Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöksyvirtauksia, raekuuroja, trombeja – kesän seitsemän poikkeuksellista sääilmiötä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Rankkasateet aiheuttivat tulvan Karjaan Ratakadulla heinäkuussa 2013.
Rankkasateet aiheuttivat tulvan Karjaan Ratakadulla heinäkuussa 2013.

HS:n meteorologi Matti Eerikäinen kertoo seitsemästä sääilmiöstä, joita kesä ja helteet aiheuttavat.

1 Myrskytuuli puhaltaa 21-32 metriä sekunnissa. Sitä voimakkaampaa tuulta kutsutaan hirmumyrskyksi. Kovan tuulen raja puolestaan on 14 metriä sekunnissa. Tuulen nopeus lasketaan kymmenen minuutin aikana puhaltaneesta keskituulesta.

Myrskyt koskevat vain merialueita, sillä sisämaassa ei ole koskaan mitattu myrskytuulta.

Puuskissa sisämaankin tuuli voi äityä niin kovaksi, että siitä annetaan varoitus.

2 Ukkonen jylisee yleensä kesällä, sillä tarpeeksi voimakkaiden sadepilvien syntyyn tarvitaan auringon lämpöä. Ukkosella usein tuulee ja sataa rankasti.

Salama on ukkospilvissä rakeiden törmäilystä syntyvä sähköpurkaus, johon liittyy kirkas ja terävärajainen valojuova taivaalla, välähdys ja jyrinä. Salama kuumentaa ilmaa, joka laajenee ääntä nopeammin ja aiheuttaa paineaallon. Ihminen havaitsee aallon lähellä iskua paukauksena ja kauempana jyrinänä.

Ukkosen etäisyyden voi laskea salaman näkemisen ja jyrinän kuulemisen välisestä ajasta: noin kilometri kolmessa sekunnissa.

Ihmiseen salama on lyönyt hyvin harvoin. Osuessaan salama voi aiheuttaa sydän- ja hengityspysähdyksen tai palovammoja. Useammin ukkonen vaurioittaa sähkölaitteita.

Salamat iskevät yleensä korkeisiin paikkoihin sekä mastoihin.

Suomen ennätys, yli 40 000 salamaa vuorokaudessa, mitattiin 1988.

3 Tornado eli trombi on hyvin voimakas yleensä ukkospilven yhteydessä esiintyvä pyörremyrsky, johon liittyy suppilonmuotoinen pilvi. Mitä lämpimämpi ja kosteampi sää on, sitä helpommin tornadoja ja syöksyvirtauksia syntyy.

Tornado on halkaisijaltaan 50–200 metriä, ja se kestää yleensä alle kymmenen minuuttia. Veden päällä liikkuvaa tornadoa kutsutaan vesipatsaaksi.

Maallikot sekoittavat usein tornadot ja syöksyvirtaukset keskenään. Tornado on syöksyvirtausta harvinaisempi ilmiö.

4 Syöksyvirtaus on yleensä kuuro- tai ukkospilvestä laskeva voimakas ja kylmä ilmavirtaus. Myös sen energianlähteenä on lämpö. Virtaus saa lisävoimaa sateen haihtumisesta, joka jäähdyttää ilmaa.

Syöksyvirtaus voi joskus kaataa puita ja jopa vaurioittaa rakennuksia. Virtauksen etureunaan eli puuskarintamaan liittyy joskus tornadomaisia pyörteitä, ja tuulen nopeus voi olla jopa 50 metriä sekunnissa.

Tuhot tunnistaa samaan suuntaan kaatuneista puista. Syöksyvirtaus kaatoi runsaasti metsää muun muassa Asta-myrskyn aikana 2010. Syöksyvirtaus kestää joitakin minuutteja.

5 Rankkasateesta on kysymys, kun sademäärä on vähintään 20 millimetriä tunnissa tai vähintään 50 millimetriä vuorokaudessa.

Ukkoseen liittyvä äkkitulvia aiheuttava rankkasade kestää yleensä yhdessä paikassa alle tunnista muutamaan tuntiin, rintamasateisiin liittyen jopa useita vuorokausia.

Vuorokautisen sateen Suomen ennätys mitattiin toukokuussa 1988 Kuusankoskella, jossa satoi 88,4 millimetriä.

6 Raekuuroja syntyy todennäköisimmin lämpimällä ilmalla. Ukkoskuuroihin liittyvät raekuurot voivat pudottaa lämpötilaa nopeasti jopa kymmenen astetta.

Kunnon raekuuro saa maan täysin valkoiseksi. Lumirakeet näyttävät styroksilta, korkeammalla syntyneet jäärakeet puolestaan ovat läpinäkyviä.

Raekuurot ovat hyvin paikallisia. Ne osuvat usein vain muutaman kilometrin kaistaleelle ja kestävät korkeintaan viisi minuuttia.

Suurimmat Suomessa havaitut rakeet ovat olleet läpimitaltaan kahdeksan senttiä. Yli kaksisenttiset rakeet aiheuttavat jo pieniä vahinkoja, esimerkiksi lakoonnuttavat viljaa ja tekevät lommoja metallipintaan. Isot rakeet voivat rikkoa tuulilasin ja olla ihmiselle vaarallisia.

7 Helle vallitsee, kun lämpötila on vähintään 25,1 celsiusastetta.

Hellepäivien lukumäärä vaihtelee. Viikon kestäviä hellejaksoja ei ole joka kesä, kahden viikon jaksoja on kerran 5–10 vuodessa, ja kolmen viikon yhtämittainen hellejakso samalla paikkakunnalla on jo hyvin poikkeuksellinen.

Helteiden Suomen ennätys on Kouvolan Utin lentoaseman nimissä, missä vuonna 2010 oli 48 peräkkäistä hellepäivää.

Suomen lämpöennätys 37,2 astetta mitattiin heinäkuussa 2010 Liperissä Pohjois-Karjalassa.

OIKAISU Toisin kuin jutussa kerrottiin, vuorokautisen sademäärän Suomen ennätys on 198 millimetriä. Se mitattiin 1944 Espoon Lahnuksessa. Kuusankoskella 1988 mitattu 88,4 millimetriä on suurin toukokuussa mitattu vuorokautinen sademäärä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat