Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinen epäillyistä: Iskua yliopistoon ei oikeasti aiottu tehdä

Kotimaa
 
Opiskelijat: ”Ajatus iskusta on vaikea käsittää, kun elää pienimuotoisessa kuplassa”
Opiskelijat: ”Ajatus iskusta on vaikea käsittää, kun elää pienimuotoisessa kuplassa”
Helsingin yliopistolla haastatelluilla opiskelijoilla oli vaikeuksia kuvitella, että Suomessa voisi tapahtua isku yliopistoon. Vaikka ajatus iskusta pelotti, ei kukaan kannattanut vapaan liikkumisen rajoittamista yliopiston alueella.

Helsingin yliopiston joukkosurman suunnittelusta epäiltynä oleva, vuonna 1990 syntynyt mieshenkilö sanoo, ettei hänellä todellisuudessa ollut aikomusta toteuttaa iskua.

Pohjois-Suomesta kotoisin oleva mies kertoi oikeudessa iskun suunnitteluun liittyvien kirjoitusten syntyneen yleensä masentuneena tai humalassa.

"Suurin osa näistä teksteistä on kirjoitettu uudenvuodenaattona ja olin rankasti ryypännyt. Minulla ei ollut missään vaiheessa aikeita suorittaa tätä. Isku kävi mielessä ainoistaan huonoina hetkinä", mies sanoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Miehen mukaan masentuneisuuden taustalla on koulukiusaaminen, joka alkoi jo peruskoulun 3. luokalla ja jatkui ammattikouluun asti. Miehen mukaan kiusausta tapahtui myös armeijassa.

"Olin ammattikoulun toisella luokalla, kun Jokela ja Kauhajoki (kouluampumiset) tapahtuivat. Siitä tuli sellainen kipinä."

Miehen mukaan hänen ja epäiltynä olevan naisen välisestä viestittelystä tuli eräänlainen henkireikä, jonka avulla sai purkaa myös aggressioita.

"En tapaa paljon ihmisiä, ei ole paljon kavereita. Joku oli oikeasti minusta vuoden ajan kiinnostunut."

"Sitä on vaikea selittää. Löytyi toinen samanhenkinen, sai kerran päivässä kertoa tunteistaan ja purkaa aggressioitaan."

Mies myönsi, että "hyvinä hetkinä" – eli kun masennus ei vaivannut – joukkosurman suunnittelu tuntui todella oudolta.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yliopistoiskun suunnittelua koskevan jutun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.
Yliopistoiskun suunnittelua koskevan jutun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Syyttäjä Kimmo Virtanen kysyi mieheltä myös, mikä vaikutus julkisuudella oli teon suunnitteluun. Oikeudenkäynnin aikana on käynyt ilmi, että epäillyt halusivat saada teolla mahdollisemman suurta näkyvyyttä.

"Varmaan oli. En ihan tarkkaan tiedä, mitä ajattelin silloin."

Epäillyt nainen ja mies tapasivat toisensa vain kerran, kun Pohjois-Suomessa asuva mies tuli käymään Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Miehen mukaan kaksikko ei juuri puhunut iskun toteuttamisesta tuon vierailun aikana.

"Yksi yö, kun oltiin melkoisessa humalassa, puhuimme siitä (iskusta). Muuten naputtelimme aika paljon kännyköitä, katsoimme videoita, välillä oli aika kiusallisenkin hiljaista", mies kertoi.

Syyttäjän mukaan Helsingin yliopistoon suunnitelluksi väitetyn iskun tekijöiden oli tarkoitus surmata jopa 50 ihmistä. Syyttäjän mukaan surmatyöt oli aikomus tehdä varsijousella, ampuma-aseilla sekä myrkkykaasuilla.

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään maanantaina asian käsittelyn.

Vuonna 1990 syntynyttä miestä sekä vuonna 1989 syntynyttä naista epäillään törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kumpikaan ei ole kirjoilla Helsingin yliopistossa.

Kaksikko kiisti oikeudessa syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat