Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Ujous laskee poikien arvosanoja

Tutkijoiden mielestä oppilaan temperamentti vaikuttaa liikaa kouluarvosanoihin

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Opettaja Eeva Karjula arvioi oppilaansa niin, että tarvittaessa hän pystyy perustelemaan arvosanan oppilaalle ja vanhemmille.
Opettaja Eeva Karjula arvioi oppilaansa niin, että tarvittaessa hän pystyy perustelemaan arvosanan oppilaalle ja vanhemmille. Kuva: Rio Gandara HS

Oppilaan persoona ratkaisee liian suuren osan kouluarvioinnista. Tätä mieltä ovat temperamenttitutkijat.

Temperamentti eli synnynnäinen tapa reagoida ja ilmaista tunteita selittää arvosanasta peräti 40 prosenttia, toteavat psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen ja tutkijatohtori Sari Mullola Helsingin yliopistosta.

Helsinkiläisen Myllypuron ala-asteen opettaja Eeva Karjula, 30, kirjoittaa jo kevättodistuksia. Osa arvosanoista on selviä suoralta kädeltä, hankalia ratkaisuja ehtii pohtia vielä muutaman viikon.

"Arviointiin vaikuttavat kokeiden ja muiden tuotosten arvosanat sekä työskentely ja osallistuminen tunnilla. Haluan, että itselläni on sellainen olo, että tarvittaessa pystyn perustelemaan arvosanan oppilaalle ja vanhemmille", Karjula kertoo.

Viittaaminen ja muu tuntiaktiivisuus ovat Karjulan mielestä plussaa.

"Aktiivista lasta varmaan palkitaan arvioinnissa enemmän. Toisaalta opettajan ammattitaitoa on nostaa ujotkin esiin."

Sari Mullolan tekemässä tutkimuksessa osoitettiin, että arvosanat laskivat, jos temperamentti oli vääränlainen eli kouluun sopimaton. Esimerkiksi ujous tai negatiivinen mieliala laskivat numeroita. Näin kävi erityisesti pojille.

Koulumenestyksen sukupuoliero on Suomessa länsimaiden suurimpia.

"Jos poika toimii niin kuin koulu odottaa, häntä ei palkita samoin kuin tyttöjä. Kun tutkimuksessa poistettiin temperamentin selitysosuus, poikien ja tyttöjen äidinkielen arvosanojen ero kaventui 65 prosenttia. Kouluun sopimattomasta temperamentista selkeästi sakotetaan", Mullola kuvaa.

Erityisen pahana koulu pitää poikien ujoutta. Se nipisti jokaisesta arvosanasta neljänneksen.

Eeva Karjulan luokka on poikavaltainen, ja joukkoon mahtuu persoonia laidasta laitaan.

"Yritän olla tietoinen temperamentin vaikutuksesta. Silti opetussuunnitelmaan on kirjattu tietyt sosiaaliset taidot, jotka pitää saavuttaa. Kannustan kyllä lapsia osallistumaan opetukseen."

Temperamenttitutkimuksen perusteella tuntiaktiivisuus on osa oppilaan temperamenttia, eikä sillä saisi olla vaikutusta arvosanoihin.

Opetushallitus julkaisee syksyllä uudet kriteerit hyvälle osaamiselle, joka tuo arvosanan kahdeksan. Taustalla velloo keskustelu siitä, kuinka epäreilusti koulunumerot heittelevät. Kasin saa toisessa koulussa vähemmällä osaamisella kuin toisessa.

Tästä huolimatta oppilasarviointiin ei ole luvassa isoa muutosta. Uudistustyöstä vastaava opetusneuvos Irmeli Halinen korostaa opettajan itsenäisyyttä.

"Valtakunnalliset kriteerit eivät riitä. Tarvitaan opettajan omaa ammatillista harkintaa ja oppilaan tilanteen huomioimista kokonaisuudessaan."

Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen sanoo tämän johtavan herkästi mielivaltaan.

"Kukaan ei pysty sanomaan, mitä siellä oikeasti havainnoidaan. Arviointi on täysin subjektiivista, ja siihen liittyy oppilaan työskentelytyyli ja temperamentti."

Jatkokoulutuspaikat ratkeavat numeron sadasosien eroilla, joten päättöarvioinnin numeroilla on valtava merkitys.

Temperamenttitutkijat pitävät oikeudenmukaisimpana mittaustapana valtakunnallisia testejä. Myös kansainvälisesti ollaan menossa siihen suuntaan.

"Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa toteutetaan oppilasarviointi enimmäkseen standardoitujen saavutustestien kautta. Ruotsissa ja laajemminkin Euroopassa mennään nyt enemmän näihin valtakunnallisiin testeihin, jotta arvioinnin yhdenmukaisuus voidaan varmistaa", Keltikangas-Järvinen sanoo.

Irmeli Halisen mielestä valtakunnallinen testaus typistäisi opiskelua.

"Yhtenä päivänä suoritettava kirjallinen koe toisi vain negatiivisen vaikutuksen. Lisäksi se listaisi koulut paremmuusjärjestykseen, mikä toisi lisää ongelmia. Moni Euroopan maa on kaukana Suomesta koulutuloksissaan", Halinen korostaa.

Valtakunnallista testausta ei kaipaa myöskään Myllypuron yläasteen äidinkielen opettaja Aija Jakonen.

"Yläkoulusta tulisi nykyisen lukion kaltainen. Preppaisin oppilaita vain kokeeseen."

Irmeli Halinen myöntää, että arvioinnin erot koulujen välillä ovat todellinen ongelma, johon pitää paneutua.

Opettajat tuntevat valitettavan huonosti nykyisiäkään arviointikriteerejä. He kaipaavat Keltikangas-Järvisen mielestä entistä selkeämpiä ohjeita arvioinnille, eivät niinkään vapautta ja itsenäisyyttä.

Aija Jakonen sanoo varsinkin päättöarvioinnin teon olevan epämukavaa ja vaikeaa. Arvosanalle kahdeksan on pitkä lista tiukkoja vaatimuksia.

Lisäohjeistus ei olisi Eeva Karjulan mielestä huono asia.

"Inhimillisille virheille ei jäisi niin paljon sijaa. Osa opettajistahan on arvioinnissaan realistisempia, osa kannustavampia. Minusta tärkeää on keskustella työyhteisössä toisten opettajien kanssa arvosanojen kriteereistä", Karjula sanoo.

Hänen mielestään arvioinnin pitää tukea oppilaan itsetuntoa. Mieleen on jäänyt oppi opettajankoulutuslaitokselta: "Jos mietit, annatko yhdeksän vai kahdeksan, anna yhdeksän. Ei se ole sinulta pois."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat