Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poista punkki punkkipihdeillä ja desinfioi iho

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Palovammat

Viilennä palovamma-aluetta viileässä vedessä 20 minuuttia. Jos paloalue on kämmentä suurempi, syvä tai se tulehtuu, hakeudu lääkäriin.

Ongenkoukku ihossa

Jos ihon lävistänyt koukun kärki on näkyvissä, poista koukku vetämällä se läpi ihosta samaan suuntaan, kun se on ihoon tullut. Puhdista ja suojaa haava.

Rakko

Puhdista ja kuivaa rakkoalue. Tarvittaessa suojaa laastarilla. Jos rakon ympäristö alkaa punottamaan tai särkemään, hakeudu lääkäriin.

Käärmeen purema

Käärmeen pureman oireita ovat purema-alueen turvotus, mustelma sekä pienet puremajäljet iholla. Lisäksi voi olla yleisoireita kuten pahoinvointia. Ota kyypakkauksen kortisonipillerit. Vältä raajan liikuttelua ja ole yhteydessä lääkäriin. Jos saat vakavia allergisia oireita kuten hengitysvaikeuksia, soita 112. Lasten kyynpuremissa on hyvä soittaa aina 112:een.

Punkki

Poista punkki punkkipihdeillä tai pinseteillä. Desinfioi ihoalue. Hakeudu lääkäriin, jos punkin pureman jälkeen iholle muodostuu punoittava rengas, pureman jälkeisen viikon aikana nousee kuume tai saat niveloireita tai pahoinvointia.

Pieni haava

Pese kädet ennen haavan käsittelyä. Puhdista haava-alue vedellä. Laita haavan reunat yhteen haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tarvittaessa peitä haava sidetaitoksella. Tarkista onko jäykkäkouristusrokotus voimassa ja huomioi, että kesällä haavojen tulehdusriski kasvaa. Jos haava vuotaa runsaasti, ota yhteyttä lääkäriin. 

 

Lähde: SPR ja Saaristolääkärit

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat