Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Superrekka kulkee vakaasti

Jättirekan hätäjarrutusmatka on vain pari metriä perinteistä yhdistelmää pidempi

Kotimaa
 
Jättirekka häviää hätäjarrutuksessa panssaroiduille Pasille ja Sisulle
Jättirekka häviää hätäjarrutuksessa panssaroiduille Pasille ja Sisulle
Erilaisten ajoneuvojen hätäjarrutusmatkoja mitattiin Virtaan varalaskupaikalla Loimaalla toukokuussa. Puolustusvoimien panssaroitujen ajoneuvojen lisäksi mukana oli 76 tonnin painoinen ajoneuvoyhdistelmä eli jättirekka. Toimittaja: Toni Lehtinen. Kuvaus: Pauli Hokkanen. Editointi: Esa Syväkuru.

"Rengaskauppias on tyytyväinen, sillä tässä tukkirekassa on peräti 32 rengasta", sanoo autoilija Erkki Vähäsöyrinki ja tyhjentää tukkikuormaa Hasan sahalle Haapajärvelle.

Uuden superrekan 76 tonnin paino jakautuu yhteensä yhdeksälle akselille.

"Nupissa on neljä akselia ja perävaunussa viisi akselia. Lisäksi lähes jokaisessa akselissa on paripyörät. Siksi tällä on vakaampi ajaa ja lähteä liikkeelle", Vähäsöyrinki kertoo.

Tukkeja kuormassa pitävien metallitappien korkeus on lavan sivuilla 4,32 metriä, kun aiemmin tappien korkeus oli 4,15 metriä.

Lokakuun alusta lähtien kuorman paino on saanut olla 56 tonnia, kun aiemmin painoraja oli 40 tonnia. Vähäsöyringin auto painaa yhä 20 tonnia. Painon lisääntyminen ei ole pidentänyt hätäjarrutusmatkaa. Siitä voi kiittää juuri lisäakseleita.

"Kokonaismassalla ei ole sinänsä merkitystä, jos akseleita on tarpeeksi. Näiden yhdistelmien lisääntyneestä painosta tulee yli tuhannen kilowatin lisääntynyt jarrutehon tarve. Tehot löytyvät niistä kahdesta ylimääräisestä akselista", kouluttaja Unto Pentinmäki Huittisten aikuiskoulutuskeskuksesta kertoo.

Jättirekan hätäjarrutusta testattiin Virttaan varalaskupaikalla Loimaalla. Raskas yhdistelmä pysähtyi 80 kilometrin tuntivauhdista vain kaksi metriä kauempana kuin 60 tonnin painoinen ajoneuvoyhdistelmä.

"Tuo ero menee normaalin vaihtelun piikkiin. Parin metrin ero pysähtymismatkassa voi tulla jo kahdella henkilöautolla pelkästään erilaisten renkaiden myötä", yksikönpäällikkö Otto Lahti Trafista sanoo.

Teoriassa auton massan ei pitäisi vaikuttaa auton hidastuvuuteen. Henkilöauton jarrutusmatka on kuitenkin testiolosuhteissa alle puolet jättirekan matkasta.

"Rekkojen jarrutusmatkat ovat pidempiä useasta syystä. Niiden rengaslaatu on erilainen kuin henkilöautoissa. Rekoilla ei ole yhtä raju jarruvoima, ja niiden lukkiutumattomat jarrut toimivat hitaammin kuin henkilöautoissa. Sitä kautta mennään sitten vähän pidemmälle", Pentinmäki sanoo.

Jättirekalla on enemmän liike-energiaa kuin pienemmällä ajoneuvoyhdistelmällä, joten lisäpaino kasvattaa riskejä törmäystilanteissa.

"Ajo-ominaisuuksien puolesta taitava kuljettaja kyllä pystyy sen kanssa liikkumaan. Haasteita tulee talviaikaan, mutta haasteitahan liikenne on täynnä."

Haapajärveläisen Hasan sahan toimitusjohtaja Kalle Kantola muistuttaa, että suurempien kuormien myötä liikenteessä on vähemmän rekkoja.

"Silti tiet eivät kärsi, sillä rekan paino jakautuu aiempaa tasaisemmin."

Hasan sahalle kuljetetaan tai sieltä viedään maailmalle yhteensä 1,1 miljoonaa tonnia puutavaraa ja haketta vuodessa.

"Jos koko tonnimäärä kuljetettaisiin uusilla 76 tonnin rekoilla, selviäisimme 20 500 rekkakuormallisella vuodessa, kun viime vuonna pihassa kääntyi 27 500 rekkaa", Kantola laskee.

Raakapuuta kuljetetaan koko Suomessa noin kaksi miljoonaa rekkalastillista vuodessa.

"Jos kaikki hoidettaisiin 76-tonnisilla, rekkalastillisten määrä laskisi noin puolentoista miljoonaan", kertoo Metsäteollisuus ry:n logistiikkapäällikkö Outi Nietola.

Metsäteollisuusyritysten omien arvioiden mukaan 68- tai 76-tonnista kalustoa olisi koko raakapuun kuljetuskalustosta tämän vuoden loppuun mennessä 35–50 prosenttia ja vuoden 2018 loppuun mennessä 75–90 prosenttia.

Tapio Mainio HS
Toni Lehtinen HS
Haapajärvi/Loimaa

Vesa Ranta
Haapajärveläisen Hasan sahan pihalla pyörähti 76 tonnin painoinen superrekka. Tukkirekan vierellä seisoo toimitusjohtaja Kalle Kantola.
Haapajärveläisen Hasan sahan pihalla pyörähti 76 tonnin painoinen superrekka. Tukkirekan vierellä seisoo toimitusjohtaja Kalle Kantola.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat