Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kännykkä korvannut tietokoneen lasten arjessa

Mobiililaitteet, pelit ja visuaalisuus hallitsevat 5–14-vuotiaiden mediankulutusta, kertoo tuore tutkimus

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Niitty Rajanummen mediankäyttö on siirtynyt pitkälti kännykkään. Sitä hän käyttää paitsi musiikin kuunteluun myös kavereille viestittämiseen.
Niitty Rajanummen mediankäyttö on siirtynyt pitkälti kännykkään. Sitä hän käyttää paitsi musiikin kuunteluun myös kavereille viestittämiseen. Kuva: Kimmo Räisänen

Helsinkiläisen Niitty Rajanummen, 14, lempielokuvasta ei voi erehtyä. Seinällä komeilee iso Nälkäpeli-elokuvan juliste. Rajanummi löysi sarjan pari vuotta sitten ensin kirjojen kautta ja katsoi sitten niistä tehdyt elokuvat.

Nyt hän odottaa elokuvia kirjasarjan kolmannesta osasta.

"Ne ovat niin hyviä. En osaa sanoa, miksi", Rajanummi kertoo.

"Ovat ne kyllä aika synkkiä, mutta vastapainona siinä käsitellään myös paljon hyviä aiheita."

Rajanummen mediankäyttö on muuttunut hänen kasvaessaan. Pienenä hän katsoi televisiosta Pikku Kakkosta. Sitten tulivat netti ja nettipelit.

Nykyisin tietokoneen käyttöä korvaa kännykkä, jolla hän pitää yhteyttä kavereihinsa Whatsapp-viestipalvelulla ja kuuntelee musiikkia, kuten Rihannaa ja Miley Cyrusia.

"Kännykkä on kätevä, koska se on aina mukana."

Ainostaan Aku Ankka on säilynyt vuosien myötä. Sitä Rajanummi lukee edelleen joka viikko.

Lasten ja nuorten mediankäyttöä määrittää tällä hetkellä kolme trendiä: mobiili, pelaaminen ja visuaalisuus. Tämä käy ilmi tänään julkistettavasta Mobiilimuksut-raportista.

Lapset käyttävät mediaa yhä enemmän mobiililaitteilla eli älypuhelimilla ja taulutietokoneilla. Pelaaminen on yleistynyt kaikissa ikäluokissa valtavirta-ajanvietteeksi. Lasten mediankäyttö on myös hyvin visuaalispainotteista: mediaa katsotaan, ja kuvia myös otetaan itse sekä jaetaan muille.

Raportti on osa tutkimusta, joka aloitettiin jo vuonna 2007. Tutkimusta tehdään neljä kierrosta, joista tämä oli kolmas. Näin tutkimuksessa saadaan kuva nimenomaan median käytön muutoksesta.

Vielä kolme vuotta sitten lapset kertoivat käyttävänsä nettiä nimenomaan tietokoneilla. Nyt nettiä käytetään mobiililaitteilla. Niitty Rajanummikin sai oman älypuhelimen pari kolme vuotta sitten.

Nykyisin hänelle tärkeimmät medialaitteet ovat järjestyksessä matkapuhelin, tietokone ja televisio. Niiden jälkeen tulevat lehdet ja kirjat. Mediankäyttö on myös lisääntynyt.

"Aiemmin pelasin netissä ehkä tunnin. Nykyään sosiaalisen median kanssa menee helposti huomaamatta useampi tunti päivässä, jos kaiken käytön laskee."

Tutkimuksen mukaan vanhemmat arvioivat, että mobiililaitteet ja netin käyttö niillä on hankalampaa hallita kuin tietokoneiden käyttö.

Samaa viestiä kerrotaan myös kouluissa, joissa netin käytön valvonta on tullut vaikeammaksi mobiililaitteiden yleistyttyä. Niiden mahdollinen hyötykäyttö opetuksessa on vielä toteutumatta.

Tytöt ja pojat toimivat internetissä eri tavoin. Vaikka myös tytöt pelaavat paljon, pojat pelaavat sitäkin enemmän. Tytöt taas jakavat enemmän kuvia Instagramissa, Facebookissa ja blogeissa.

Niitty Rajanummea valokuvien ottaminen ja jakaminen ei niinkään kiinnosta. Siinä mielessä hän ei pidä itseään tyypillisenä 14-vuotiaana tyttönä.

"On myös paljon pelejä, joita pelaavat niin tytöt kuin pojatkin. Ei se niin mene, että jos olet tyttö, et voi pelata jotain", Rajanummi muistuttaa.

Mobiilimuksut on Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksessa (Comet) tehty, edelleen jatkuva tutkimushanke.

Tutkimus on tehty haastattelemalla ja keskusteluilla, ja siihen on osallistunut 45 tamperelaista ja vesilahtelaista lasta sekä nuorta. Tutkimuksen on rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat