Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisvainajia tuotu takaisin yli tuhat

Kotimaa
 
Sampsa Oinaala Anneli Ahonen

Suomen ja Venäjän vuonna 1992 solmiman valtiosopimuksen nojalla sotavainajia voidaan palauttaa kotimaahansa molemmista maista.

Suomalaiset aloittivat aktiiviset sotilaiden jäänteiden etsinnät talvi- ja jatkosodan taistelupaikoilla heti sopimuksen tultua voimaan. Tähän mennessä Venäjältä on tuotu Suomeen yli 1 150 vainajaa, joista 360 on tunnistettu.

Aluksi etsintää organisoi opetusministeriö. Vuonna 1998 työtä jatkamaan perustettiin Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry. Vuonna 2009 yhdistyksen rahoitus siirtyi opetusministeriöltä puolustusministeriölle.

Venäläiset ovat aktivoituneet etsimään sotilaiden jäänteitä Suomen puolelta vasta vuodesta 2006 alkaen. Vainajia on kaivettu Kuhmon lisäksi Sallassa.

Niukka rahoitus, suomalainen byrokratia ja venäläisten ammattilaisten puute, pietarilainen alan harrastaja Vjatšeslav Skokov luettelee syitä siihen, miksi vain harvat venäläiset ovat lähteneet etsimään neuvostosotilaiden jäänteitä Suomeen.

Venäläisten työtä vaikeuttaa myös se, että heillä ei ole käytössään oikeuslääkäreitä, jotka tunnistavat vainajat. DNA-testejä ei teetetä. "Emme aina edes saa tarkalleen selville, kuinka monta vainajaa olemme löytäneet", Skokov kertoo.

Arkangelista on tultu Kuhmoon etsimään sotavainajia jo 1990-luvulta lähtien, kertoo historianlaitoksen johtaja Juri Kilin Petroskoin yliopistosta. Hän suuntaa heinäkuussa Ilomantsiin petroskoilaisten ja pietarilaisten etsijöiden kanssa paikantamaan Ilomantsin mottitaisteluissa kesällä 1944 kaatuneita neuvostosotilaita.

Venäläisiä sotavainajia on palautettu Suomesta kotimaahansa noin 250 mukaan lukien tällä viikolla palautettavat ruumiiden jäänteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat