Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyytymättömyys omiin lihaksiin on usein syynä nuorten miesten syömishäiriöön

Nuoret miehet hakeutuvat hoitoon oireiden edettyä jo pitkälle

Kotimaa
 
Mervi Juusola

Miehet huomaavat oman syömishäiriönsä varsin myöhäisessä vaiheessa verrattuna naisiin. Tämä käy ilmi Oxfordin yliopiston tutkimuksesta, jota johti suomalaistutkija Ulla Räisäsen.

Tutkimukseen osallistuneet miehet olivat 15–25-vuotiaita brittejä. He kertoivat laskeneensa pakkomielteisesti kaloreita, treenanneensa päivittäin ja olleensa päiviä syömättä.

Tutkimuksen mukaan miesten syömishäiriöt ovat alidiagnosoituja ja alihoidettuja.

Kehityspsykologian tohtori Rasmus Isomaa näkee tämän ilmiön asiakastyössään Helsingin Syömishäiriökeskuksessa, jossa noin viisi prosenttia asiakkaista on poikia ja miehiä.

"Pojat ovat hoitoon tullessaan keskimäärin huonommassa kunnossa kuin tytöt."

Pojat ja nuoret miehet hakeutuvat hoitoon vasta sitten, kun pakonomainen käyttäytyminen on edennyt pitkälle. Huomattava osa miehistä hakeutuu hoitoon ahmimishäiriön tai syömishäiriöstä johtuvan ylipainon vuoksi.

Isomaan mukaan syömishäiriöitä tarkastellaan pääsääntöisesti naisten näkökulmasta. Terveyskyselyissä puhutaan rinnoista ja lantion leveydestä. Tämä luo nuorille miehille kuvan, että kyseessä on tyttöjen sairaus.

Syömishäiriöiden asiantuntijat ovat viime vuosina keskustelleet siitä, onko tyytymättömyys omiin lihaksiin syömishäiriö.

"Tähän ilmiöön kuuluu erittäin runsas kuntosalilla käyminen, lisäravinteet, kasvuhormonien käyttö ja se, että treenaaminen ja oikein syöminen menevät ihmissuhteiden edelle. Syömishäiriöisen täytyy opetella uudestaan syömään normaalisti."

Jo vuosia on tiedetty, että osalla ihmisistä on geneettinen alttius, joka voi aktivoitua syömishäiriöksi ympäristön ja elämänmuutosten vaikutuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat