Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hoitomuoto antaa toivoa syöpäpotilaille

Kotimaa
 
Sabrina Bqain / HS
Munuaissyöpää sairastava Jouko Ollitervo on tyytyväinen uuteen hoitomuotoon: "Elän ihan normaalia elämää, voin fyysisesti ja henkisesti hyvin", hän sanoo.
Munuaissyöpää sairastava Jouko Ollitervo on tyytyväinen uuteen hoitomuotoon: "Elän ihan normaalia elämää, voin fyysisesti ja henkisesti hyvin", hän sanoo.

Elimistön puolustusjärjestelmää hyödyntävien lääkkeiden käytöstä on tulossa uusi syöpähoitomuoto. Immuno-onkologisissa hoidoissa elimistön puolustussolut valjastetaan tuhoamaan ja tunnistamaan syöpäsoluja.

"Näistä lääkkeistä on tulossa uusi hoitokokonaisuus perinteisten syöpähoitojen rinnalle. Tutkimustulokset ovat erittäin lupaavia", Hyksin syöpäkeskuksen johtaja Petri Bono kertoo.

Markkinoilla on vasta yksi etäpesäkkeitä lähettäneen melanooman hoitoon tarkoitettu immuno-onkologinen lääke. Monilla lääkeyhtiöillä on kuitenkin menossa laajoja tutkimuksia, joissa on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi etäpesäkkeitä lähettäneiden keuhko- ja munuaissyöpien hoidossa.

Myös kahden immuno-onkologisen lääkkeen yhdistelmä on toiminut pitkälle edennyttä melanoomaa sairastavien hoidossa.

"Hyviä tutkimustuloksia on saatu myös rakkosyövän hoidossa, ja parhaillaan Hyksissäkin testataan uusien lääkkeiden yhdistelmäkäyttöä haima- ja mahasyöpään."

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) syöpäklinikan ylilääkäri Heikki Minn ei odota uusilta syöpälääkkeiltä vielä vallankumousta.

"Lääketeollisuus on ylihinnoitellut lääkkeet suhteessa niiden hyötyihin. Kallis hinta ei saa olla peruste hoidon epäämiselle, mutta tarveharkinta on hyvin tarkka", Minn sanoo.

"Joidenkin hoitojen hinnat laskevat, kun lääkkeiden patenttisuoja menee umpeen 7–10 vuodessa. Tällöin toinen yritys voi valmistaa lääkettä ilman kalliita kliinisiä lääketutkimuksia. Se yleensä laskee myös alkuperäisvalmisteiden hintoja."

Perinteiset syöpähoitomuodot eivät väisty. Tutkijat selvittävät, minkälaisilla hoitojen yhdistelmillä saadaan parhaat tulokset.

Bono uskoo, että seuraava uusi immuno-onkologinen melanoomalääke on myynnissä vuoden sisällä.

"Sen jälkeen seuraavat uudet lääkkeet tulevat markkinoille puolentoista vuoden kuluessa."

Immuno-onkologisia lääkkeitä on testattu Hyksin syöpäkeskuksessa noin 40 potilaalla. Osa potilaista on saanut uusista lääkkeistä hankalia sivuvaikutuksia.

"Osa sivuvaikutuksista on aika vaarallisia, kuten suolisto- ja keuhkotulehdukset sekä aivolisäkkeen toimintahäiriöt", Bono kertoo.

Uusista hoidoista hyötyy ylilääkäri Minnin mukaan vain pieni osa potilaista.

"Useimmat uudet lääkkeet perustuvat mutaatioon jossakin geenissä eivätkä tehoa muihin syöpiin. Hyviä geenitestejä ei ole vielä olemassa", Minn sanoo.

"On iso ongelma, ettei ole mahdollista tehdä teollisuudesta riippumattomia akateemisia tutkimuksia, joilla selvitettäisiin lääkkeiden tehoa tai luotaisiin geenitestejä, joilla voidaan löytää sopivia potilaita jollekin hoidolle."

Raha huolettaa myös Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Leena Rosenberg-Ryhästä. "Otetaanko parempia lääkkeitä käyttöön rahan takia, vai tuleeko potilaista kahden kerroksen väkeä? Vielä pelko ei ole konkretisoitunut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat