Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylläksen valkoisina hohtavista rinteistä tuli kiistakapula

Rinteitä tasattiin laskettelijoille, jolloin tummien jäkäläpintaisten kivien alta paljastuivat vaaleina hohtavat jäkälättömät kivet

Kotimaa
 
Jaakko Heikkilä
Matkailuyrittäjä Mauri Kuru (vas.), Kolarin kunnan rakennuslautakunnan jäsen ja mökkiyrittäjä Juha Kaulanen ja kunnanvaltuutettu Marjo Tapojärvi kiipeilivät Ylläksen rinteillä.
Matkailuyrittäjä Mauri Kuru (vas.), Kolarin kunnan rakennuslautakunnan jäsen ja mökkiyrittäjä Juha Kaulanen ja kunnanvaltuutettu Marjo Tapojärvi kiipeilivät Ylläksen rinteillä. Kuva: Jaakko Heikkilä

Ylläksellä on syntynyt kiista kesälläkin valkoisina hohtavien rinteiden maisemoinnista.

Valkoisuus johtuu siitä, että rinteitä on tasattu maansiirtokoneilla niin, että tummien, jäkäläpintaisten kivien alta ovat paljastuneet vaaleat kvartsiittikivet.

Suurin osa Suomen rinnekeskuksista maisemoi rinteensä turpeella, minkä jälkeen rinteeseen kasvaa vihreä ruoho, jota ilkeämieliset nimittävät golf-ruohikoksi.

Tahkolla rinteiden ruohikkoa on viitenä kesänä syönyt paikallisen maanviljelijän lihakarja. Tänä kesänä siitä on rinneyhtiön toimitusjohtajan Ilkka Suutarisen mukaan luovuttu, koska viime kesänä kookkaat naudat onnistuivat syömään hiihtohissien sähkökaapeleita. Karja siirrettiin laiduntamaan kauemmas varsinaisista rinnealueista.

Ylläksen rinteitä alettiin muokata lautailijoita varten vuonna 1991. Vielä isommassa mittakaavassa niitä muovattiin vuonna 2008.

Samalla tavalla rinteitä on raivattu muissakin laskettelukeskuksissa, mutta korkealla Ylläksellä jälki näkyy selvimmin, sillä käänneltyjä kivirakkoja on molemmin puolin tunturia peräti 60 hehtaaria.

Äkäslompolon kylän asukkaat ja osa Ylläksen matkailuyrittäjistä vaativat hissiyhtiötä maisemoimaan rinteitä.

"Kesämatkailua on vaikea kehittää, kun rinteet ovat tuollaisessa kunnossa. Jopa Hannukaisen kaivoksen avaamista Ylläksen lähelle on perusteltu sillä, etteivät rinteetkään ole enää luonnontilassa", harmittelee matkailuyrittäjä Mauri Kuru.

Kuru kiipeää rinteen keskiosaan kaivinkoneella murskeesta lautailijoille läjitetyn hyppyrin päälle. Seurana ovat Kolarin kunnanvaltuutettu Marjo Tapojärvi ja kunnan rakennuslautakunnan jäsen ja mökkiyrittäjä Juha Kaulanen.

"Ympäristö on kuin keskeneräinen rakennustyömaa. Maisemointi on jätetty lähes tyystin tekemättä. Ajatellaan, ettei kukaan käy täällä katsomassa. Odotellaan, että lumi peittää töryt taas syksyllä", Kaulanen sanoo.

Hän perää rinnealueen vuokrannutta Metsähallitusta sekä Kolarin kuntaa vastuuseen.

Metsähallitus on kiristämässä maisemointiohjeita.

"Ylläksellä vanhat vuokrasopimukset uudistetaan muutaman vuoden kuluttua. Silloin lisätään myös ympäristövelvoitteita", sanoo myyntineuvottelija Ulla-Maija Kaltiokumpu Metsähallituksesta.

Suurin osa Lapin hiihtokeskuksista sijaitsee Leviä lukuun ottamatta valtion maalla. Suurimmat vuosivuokrat ovat hieman yli 50 000 euroa.

Alempana hissin ala-asemalla seisoo yksinäinen lasten kiipeilyteline leikkipaikkoineen. Sen lähettyvillä on jyrkkä syvä monttu ilman suoja-aitaa. Talvella lumen peittämän montun yli lasketaan hiihtohissille.

"Tuo on hengenvaarallinen paikka lapsille", Tapojärvi kauhistelee.

"Leikkipaikka ei ole nyt käytössä, sillä rinnekeskus on kesäksi suljettu", sanoo rinnekeskus Ylläs-Ski Oy:n omistaja ja Lapland Hotelsin konsernijohtaja Pertti Yliniemi.

Hän ei usko, että Ylläkselle tullaan kesällä rinteiden vuoksi.

"Tunturin huipulla saatetaan kävellä, mutta muutoin kesämatkailijaa kiinnostaa luonnossa liikkuminen ja kalastus. Kesämatkailun ongelma on siinä, että alueella viivytään hyvin lyhyt aika", Yliniemi sanoo.

Hän ei innostu Ylläksen rinteiden maisemoinnista.

"Jyrkän ja tuulisen kivirakan päällä ei pysy turve. Sen sijaan loivemmalla Oloksen rinteellä toteutimme turpeen avulla ehkä Lapin parhaimman maisemoinnin", Yliniemi kehuu.

Rinnekiviä on Yliniemen mukaan yritetty tummentaa vuosien saatossa monella tavalla.

Vaaleille rinteille siirrettiin käsipelillä jäkäläkiviä rinnealueiden ulkopuolelta kesällä 1996. Työ osoittautui toivottomaksi, sillä kymmenen työttömän ryhmä onnistui kesän aikana siirtämään noin 20 000 kymmenkiloista kiveä. Sillä määrällä saatiin vain yksi hehtaari rinnealuetta muutettua jäkäläpintaiseksi ja tummemmaksi.

Onpa kivien päälle sivelty jopa jogurttia jäkälien kasvun vauhdittamiseksi. Luontaisesti uusi jäkälä leviää vaaleille rinnealueille 50–100 vuoden kuluttua.

Kvartsiitin päällä kasvaa useita kivijäkäliä kuten karveita, napajäkäliä ja keltakarttajäkälää.

Tapio Mainio HS
Kolari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat