Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikkapula lykkää monen siviilipalvelun jatkamista

Mahdollisuus työpalvelukseen siviilipalveluskeskuksessa lopetettiin

Kotimaa
 
Juha Metso
Kalle Permanto joutui koko kevään ajan etsimään itselleen siviilipalveluspaikkaa.
Kalle Permanto joutui koko kevään ajan etsimään itselleen siviilipalveluspaikkaa.

"Hain yli sataa palveluspaikkaa. Melkein ehdin jo luovuttaa", kuvailee lahtelainen siviilipalvelusmies Kalle Permanto. Lopulta palveluspaikka löytyi Maahanmuuttovirastosta, jossa Permanto aloittaa heti, kun löytää asunnon Helsingistä.

Permanto aloitti siviilipalvelukseen kuuluvan kuukauden mittaisen koulutusjakson helmikuussa Lapinjärvellä Itä-Uudellamaalla sijaitsevassa siviilipalveluskeskuksessa. Sen jälkeen hän on hakenut palveluspaikkaa jatkuvasti.

Permanto on käyttänyt hakemiseen myös kaksi kuukautta henkilökohtaista syylomaa. Syyloma vastaa käytännössä lykkäystä: sitä ei lueta palvelusajaksi, eikä siitä makseta päivärahaa.

Artikkeliin liittyvät

Permannolla on lukuisia kohtalotovereita. Siviilipalveluspaikkoja on tarjolla heikon taloustilanteen vuoksi aiempaa vähemmän. Samaan aikaan palveluspaikattomien varoventtiilinä toiminut työpalvelus siviilipalveluskeskuksessa on lakkautettu.

Aiemmin palveluspaikattomat on osoitettu työskentelemään esimerkiksi siviilipalveluskeskuksen siivoukseen ja ruokalaan. Vuoden alussa keskus siirtyi Kaakkois-Suomen ely-keskuksen alaisuuteen ja kyseiset tehtävät ryhdyttiin ostamaan Lapinjärven kunnalta.

Koulutusjakson jälkeen palveluspaikattoman vaihtoehdot ovat kahden viikon tehostettu työnhaku tai syyloma, kertoo siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen.

Alkuvuonna syylomaa on myönnetty lähes 200:lle siviilipalvelusmiehelle. Suurin osa lomista on myönnetty palveluspaikan etsimiseen.

Aseistakieltäytyjäliiton (AKL) mukaan käytäntö ei ole lain hengen mukainen. "Henkilökohtainen syyloma on tarkoitettu siihen, että sivari haluaa keskeytyksen palvelukseen omaan elämäänsä liittyvästä syystä. Työelämään tai opintoihin siirtymisen lykkääntyminen ei ole yhteiskunnankaan etu", järjestösihteeri Kaj Raninen linjaa.

Liiton mukaan siviilipalvelusmiehiä myös ohjataan ottamaan syylomaa. "Emme kehota ketään, mutta kerromme, että tämä on varteenotettava mahdollisuus. Velvollinen tekee itse ratkaisun", muotoilee Reijonen siviilipalveluskeskuksesta. Hänen mukaansa myös palveluspaikattoman palveluskelpoisuutta voidaan arvioida uudelleen.

Siviilipalveluskeskus on alkuvuonna lähettänyt yhdistyksille, säätiöille, kunnille ja seurakunnille 1 800 kirjettä, joissa tarjotaan siviilipalvelustyövoimaa.

"Jos tilanne pahenee, koko järjestelmä voi mennä tukkoon. Laki mahdollistaa sivareiden pakkomääräämisen valtion eri sektoreille. Tämä vaihtoehto ei ole vielä todennäköinen", Reijonen pohtii.

AKL helpottaisi palveluspaikkapulaa siirtämällä siviilipalvelusmiesten ylläpitokustannuksia palveluspaikoilta valtiolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat