Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tunnetuin tuntematon ehdokas

Peter Sunde Kolmisoppi on kansainvälinen julkkis

Kotimaa
 
Jonathan Nackstrand AFP
Peter Sunde Kolmisoppi kuvattiin Tukholmassa 2010.
Peter Sunde Kolmisoppi kuvattiin Tukholmassa 2010. Kuva: Jonathan Nackstrand AFP

Peter Sunde Kolmisoppi, 35, Suomessa lähes tuntematon piraattipuolueen eurovaaliehdokas.

Hänen kampanjastaan on kerrottu ainakin Ranskassa ja Brasiliassa, ja Ruotsin televisiossa hänestä on tulossa dokumentti. Mutta kuka hän oikein on?

Sunden nousu julkisuuteen alkoi 2000-luvun alussa Ruotsissa.

Hän on yksi kolmesta miehestä, jotka perustivat tiedostonjakopalvelu Pirate Bayn. Sivustosta tuli synonyymi piraattikulttuurille, jossa digisisältöjä ladattiin ilmaiseksi ja usein laittomasti. Sunden nimi on yhä piraatti-ideologian ytimessä.

Pirate Bayn perustajat tuomittiin Ruotsissa vuonna 2009 tekijänoikeusrikoksista vankeusrangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin. Tuomion sai myös Sunde, jonka niskassa on myös kansainvälinen etsintäkuulutus.

Vaikka Sunde tunnetaan ruotsalaisena, hän on Norjan ja Suomen kansalainen.

Sunden isä on 1960-luvun maastamuuttaja, joka lähti Norjaan töihin. Norjassa hän tapasi naisen, jonka kanssa muutti Ruotsiin ja perusti perheen. Suomessa Sunden tuntevat nimeltä lähinnä internet-aktivistit.

"En ole tuntenut itseäni ruotsalaiseksi. Ruotsilla on tyylinsä tehdä tiettäväksi, että joku ei ole aidosti ruotsalainen."

Suomen olisi tärkeää käsittää, että tulevaisuus riippuu uusista teknologioista, Sunde arvioi sähköpostitse ja salatulla Jabber-viestiohjelmalla tehdyssä haastattelussa.

"Meillä ei ole Suomessa lähes yhtään poliitikkoa, joka ymmärtäisi nämä haasteet. Aina kun olen jossain kansainvälisessä tilaisuudessa, jossa alan lainsäädäntöä käsitellään, paikalla ei ole muita suomalaisia kuin minä ja Mikko [ Hyppönen, F-Securen tutkimusjohtaja]", Sunde huomauttaa.

"Suomi on täynnä uusia, tärkeitä alan yrityksiä, mutta kukaan ei piittaa heidän asioistaan lainsäädännössä. Tämä on syy sille, että olen ehdolla Suomessa."

Tavallaan Sunde on tehnyt politiikkaa ainakin vuosikymmenen.

"Pirate Bayn tapaus on osa Yhdysvaltojen pyrkimyksiä internetin hallinnan suhteen. Siellä nähdään, että seuraava supervalta on se, joka hallitsee kansainvälistä infrastruktuuria", hän sanoo.

Ruotsissa Sunde tunnetaan ahkerana valvontayhteiskuntaa kritisoivana yhteiskunnallisena kommentaattorina. Arabikevään kansannousujen aikaan häntarjosi kanavia kaatuvien hallintojen sensuurin kiertämiseksi.

"Nyt kun olen nähnyt mihin lapsemme tulevat kasvamaan, tätä kehitystä vastaan taistelemisesta on tullut minulle elämän mittainen projekti."

Vastustajien mielestä Sundeen henkilöityvä ideologia nakertaa talouden ytimessä olevia tekijänoikeuksia. Valvontaa tarvitaan rikollisuuden ja terrorismin ehkäisemiseksi. Vaarana on kehityksen luiskahtaminen yli.

"Digitaalisten oikeuksien puolustaminen on hankalaa, koska ne ovat näkymättömiä", Sunde toteaa.

"Ilmaston lämpeneminen on näkyvä ongelma. Työttömyys on työttömille erittäin näkyvä ongelma. Asiaa voisi verrata taloon: seinät ja sisutuksen näkee, mutta ei perustuksia ja rakenteita, vaikka ne ovat kaikkein tärkeimmät. Meidän teemamme ovat niitä rakenteita, joita ei huomata ennen kuin on liian myöhäistä."

Helppoa ei tule olemaan vaaleissakaan. Sunde on ehdolla Suomen gallupeissa mitättömän pienen puolueen listoilta.

"On kunnianhimoista yrittää saada ihmiset piittaamaan. Vakoilu käy hyvin esimerkistä: kukaan ei juuri piittaa, ennen kuin asia tulee henkilökohtaisesti vastaan", Sunde vertaa.

Sunde on uhrannut paljon taisteluun tekijänoikeusjärjestöjä ja nyt laajemmin vallitsevia järjestelmiä vastaan. Toistaiseksi tuloksena on ollut tuomio, etsintäkuulutus ja miljoonien korvausvaatimus.

Kääntyykö tuulen suunta vaaleissa?

"Vapauksiemme priorisoinnin suhteen on vielä tekemistä. Mutta uskon, että pohjimmiltaan ihmiset suomalaiset välittävät. Sorto on osa historiaamme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat