Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund haluaa lopettaa perintöveron

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Carl Haglund ehdotti perjantaina HS:n haastattelussa, että perintöverosta luovuttaisiin Suomessa Ruotsin mallin mukaan.
Carl Haglund ehdotti perjantaina HS:n haastattelussa, että perintöverosta luovuttaisiin Suomessa Ruotsin mallin mukaan. Kuva: Rio Gandara HS

Perintöverosta pitäisi luopua ja ottaa sen tilalle käyttöön luovutusvoittovero, vaatii Rkp:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund. Hän ehdottaa, että kesän minihallitusneuvotteluissa päätettäisiin aloittaa asiasta selvitystyö.

"Realistisesti se voisi tulla voimaan vuoden 2016 verotuksessa", hän uskoo.

Haglund perustelee ehdotustaan työllisyyden ja talouskasvun pönkittämisellä. Tueksi hän esittelee Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tuoretta raporttia. Hän on tehnyt sen täyteen merkintöjä keltaisella yliviivaustussilla.

"Olen lukenut tämän pariin otteeseen, se on hyvin kiinnostava", Haglund sanoo.

"Tässä on tieteellisesti todisteltu sellaista ajattelua mitä olen pitkään itse edustanut."

PTT:n selvityksen mukaan perintöverosta luopuminen voisi tuoda Suomeen jopa 4 800 uutta työpaikkaa. Arvio perustuu siihen, että perintöveron poisto helpottaisi perheyritysten sukupolvenvaihdoksia ja yritysten investointeja. Selvityksen on tilannut Perheyritysten liitto, joka ajaa voimakkaasti perintöverosta luopumista.

Ruotsi poisti perintö- ja lahjaveron vuonna 2004 ja Norja tänä vuonna. Peritystä omaisuudesta maksetaan Ruotsissa veroa vasta silloin, kun se myydään. Tällöin maksettava luovutusvoittovero lasketaan hankintahinnan ja myyntihinnan välisestä erotuksesta.

Haglundin mielestä myös Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön Ruotsin malli. Hänen mukaansa Ruotsissa luovutusvoittovero tuottaa valtiolle käytännössä saman verran kuin Suomen perintövero.

Perintövero tuo nyt Suomen valtion kassaan noin puoli miljardia vuodessa. Jos perintövero korvattaisiin luovutusvoittoverolla, rahat eivät kuitenkaan kilahtaisi valtion kirstuun saman tien, koska kaikkea perittyä omaisuutta ei myydä heti.

"Käsitykseni on, että tämä johtaisi ihan varmasti sukupolvenvaihdosaaltoon", Haglund puolustaa.

"Olen varma, että lovi valtion kassaan olisi hyvin pieni ja hyvin väliaikainen."

Lisäksi hänen mukaansa valtio saisi lisää verotuloja työllisyyden kasvusta.

Rkp on ajanut jo vuosia perintöverosta luopumista. Haglundin mukaan perintövero on julkisuudessa turhan usein esitetty rikkaiden verona, vaikka tosiasiassa se koskee suurinta osaa suomalaisista.

"Perintövero kirpaisee usein eniten niihin, joilla on vähiten", hän sanoo.

Hallituskumppaneista kokoomus kannattaa sen poistamista.

Perintöveron poisto sukupolvenvaihdostilanteissa oli kirjattu myös Matti Vanhasen (kesk) hallituksen ohjelmaan, mutta se peruttiin.

Miksi perintöveron poistaminen onnistuisi nyt, kun valtio etsii säästökohteita kissojen ja koirien kanssa?

"Koska Ruotsi ja Norja ovat tehneet tämän ja osoittaneet, että se on hyvä malli jolla ei vedetä valtion kirstusta pohjaa irti", Haglund selittää. "Meillä on huutava tarve luoda työllisyyttä, ja tässä on konkreettinen esimerkki joka on kansantaloudellisesti aika järkevä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat