Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopassa kaivataan rajoja romaneille

Transilvanialaisen kylän romaniseppä tulisi Suomeen takaisin, jos vain töitä olisi

Kotimaa
 

Transilvanian romaneja ei EU:hun haluta
Transilvanian romaneja ei EU:hun haluta
Eurovaaleissa on haluttu jälleen rajoittaa kansalaisten vapaata liikkuvuutta. Toimittaja: Petteri Tuohinen /HS. Kuvaus: Juhani Niiranen /HS. Editointi: Matti Nousiainen /HS

Transilvanialaisessa syrjäkylässä on arkipäivänä unelias tunnelma. Paimen katsoo kylänraitilla ankkojen perään, ja hevoskärry kuljettaa kyläläisille tavaroita. Kylän läpi kulkevilla rautatiekiskoilla kasvaa polvenkorkuista heinää.

Cetatea de Baltan kylä Romaniassa on yksi Euroopan unionin köyhimmistä kolkista.

Kylän romaniväestön lukutaito ei ole lainkaan itsestään selvää.

Juuri näitä romaneja ei muualle Eurooppaan haluta.

He ovat köyhiä ja vähän – jos lainkaan – koulutettuja. Rikkaissa jäsenmaissa toivottaisiin, ettei EU:n vapaa liikkuvuus koskisi heitä.

Eurovaalien alla vapaata liikkuvuutta on haluttu rajoittaa erityisesti Britanniassa. Myös muissa maissa kärkipoliitikotkin ovat vaatineet jälleen rajojen pystyttämistä Eurooppaan.

Cetatea de Baltassa Romanian EU-jäsenyydestä ja rajojen aukeamisesta on kuitenkin iloittu. Romanien elinolot ovat parantuneet, kun kyläläiset ovat lähteneet rikkaampiin EU-maihin hakemaan elantoa. Vielä muutama vuosi sitten kerjääviä lapsia oli lauma, nyt vain yksi pieni ja kainosteleva tyttö. Kyläkauppa on nimetty "Euromarketiksi".

Romanit ovat unionin hyljeksityimpiä kansalaisia. Kaikkiaan unionin jäsenmaissa elää arviolta kuusi miljoonaa romania.

Heitä on vieroksuttu Euroopassa aina. Esimerkiksi toisen maailmansodan aikaisissa natsi-Saksan etnisissä puhdistuksissa tapettiin eri arvioiden mukaan vähintään satojatuhansia romaneja.

Cetatea de Baltan kylän seppä Cosmin Losca on ollut Suomessa lumitöissä. Nykyään hän elättää perheensä lähinnä kengittämällä hevosia. Kenkää takomassa on myös sepän vaimo Jenica Losca.
Cetatea de Baltan kylän seppä Cosmin Losca on ollut Suomessa lumitöissä. Nykyään hän elättää perheensä lähinnä kengittämällä hevosia. Kenkää takomassa on myös sepän vaimo Jenica Losca.

Transilvanialaiskylä on tavallaan tuttu suomalaisillekin. Moni kylän romaneista on päätynyt Suomeen kadulle kerjäämään, mutta on täältä tultu meille pohjoiseen töihinkin.

Yksi tulijoista oli kylän hevosenkengittäjä, seppä Cosmin Losca.

Losca tuli Suomeen paremman elämän toivossa 2008, vuosi sen jälkeen, kun Romania oli liittynyt EU:n jäseneksi. Suomessa hän teki lumitöitä, mutta palasi sen jälkeen kotikyläänsä. Reissusta jäi säästöön 600 euroa, kun suomalaiset maksoivat miehen paluulipun.

"Voisin tulla Suomeen uudelleenkin, mutta silloin pitäisi olla töitä jokaiseksi päiväksi. Katso näitä käsiä", Losca levittää sepänkouransa.

"Olemme kovia tekemään töitä, kuin ne orjat, jotka rakensivat Egyptin pyramidit. Romani osaa tehdä vaikka pirun, me pärjäämme missä vain", Losca sanoo.

Nyt hän ansaitsee kuukaudessa 60–70 euroa lähinnä lähialueen kylien hevosia kengittämällä. Osoittaakseen taitonsa Losca tarttuu vasaraan ja takoo vaimonsa Jenican kanssa pihavajassa tuossa tuokiossa mallikelpoisen hevosenkengän.

"Suomessa voisin hoitaa hevosia. Pidän pilttuusta niin hyvää huolta, että siinä tulee hevosellekin jano", Losca kehuu.

Loscan naapurissa asuu Moldovanin perhe. Tai osa siitä. Äiti, isä ja kolme lapsista ovat olleet Suomessa jo vuosia. Suomessa on myös perheen isoisä, jalkapuoli vanhus, joka kerjää elantoa perheelleen Itäkeskuksessa. Talossa asuvat nyt isoäiti, isoisoäiti sekä kolme lasta. Yksi lapsista annettiin varakkaaseen perheeseen synnytyslaitoksella, kun elättämiseen ei ollut varaa.

Isoäiti Verginia Moldovan kertoo, että talo on rakennettu viidessä vuodessa Suomesta hankituilla rahoilla.

Talo on vaatimaton, mutta parempi kuin pieni tönö, jossa kymmenhenkinen perhe asui 2009, jolloin HS vieraili kylässä edellisen kerran.

"Suomessa on ihmisiä, joilla on suuri sielu. Jumala auttakoon Suomea", isoäiti kiittelee suomalaisvieraita.

Suomessa ei ilahduttu Moldovanin perheestä. Suomi on palauttanut perheenjäseniä takaisin kotikyläänsä, josta he ovat jälleen palanneet Suomeen. Kuten esimerkiksi perheen äiti Mariana Moldovan.

Kun Romaniasta oli tullut EU:n jäsen seitsemän vuotta sitten, Mariana Moldovan kerjäsi euroja pahviseen kahvimukiin Keskuskadulla Helsingissä. Hänen vierellään kadulla oli silloin kaksivuotias tytär Angelica Moldovan. Tuulta oli 3,5 metriä sekunnissa ja lämpöä neljä plusastetta. Angelica nukkui äitinsä kanssa taivasalla.

Nyt Angelica on yhdeksän vuotta ja takaisin kotikylässään, minne isoäiti haki hänet hiljattain Suomesta. "Mitä kuuluu? Kiitos paljon!" Angelica esittelee suomen kielen taitojaan.

Verginia Moldovan pitää huolta tyttärentyttärestään Angelica Moldovanista ja muista lapsenlapsistaan. Lasten äiti on Suomessa.
Verginia Moldovan pitää huolta tyttärentyttärestään Angelica Moldovanista ja muista lapsenlapsistaan. Lasten äiti on Suomessa.

Angelica, samoin kuin hänen sisaruksensa Benjamin Moldovan, 10, sekä Mihaela Moldovan, 12, haluaisivat kovasti Suomeen. Benjamin haluaisi opiskella sähkömieheksi ja Mihaela englannin opettajaksi. Angelica ei vielä tulevaisuudestaan tiedä, mutta töihin hänkin haluaa. Kaikilla lapsilla on kova ikävä Suomessa olevaa äitiään.

Suomessa oli aiemmin myös pikkuveli Benjamin.

"Siellä oli mukavaa, kun sain nähdä äitiä ja veljiä. Suomessa sain myös vaatteita, kenkiä ja ruokaa kuten banaaneja, ja siksi kai lihoinkin siellä hieman. Sain myös upean polkupyörän, mutta meillä ei ollut varaa tuoda sitä tänne", Benjamin kertoo.

Lapsille on vaikeaa nähdä loistavaa tulevaisuutta täällä Euroopan takamailla. Sen tietää lukutaidoton isoäiti Vergeniakin, joka ei halua lasten jäävän kylään koulun loputtua. Mutta ei hän toivo sitäkään, että lapset lähtisivät rikkaampiin maihin kuten Suomeen polvillaan kerjäämään.

"Ai mitäkö ajattelen EU:n vapaasta liikkuvuudesta? Jumala on antanut sen köyhille ihmisille."

Petteri Tuohinen HS, teksti
Juhani Niiranen HS, kuvat
Cetatea de Balta

HS 21.10.2007: Polvillaan rahaa anelevat kerjäläiset hämmentävät Helsingin keskustassa

HS 16.2.2008: Helsingissä lapsen kanssa kerjänneen romaninaisen kotikylä on rutiköyhä

HS 24.10.2009: Mummo hoitaa lapsia Romaniassa, kun äiti ja isä kerjäävät Suomessa

HS 2.1.2014: Romanialaiset ja bulgarialaiset voivat liikkua vapaasti nyt koko EU:ssa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat