Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvisodan venäläis­vainajia viedään Suomesta kotiin

Venäläiset vapaaehtoiset vievät 111 talvisodassa kaatunutta sotilasta perjantaina takaisin kotiin

Kotimaa
 
Anneli Ahonen Tuija Sorjanen HS
Miska Puumala
Julia Sidelmikova (vas.), Svetlana Maltsihina ja Anna Mjortslaja etsivät hautoja "tikulla" koettelemalla.
Julia Sidelmikova (vas.), Svetlana Maltsihina ja Anna Mjortslaja etsivät hautoja "tikulla" koettelemalla.

"Meillä on sellainen sanonta, että sota on ohi vasta, kun viimeinen sotilas on haudattu", kertoo etsintäpartiota johtava Svetlana Maltsihina.

Arkangelin alueelta saapunut 12 hengen ryhmä on etsinyt venäläissotilaiden jäänteitä Kuhmossa parin viikon ajan. Perjantaina 111 vainajan jäänteet matkaavat itärajan yli Arkangeliin. Ne haudataan juhlamenoin sankarihautaan, ja haudalle pystytetään uusi muistomerkki.

Venäläiset ovat viime vuosina aktivoituneet talvi- ja jatkosotien taistelupaikkojen tutkimisessa Suomen puolella.

Kaatuneita haetaan kotimaahan juuri nyt ehkä siksi, että patrioottisuus on vallalla Venäjällä, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro. Näin on ollut jo 1990-luvun alusta lähtien.

Neuvostoliiton jälkeen kasvanut sukupolvi on vanhempia paljon etäämmällä sodasta. "Nuoremmat ehkä hakevat viihdettä ja jännitystä ja toisaalta vahvistusta omalle Venäjä-tunteelle", Kangaspuro tuumii.

Nyt avatut hautapaikat kartoitettiin viime syksynä. Taustatietoa on haettu niin sota-arkistoista kuin paikallisten suomalaisten kertomuksistakin. Etsintöihin on osallistunut myös Ismo Mikkonen Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksestä.

"Saatamme tehdä myös omia kaivauksia samalla alueella. Venäläisten joukkosidontapaikkojen läheltä voi löytyä vankeina kuolleiden suomalaissotilaiden jäänteitä", Mikkonen kertoo.

Kuhmon etsintöjä koordinoi Venäjällä Arkangelin alueen autonominen valtiollinen Nuorten patrioottisen ja sotilaallisen kasvatuksen keskus. Varajohtaja Denis Mihejevskin mukaan Arkangelissa paikallishallinto tukee aktiivisesti vainajien etsintöjä.

Suomalaisia sotavainajia Venäjältä etsineet ryhmät ovat yleensä koostuneet sotaveteraaneista, reserviläisistä ja muista puolustusvoimia lähellä olevista ihmisistä. Venäläisryhmän kokoonpano poikkeaa tästä melkoisesti.

Monet hautojen tutkijat ovat alle kolmekymppisiä ja ryhmästä puolet on naisia. Etsintä on vapaaehtoistyötä. Mukana on esimerkiksi opettajia ja toimittajia.

Hautojen äärellä ei olla haudanvakavana. Vitsit lentelevät etsijöiden kesken ja nauru on herkässä.

Tänä kesänä venäläiset ovat tutkineet Kuhmossa taistelupaikkoja, joilla suomalaiset pysäyttivät Dolinin hiihtoprikaatin helmikuun puolivälissä 1940. Eversti Vjatsheslav Dmitrievitsh Dolinin komentama eliittijoukko saapui auttamaan Kuhmon eteläpuolelle motitettua 54. neuvostodivisioonaa.

Suomalaiset tuhosivat hiihtoprikaatin lähes täydellisesti. 1 800 sotilaasta jopa 1 700 kaatui ja parikymmentä jäi vangiksi. Venäläisten tappiota edesauttoi 40 asteen pakkanen, joka hyydytti heidän aseissaan käytetyn rasvan.

"Kolikoita, avaimia, vyönsolkia, työkaluja", Svetlana Maltsihina esittelee haudoista löytyneitä esineitä. Viime viikolla työmaalla vieraili myös poliisi, kun maasta löytyi 16 räjähtämätöntä käsikranaattia.

"Ei se pelota. Kyllä me tiesimme, että saattaa löytyä räjähteitä", etsijät nauravat.

Löytyneistä vainajista vain kaksi on onnistuttu tunnistamaan.

Hautojen äärellä mietityttää. "Sota on kauheaa. Minulla on 19-vuotias poika. Täällä kuoli paljon samanikäisiä poikia. Onneksi enää ei ole sotaa", Jelena Podolskaja pohtii.

Etsintäryhmän jäsenet pitävät uutta sotaa mahdottomana. "Ajatus on absurdi. Mikä syy Venäjällä olisi uhata Suomea sotilaallisesti", Maltsihina ihmettelee.

Yhteensä 111 sotilaan jäänteet on kerätty valkoisiin säkkeihin.
Yhteensä 111 sotilaan jäänteet on kerätty valkoisiin säkkeihin.

Löydetyn ja avatun haudan lähelle puuhun oli tehty risti.
Löydetyn ja avatun haudan lähelle puuhun oli tehty risti.
Svetlana Maltsihina katselee venäläisvainajan tuntolaattaa.
Svetlana Maltsihina katselee venäläisvainajan tuntolaattaa.
Haudasta löytynyt kolikko.
Haudasta löytynyt kolikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat