Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen miinasopimuksen purku olisi työläs prosessi – valtaosa miinoista tuhottu

Henkilömiinojen ja rypäleammusten hankinnat tyssäisivät kansainvälisiin sopimuksiin

Kotimaa
 
Näin jalkaväkimiina räjähtää
Näin jalkaväkimiina räjähtää
Videolla kapteeni Markku Jokimies näyttää, millaista jälkeä jalkaväkimiina tekee, kun se räjähtää hiekalla täytetyn miesten kumisaappaan ja linnunpelättimen alla. Molemmissa räjähdyksissä on kyseessä sakaramiina, jossa on 60 grammaa räjähdettä. Video julkaistu ensimmäisen kerran 30.9.2011

Suomen liittyminen kansainväliseen sopimukseen henkilömiinojen kieltämiseksi ei edennyt kovin sujuvasti, mutta irtaantuminen sopimuksesta olisi yhtä työlästä.

Sama pätee kansainväliseen sopimukseen, joka kieltää niin sanotut rypäleammukset. Suomi noudattaa sopimusta rypäleaseista, vaikka ei ole allekirjoittanut sitä.

Kokoomuksen puoluekokous vaati Lahdessa viikonvaihteessa Suomen irtaantumista henkilömiinasopimuksesta. Maanantaina perussuomalaiset ilmoittivat tukevansa vaatimusta.

Henkilömiinat kieltävän Ottawan sopimuksen valmistuminen vuonna 1997 ja astuminen voimaan 1999 pääsivät yllättämään Suomen valtiojohdon, jonka kannan muodostamiseen meni vielä viisi vuotta lisää.

Suomelle henkilömiinat olivat keskeinen osa itärajan puolustamista. Niillä oli tarkoitus mahdollisessa hyökkäyksessä sekä hidastaa Venäjän jalkaväen etenemistä Suomen alueelle että vaikeuttaa panssarimiinojen purkamista.

Puolustusvoimissa puhutaan mieluummin jalkaväkimiinoista kuin henkilömiinoista. Se korostaa miinojen sotilaallista käyttöä eikä mahdollisesti siviileille niistä syntyvää vaaraa.

Aluksi Suomessa uskottiin, että kansallinen puolustusratkaisu saisi kansainvälisesti ymmärtämystä, jota se ei saanut. Samalla Suomessa ei heti havaittu, miten voimakas kansainvälinen mielipide miinasopimuksen tueksi syntyi.

Presidentti Tarja Halonen arvioi lopulta miinojen poliittisen hinnan suuremmaksi kuin niiden sotilaallisen hyödyn, ja vuonna 2004 hallitus hyväksyi ohjelman Ottawan sopimukseen liittymiseksi.

Suomi liittyi ohjelman mukaisesti sopimukseen vuonna 2012 ja sitoutui tuhoamaan henkilömiinansa neljässä vuodessa eli kesäkuun loppuun 2016 mennessä. Puolustusvoimat on jo tuhonnut valtaosan varastoissaan olleista henkilömiinoistaan.

Irtaantuminen Ottawan sopimuksesta toisi vähintään kaksi ongelmaa.

Matti Björkman Lehtikuva
Jalkaväkimiinat olivat keskeinen osa Suomen itärajan puolustamista.
Jalkaväkimiinat olivat keskeinen osa Suomen itärajan puolustamista.

Ensinäkin irtaantumisesta tarvittaisiin samanasteiset päätökset kuin liittymisestä, eli ensin hallituksen esitys ja sitten vahvistus äänten enemmistöllä eduskunnassa.

Sen jälkeen ongelmana olisi uusien maamiinojen hankkiminen. Vaikka esimerkiksi Yhdysvallat ei allekirjoittanut Ottawan sopimusta, se käytännössä pitkälti noudattaa sitä, eikä myy henkilömiinoja. Suomen vaihtoehdoksi jäisi henkilömiinojen ostaminen esimerkiksi Venäjältä.

Miinojen korvaushankinnat ovat olleet käynnissä Puolustusvoimissa jo useamman vuoden. Tilalle on tullut viuhkamiinoja ja yönäkökalustoa samalla, kun moderneilla asejärjestelmillä torjutaan vastapuolta syvällä sen omalla alueella.

Samaan aikaan Suomi on sopeuttanut puolustustaan myös rypäleammukset kieltävään Oslon sopimukseen. Miinakiellon jälkeen laajalla alueella räjähtävät rypäleammukset nähtiin asejärjestelmänä, joka hidastaisi tehokkaasti vihollisen maavoimien etenemistä.

Nyt rypäleammuksiakaan ei saa enää ostaa ainakaan mistään sellaisesta maasta, mistä Suomi haluaisi niitä ostaa.

Sopimus rypäleaseiden kieltämisestä astui voimaan vuonna 2010, ja Suomi luopui aikeistaan rypäleaseiden hankkimiseksi seuraavana vuonna. Presidentti ja hallitus arvioivat niiden tilalle mahdollisesti kehittyviä järjestelmiä kerran vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat