Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väestöliitto varoittaa nettihyväksikäyttäjistä

Entistä useampi lapsi voi olla vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi

Kotimaa
 

Entistä useampi lapsi on vaarassa joutua groomingin eli internetissä alkavan seksuaalisen hyväksikäytön ja sen valmistelun uhriksi, pelkää Väestöliitto. Liiton mukaan ilmiö lisääntyy sitä mukaa kun nuorten käyttämät digikanavat monipuolistuvat.

"Vanhemmat ja lapset eivät läheskään aina tunnista ilmiötä. Uskotaan ehkä, että nuoret ovat kotona turvassa", sanoo asiantuntijalääkäri ja lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

Grooming etenee portaittain.

Usein tekijä luo ensikontaktin nuoreen esimerkiksi kommentoimalla tämän kuvaa jossakin verkon sosiaalisessa yhteisössä.

Jos keskusteluyhteys syntyy, tekijä pyrkii luomaan nuoreen ystävyys- ja luottamussuhteen. Näennäisen viaton vaihe voi kestää jopa kuukausia. Samalla tekijä arvioi jatkuvasti riskiä siitä, voiko kolmas osapuoli saada tietää yhteydenpidosta.

Vähitellen keskustelu etenee seksuaalisävytteisiin aiheisiin. Joskus verkkotuttavuus johtaa tapaamiseen ja seksiin.

Nuori ei yleensä tiedä, että hän on joutumassa hyväksikäytön uhriksi. Aikuinen tekijä voi esiintyä verkossa alaikäisenä valeprofiilin turvin.

Väestöliitto julkaisi maanantaina groomingista asiantuntija- ja lääkärilausunnon, josta liitto toivoo olevan hyötyä esimerkiksi nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevissä oikeudenkäynneissä.

Erityisasiantuntija Kirsi Portaan mukaan hyväksikäyttäjät voivat valita uhrinsa monenlaisten motiivien perusteella. Heitä voivat kiinnostaa vaikka tietynikäiset lapset.

"Yksi valintaperuste voi olla nuoren epävarmuus ja itseluottamuksen puute."

Usein nuori on mukana vääristyneessä suhteessa ainakin näennäisen vapaaehtoisesti. Erityisasiantuntija Maaret Kallion mukaan nuoren oma halu ei ole keskeistä seksuaalisessa väkivallassa ja hyväksikäytössä.

"Keskeistä on se, kuinka tasa-arvoinen suhde on ja kenen toiveita siinä täytetään."

Seksuaalisen häirinnän uhriksi joutuneet lapset reagoivat kokemaansa hyvin eri tavoin. Usein "luottoystävän" paljastuminen hyväksikäyttäjäksi on niin traumaattista, että häpeä estää kertomasta hyväksikäytöstä.

Asiantuntijoiden mukaan monesti unohtuu, että apua tarvitsee uhrin lisäksi usein myös hänen lähipiirinsä. Vanhemmat voivat kokea syyllisyyttä siitä, mitä lapselle on tapahtunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat