Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sääskitutkija arvostaa hyttysiä – "Ne ovat mielettömiä riskinottajia"

Kotimaa
 
Jukka Salmela pitelee sääskiin kuuluvaa suosammalkirsikästä.
Jukka Salmela pitelee sääskiin kuuluvaa suosammalkirsikästä.

Kuka

Jukka Salmela

 Metsähallituksen suojelubiologi Lapin luontopalveluissa. Työsarkana pohjoisen selkärangattomat eläimet, erityisesti hyönteiset.

 Syntynyt Tampereella elokuussa 1977.

 Väitteli Turun yliopistossa 2013. Väitöskirjan aihe on Suomen vaaksiaislajisto.

 Asuu Rovaniemellä. Perheeseen kuuluvat biologivaimo sekä 2- ja 4-vuotiaat tyttäret.

"Jes! Mahtavaa!"

Suojelubiologi Jukka Salmela hihkuu kännykkäänsä ja pomppii tasajalkaa. Mistähän nyt mahtaa olla kyse?

Ilouutiset selviävät puhelun jälkeen. Salmelan avustaja on Tuntsan erämaassa Itä-Lapissa etsimässä pohjanharmoyökköstä, harvinaista yöperhoslajia. Nyt tämä on onnistunut sieppaamaan pari kuusenkerkissä lymyävää toukkaa haaviinsa.

Perhoslöytö saa Salmelan riemuitsemaan, sillä hyönteiset ovat hänelle sekä työ että poikkeuksellinen intohimo. Salmela työskentelee Metsähallituksen suojelubiologina Lapin luontopalveluissa. Hänen tehtävänään on kartoittaa hyönteisten ja muiden selkärangattomien lajikirjoa Pohjois-Suomessa.

Viime vuosina Salmela on selvittänyt hyönteisesiintymiä esimerkiksi alueilla, joihin haikaillaan uusia kaivoksia.

Hänen rakkautensa kohdistuu erityisesti vähän tunnettuihin sääskiin. Niitä elää Suomessa liki 3 000 lajia – siis paljon muitakin kuin ihmisverta janoavia hyttysiä, mäkäräisiä ja polttiaisia.

"Muutaman kymmenen lajin joukko kerää kaiken huomion. Se sieppaa minua suunnattomasti", Salmela sanoo.

Salmela huitoo kenttähaaviaan kukkivien hillaryppäiden täplittämällä suoaukealla. Ollaan Pisavaaran luonnonpuistossa, Rovaniemen ja Tervolan rajalla. Haavat kahisevat tuulessa, metso rysäyttää karkuun lahopuiden katveesta.

Pian Salmela poimii haavista jotakin kiinnostavaa: pikkuvaaksiainen. Hontelot vaaksiaiset ovat Salmelalle tärkeitä. Niiden ansiota on, että "sääsket valitsivat" miehen, kuten hän sanoo.

Elettiin 2000-luvun vaihdetta, kun Salmela ja hänen kaverinsa vilvoittelivat saunan terassilla Konneveden tutkimusasemalla. Parikymppinen hyönteisharrastaja Salmela toimi asemalla tutkimusapulaisena.

Pian vilvoittelijat huomasivat pitkäjalkaisen, hyttystä muistuttavan otuksen. Kaverukset järkeilivät, että siinä varmaan istui sääskiin kuuluva vaaksiainen.

"Tajusimme, ettei Suomessa kukaan tutki vaaksiaisia ja tiedä niistä juurikaan."

Salmela päätti, että pian hän tietää. Paria vuotta aiemmin tamperelainen työläisperheen kasvatti oli innostunut perhokalastuksesta. Sitä kautta hän ajautui hyönteisharrastuspiireihin ja apulaiseksi alan tutkimuksiin.

Lukio oli jäänyt Salmelalta käymättä, ja hän työskenteli kiinteistönhoitajana.

Nuorimies alkoi haalia kasaan tietoa vaaksiaisista. Hän matkasi kopioimaan artikkeleita luonnontieteelliseen keskusmuseoon Helsinkiin ja teki tiedonmurusten perässä reissuja Hollantiin ja Saksaan asti.

"Se osoittautui helvetin kautta opetteluksi. En saanut niistä englanninkielisistä määrityskaavioista mitään tolkkua, mikä suorastaan hävetti."

Kielitaidon puute herätti motivaation lukio-opintoihin, ja vuonna 2000 Salmela kirjoitti ylioppilaaksi. Kun hän seuraavana vuonna pääsi Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan biologiaa, tietoa sääskistä oli kertynyt jo niin, että häntä pystyi kutsumaan aiheen asiantuntijaksi.

Pisavaaran luonnonpuistossa Salmela esittelee puron ylle pystytettyä, telttaa muistuttavaa malaise-pyydystään, joka on houkutellut uumeniinsa sääskiä. Ei ole mahdotonta, että joukossa on tuntemattomiakin lajeja.

Salmela on määrittänyt 200 tieteelle tai Suomelle uutta sääskilajia. Kaksi lajia on nimetty hänen mukaansa: surviaissääski Tanytarsus salmelai ja harsosääski Corynoptera salmelai.

Näin uraauurtava tutkimus ei olisi ollut mahdollista, jos Salmela olisi aikanaan uppoutunut esimerkiksi näyttäviin perhosiin, joita moni harrastaa.

"Silloin en välttämättä olisi löytänyt yhtään Suomelle uutta lajia. Pienet, ruskeat ja harmaat sääsket eivät ehkä näytä millekään, mutta niiden parissa työ ei varmasti ole mennyt hukkaan."

Timo Lindholm
Suojelubiologi Jukka Salmela tutkii, mitä sääskiä pyydykseen on tarttunut Pisavaaran luonnonpuistossa Rovaniemen ja Tervolan rajalla. Hän on löytänyt noin 200 tieteelle tai Suomelle uutta sääskilajia, joista kaksi on nimetty hänen mukaansa.
Suojelubiologi Jukka Salmela tutkii, mitä sääskiä pyydykseen on tarttunut Pisavaaran luonnonpuistossa Rovaniemen ja Tervolan rajalla. Hän on löytänyt noin 200 tieteelle tai Suomelle uutta sääskilajia, joista kaksi on nimetty hänen mukaansa.

Salmela toivoo, että ihmiset oppisivat arvostamaan sääskiä – myös hyttysiä.

Hän tosin myöntää, ettei itsekään varsinaisesti rakasta verta kärttäviä itikoita.

"Mutta arvostan niitä. Hyttyset ovat mielettömiä riskinottajia, jotka laittavat kaiken yhden kortin varaan. Jos hyttysnaaras ei saa verta, se ei lisäänny."

Salmela torjuu itikanpistoja peittävän pukeutumisen avulla. Hän esittelee Saksan armeijan kevyitä taisteluhanskoja, joista imukärsä ei pääse läpi. Karkotteille hän on allergisoitunut.

"Hyttysiä on vain kestettävä, ne kuuluvat luontoon. Pahoja allergioita lukuun ottamatta niistä selviäminen on pukeutumis- ja asennekysymys."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat