Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viallisia vesijohtoputkia saattaa olla enemmänkin – perhe jäi ongelmien kanssa yksin

Helsinkiläisperhe jäi juomaveden haju- ja makuongelmien kanssa yksin

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen HS
Helsinkiläisperhe ei uskaltanut vesijohtovettä juomavetenä ennen putkien uusimista.
Helsinkiläisperhe ei uskaltanut vesijohtovettä juomavetenä ennen putkien uusimista.

Muovivesiputkien asentamisen jälkeen vesi alkoi haista ja maistua pahalle. Putkiremontti toi kerrostalossa asuvalle helsinkiläisperheelle ongelman, jonka kanssa perhe kertoo jääneensä yksin. Pulma ei kuitenkaan liene ainutlaatuinen.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että tietyn mallisista muovisista vesijohtoputkista on irronnut juomavesiin kemikaaleja. Ympäristöministeriön mukaan ongelmatapauksia on havaittu viitisentoista eri puolilla Suomea.

Viallisia putkia on kuitenkin saatettu käyttää yleisesti putkisaneerauksissa. Rakennusyhtiö Skanskan tiedossa on, että kahden Ruotsissa ja Israelissa sijaitsevan tehtaan viallisia putkia on valmistettu monella eri tuotenimellä.

"Käsityksemme mukaan on ollut normaali käytäntö käyttää näitä putkia rakennusalalla", viestintäpäällikkö Liisa Salmela kertoo.

Vielä on epäselvää, kuinka laaja ongelma on taloyhtiöissä.

Muoviputkien vaihtaminen on helppoa, nopeaa ja suhteellisen edullista. Helsinkiläisperheen putket vaihdettiin keväällä uusiin. Hajuongelmat pienenivät, joskaan eivät poistuneet kokonaan.
Muoviputkien vaihtaminen on helppoa, nopeaa ja suhteellisen edullista. Helsinkiläisperheen putket vaihdettiin keväällä uusiin. Hajuongelmat pienenivät, joskaan eivät poistuneet kokonaan.

Helsinkiläisperhe havaitsi vedessä hajun joulukuussa, kun perhe oli muuttanut takaisin putkiremontoituun asuntoon.

"Haju muistutti juuri puhkaistun vaippapaketin hajua", perheen äiti kuvailee.

Haju oli niin voimakas, ettei kylpyhuoneessa pystynyt olemaan. Rakennusvalvojan ottamien testien perusteella näytti kuitenkin siltä, että kyse olisi ollut niin pienistä pitoisuuksista, ettei hajua olisi pitänyt edes syntyä.

Fysioterapeutti Janika Lonka juo Sipoon terveysasemalla kraanaveden sijaan vettä automaatista.
Fysioterapeutti Janika Lonka juo Sipoon terveysasemalla kraanaveden sijaan vettä automaatista.

Taloyhtiön kanta oli, ettei ongelmalle ole syytä tehdä mitään.

Helmikuussa perhe muutti evakkoon.

"Päätimme, että emme jää koekaniineiksi. Terveystarkastajakin sanoi, että veden tutkiminen aukottomasti on mahdotonta", äiti muistelee.

Perhe päätti teettää toisen testin. Sen tulosten pohjalta israelilaiset putket päätettiin vaihtaa ruotsalaisen Uponorin putkiin. Myös niistä on havaittu lievä hajuhaitta, joka ilmenee silloin, kun vesi on

Voimakas muovinen haju havaittiin joulukuussa, kun perheen äiti laski vettä kylpyammeeseen. Kylpyhuoneessa ei pystynyt olemaan.
Voimakas muovinen haju havaittiin joulukuussa, kun perheen äiti laski vettä kylpyammeeseen. Kylpyhuoneessa ei pystynyt olemaan.

seissyt pitkään.

Urakoitsijan, rakennusvalvojan ja taloyhtiön on ollut vaikea uskoa, että vika vaatisi korjaamista.

"Koko ajan on vähätelty sitä, että tämä olisi mikään ongelma. On sanottu, että aina ne putket vähän haisee", nelihenkisen perheen isä kummastelee.

Hajuongelmat saatiin kuntoon monen käänteen jälkeen. Perhe haluaa kuitenkin pysyä nimettömänä, sillä pelkää, että tieto voi myöhemmin vaikeuttaa asunnon myyntiä.

Skanskan tiedossa on tällä hetkellä yksi asuntokohde, jossa putket on vaihdettu, mutta ongelmat jatkuvat edelleen.

"Asukkaille on järjestetty korvaavaa juomaveden jakelua. Heitä on myös ohjeistettu niin, että vettä voi käyttää pyykinpesuun ja astioiden pesemiseen, mutta ei juotavaksi", Salmela kertoo.

Skanska ohjeisti tiistaina henkilökuntaansa olemaan käyttämättä viallisia putkia uusissa asuntokohteissa.

Myös NCC:ltä kerrotaan, että vialliseksi epäiltyjä putkia käytetään yleisesti. Valituksia ei kuitenkaan ole tullut.

"Kyseessä on ilmeisesti erä, jossa on ollut jotain ongelmia. Sinänsä tuotteessa ei pitäisi olla vikaa. Sitä on käytetty vuosikausia", viestintäjohtaja Ritva Norrgrann kertoo.

Muun muassa YIT:lle putkitöitä tekevä Caverion Oy on joutunut vaihtamaan putket jälkikäteen kahteen kohteeseen.

Toinen oli puoli vuotta sitten valmistunut kunnallinen sosiaali- ja terveysasema, toinen asuintalo, liiketoimintayksikön johtaja Riku Mandelin kertoo.

Muoviputkia on käytetty Suomessa parikymmentä vuotta kupariputkien ohella, mutta ongelmia on alkanut tulla esiin vasta viime aikoina.

"Muovi on korvannut kuparia erityisesti pientaloasennuksissa ja saneeraus- ja korjauskohteissa asentamisen helppouden takia", kertoo toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-alan työnantajajärjestöstä, LVI-Tekniset Urakoitsijoista.

Muoviputkien etu on siinä, etteivät ne yhteen juotettavien kupariputkien tapaan vaadi tulitöitä ja niiden varotoimia. Tämä vaikuttaa hintaan.

Ylösen mukaan putkitoimittaja on maksanut asennustyöt niissä ongelmatapauksissa, jotka ovat tulleet järjestön tietoon.

Kuparin asema on edelleen vahva isoissa toimisto- ja uudisrakennuskohteissa. Kuitenkin myös niissä saatetaan käyttää kuparin ohella muovia.

Näin on tehty muun muassa joulukuussa valmistuneella Nikkilän terveysasemalla. Sen putkissa havaittiin vuodenvaihteessa haju- ja makuhaittoja.

Putkia on vaihdettu maaliskuussa, ja uusia korjauksia on suunnitteilla.

 

Työryhmä: Iisakki Härmä HS, Petra Sneck HS, Kaisa Läärä HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat