Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettiä turha kieltää lapselta, uhkista hyvä puhua suoraan

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

1 Jyrkät kiellot eivät toimi. On järjetöntä kieltää netin käyttö tai keskustelu ennalta tuntemattomien nettituttavien kanssa nuorelta kokonaan. Sen sijaan vanhempien on hyvä keskustella siitä, millainen kanssakäyminen verkossa on normaalia ja turvallista.

2 "Ole varovainen netissä" -kehotus on yleinen mutta liian abstrakti. Nuoren kanssa on hyvä puhua nettisuhteiden uhkista konkreettisesti. Jos keskustelu verkkotuttavan kanssa etenee nopeasti seksiin liittyviin aiheisiin, nuoren hälytyskellojen on syytä soida.

3 Usein vanhemmat miettivät, miten he voivat lisätä nuoren tietämystä. Usein nuori kuitenkin tietää, että esimerkiksi kuvien lähettäminen nettikaverille itsestä vähäpukeisena ei ole fiksua. Silti hän voi tehdä niin, koska nettituttava voi antaa nuorelle vahvan tunteen välittämisestä. Nuoren kanssa on hyvä käydä läpi sitä, miksei näin pitäisi tehdä ja miten tilanteesta voi vetäytyä.

4 Lapselle ja nuorelle on syytä puhua suoraan groomingista ja siitä, miten hyväksikäyttö etenee lähtien siitä, että tekijä luo ensin luottamussuhteen lapseen viattoman tuntuisin keinoin. Joskus lapsi ei tiedä, että ystävyyttäkin voi teeskennellä.

5 Lapselle kannattaa kertoa, että keskusteluyhteys ja suhde hyväksikäyttäjään voi tuntua lapsesta hyvältä. Se juuri on groomingin "ammattilaisten" tavoite. Vaikka lapsi jatkaisi suhdetta vapaaehtoisesti, lapsen hyväksikäyttö on aina väärin.

 

Lähde: Väestöliiton asiantuntijat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat