Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanistit hakevat nyt töitä ulkomailta

Yli 4 000 korkeakoulutettua muuttaa vuosittain pois Suomesta

Kotimaa
 
Markus Jokela
Elisa Heinämäen ja Mika Ojakankaan mielestä on järkevää hakea ulkomailta töitä, jos niitä Suomessa ei ole.
Elisa Heinämäen ja Mika Ojakankaan mielestä on järkevää hakea ulkomailta töitä, jos niitä Suomessa ei ole.

Suomesta muuttaa ulkomaille yli 4 000 korkeasti koulutettua ihmistä vuodessa. Eniten ulkomaille muuttavat kaupallisen ja yhteiskuntatieteellisen sekä tekniikan alan korkeakoulutetut. Korkeasti koulutetuista muuttajista noin 80 prosenttia on Suomen kansalaisia. Suurin osa heistä on alle 45-vuotiaita.

Useimmiten korkeasti koulutetut muuttavat Ruotsiin, Saksaan tai Yhdysvaltoihin. Korkeasti koulutetut ulkomaalaiset muuttavat Suomesta nykyään eniten Kiinaan.

Tuoreimmat kattavat tiedot muuttajien koulutustaustasta ovat vuodelta 2012. Ulkomaille muuttavien humanistien määrä oli vuonna 2012 suurempi kuin vuonna 2000, mutta terveydenhuollon ja sosiaalialan koulutuksen saaneiden muuttovirta ulkomaille on pienentynyt selvästi. Vielä vuonna 2000 yli 900 suomalaista terveydenhuollon tai sosiaalialan koulutuksen saanutta muutti ulkomaille, heistä suurin osa Ruotsiin ja Norjaan. Vuonna 2012 määrä oli kutistunut puoleen tästä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran tietojen mukaan suurin osa terveydenhuollon koulutuksen saaneista muuttajista on sairaanhoitajia.

Tilastokeskuksen tiedoissa huomioidaan sekä yliopistotutkinnot että alemman korkea-asteen tutkinnot, kuten sairaanhoitajan tutkinto. Koulutustiedot koskevat pääosin Suomessa suoritettuja tutkintoja, eivätkä ulkomailla suoritetut tutkinnot näy tilastossa luotettavasti. Näin ollen korkeasti koulutettujen muuttajien todellinen määrä voi olla tilastoitua suurempi.

Suomesta ulkomaille muuttaneet korkeakoulutetut20002012
Kaupallinen ja yhteiskuntatieteellinen koulutus12281404
Tekniikan koulutus863935
Humanistinen ja taidealan koulutus372538
Terveys- ja sosiaalialan koulutus937454
Luonnontieteellinen koulutus223309
Kasvatustieteellinen ja opettajankoulutus163180
Palvelualojen koulutus137178
Maa- ja metsätalousalan koulutus7966
Muu tai tuntematon koulutusala1024
Yhteensä40124088

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttisen mukaan humanistien kasvaneen ulkomaille muuton syynä voi olla yhä useammin huonot työnäkymät Suomessa.

"Humanisteja on koulutettu melko paljon viime vuosina ja osa tekee työtä, joka ei täysin vastaa koulutusta. Esimerkiksi taidealoilla on ollut paljon koulutusta. Se saattaa vaikuttaa siihen, että töitä etsitään myös ulkomailta."

Kaikkein yleisintä ulkomaille muuttaminen on kaupallisen ja teknisen alan korkeakoulutettujen keskuudessa. Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilän mukaan tämä on odotettua.

"Yleensä suomalaisyritykset haluavat suomalaisia työntekijöitä ainakin aloittamaan yrityksen toiminnan toisessa maassa."

Helsingin yliopistolla uskontotieteen tutkijana työskentelevä Elisa Heinämäki ja Jyväskylän yliopiston valtio-opin professori Mika Ojakangas kertovat, että heidän tuttavissaan on monia, jotka ovat huonon työtilanteen vuoksi suunnanneet ulkomaille.

"Vastikään kollegani oli tilanteessa, jossa hänen olisi pitänyt lähteä ulkomaille saadakseen oman alansa töitä. Perheelliselle tämä on kuitenkin raskas päätös", Heinämäki pohtii.

Molempien mielestä ulkomaille töiden perässä lähteminen voi olla järkevä siirto uran kannalta.

"Se antaa paremman pätevyyden työskennellä myöhemmin Suomessakin", he miettivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat