan peruspoliisitehtävästä. Meille tuli ilmoitus, että joku yrittää murtautua mökkiin", kertoo rikoskomisario Sami Salo.

Murhasta tuomittu Luukkonen ei vastustanut kiinniottoa. Poliisi takavarikoi häneltä kaksi ampuma-asetta ja patruunoita. Mökin pihassa oli varastetuksi ilmoitettu auto.

Salo kertoo, että poliisi tietää aseiden ja auton oikeat omistajat. "Selvitämme vielä, miten ne ovat päätyneet Luukkoselle."

Poliisin käsityksen mukaan Luukkonen ehti olla mökillä vain vähän aikaa ennen kiinni jäämistään. Epäselvää on, missä hän vietti aiemmat viikot. Luukkoselle pakomatka oli jo kolmas.

Suljetuista vankiloista karanneista harva on paennut Luukkosen tapaan muurien sisäpuolelta. Tyypillisesti vangit karkaavat saattajiltaan silloin, kun heitä viedään vankilan ulkopuolelle esimerkiksi lääkäriin.

Avovankiloista häipyy omille teilleen selvästi enemmän vankeja kuin suljetuista vankiloista, mutta nämä tapaukset luokitellaan karkaamisen sijasta luvattomaksi poistumiseksi. Huhtikuussa oli kateissa neljä avovankia.

Avovankiloista luvatta poistuneiden määrä kasvoi vuoteen 2011 asti, mutta sen jälkeen tapausten määrä on vähentynyt.

Vankilapaot painottuvat kesäkuukausille. "Karkaaminen houkuttaa varmaan paljon enemmän, kun on lämmin ilma", Siltaloppi sanoo.

Hänen mukaansa yleisin syy karata liittyy parisuhdeasioihin.

"Niitä lähdetään sitten ratkomaan vankilan ulkopuolelle."

Suuri osa pakomatkoista kestää enintään päivän tai pari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat