Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalisen median ikärajat puhuttavat

Vanhempien mielestä lasten viestejä on oikeus lukea 11-vuotiaaksi asti

Kotimaa
 

Elokuvien, pelien ja sosiaalisen median ikärajat aiheuttavat jatkuvaa keskustelua perheissä. Näin kertovat HS:n kasvatuskyselyyn vastanneet vanhemmat.

HS kysyi verkkokyselyssä vanhempien ajatuksia siitä, minkä ikäinen lapsi saa tehdä mitäkin. Kyselyyn vastasi lähes 13 000 ihmistä, joista 70 prosenttia oli naisia ja 21 prosenttia miehiä.

Tästä on kyse

HS kysyi verkkokyselyssä vanhempien ajatuksia siitä, minkä ikäinen lapsi saa tehdä mitäkin.

 Siihen vastasi 9.–14. 5. lähes 13 000 ihmistä.

 Vastaajista 70 prosenttia oli naisia ja 21 prosenttia miehiä.

 Kyselyyn voi yhä vastata osoitteessa hs.fi/kasvatuskysely.

Useimpiin sosiaalisen median palveluihin, kuten Facebookiin, ikäraja on 13 vuotta.

Keskimäärin vanhempien mielestä se onkin sopiva ikä tilin luomiseksi. Monet kuitenkin kertoivat, että lapset yrittävät tinkiä ikärajoista.

"Kymmenvuotiaan on hieman vaikea ymmärtää, miksei hänellä saa olla sosiaalisessa mediassa omaa profiilia, vaikka 'kaikilla' luokkakavereilla sellainen jo on esimerkiksi Instagramissa", kuvaa eräs kahden lapsen isä.

Ikärajoista myös selvästi joustettiin, sillä nuorten suosiman WhatsAppin ikäraja on 16 vuotta, mutta moni kertoi 11-vuotiaan sitä käyttävän.

Kysymys, minkä ikäisen lapsen viestejä vanhemmat saavat lukea verkon viestipalveluista, kuten WhatsAppista, kirvoitti kommentteja. Oikeus lukea viestejä pätee vastaajien mukaan keskimäärin 11-vuotiaaksi asti.

"Nuorten viestien lukeminen luvalla on ihan ok, jotta vanhemmat tietävät missä mennään. Aina tietysti lapsikohtaisesti, maalaisjärjellä", kertoi kolmilapsisen perheen äiti.

"FB:n käyttöön myönnyin puoli vuotta aiemmin kuin ikäraja sallii sillä ehdolla, että olen kaverina ja näen kaiken toiminnan", kirjoitti puolestaan kahden alakouluikäisen äiti.

Osan mielestä vanhemmilla ei koskaan ole oikeutta lukea lasten viestejä. "En ole koskaan lukenut lapseni viestejä. Yksityisyys kuuluu jokaiselle lukutaitoiselle", tähdensi eräs äiti.

Apulaisprofessori Suvianna Hakalehto-Wainio Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että kysymys viestien lukemisesta on kinkkinen.

"Toisaalta lapsilla on oikeus yksityisyyteen. Samalla vanhemmilla on kuitenkin velvollisuus huolehtia lapsen turvallisuudesta, kasvatuksesta sekä tarpeellisesta valvonnasta lapsen ikään ja kehitystasoon nähden", kertoo Hakalehto-Wainio.

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forss muistuttaa, ettei viestejä saa lukea rutiininomaisesti, vaan viestien lukemisen syy täytyy perustua lapsen etuun.

"Vaikka perustuslaki takaa oikeuden yksityiseen viestintään, ei luottamuksellisen viestin suoja ole rajoittamaton. Tähän on poikkeuksia muun muassa yhteiskunnan turvallisuuteen ja kotirauhaan liittyen", toteaa Forss.

Asian voi hänen mielestään rinnastaa tilanteeseen, jossa edunvalvojalla on oikeus aukoa päämiehensä kirjeitä ja niihin rinnastettavia viestejä. Viestien väkisin lukemisen tulisi kuitenkin olla viimeinen keino.

Eräs kahden lapsen äiti onkin miettinyt ratkaisuksi sosiaalisen median säännöt -opetushetkien järjestämistä.

"Olen sitä mieltä, että vanhemmalla on vain rajalliset mahdollisuudet estää täysin sosiaalisen median käyttö lapsilta. Siksi on opetettava sen säännöt ja vaarat jo varhain." 

 

HS-työryhmä:
Pauliina Grönholm,
Johanna Sjöholm,
Esa Mäkinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat