Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: "Ongelmien määrä räjähtää vielä käsiin osassa Suomea"

Vesiputkista liukenee bensan lisäaineita

Kotimaa
 

Vesijohtojen aiheuttamat haitat eivät ole yksittäistapauksia, arvioi Itä-Suomen yliopiston vesikemian professori Simo Pehkonen.

Putkiremonttien yhteydessä asennetuista pex-mallisista muovisista vesiputkista on irronnut kemikaaleja, jotka ovat aiheuttaneet helposti havaittavaa hajua ja makua talousveteen.

Havaintojen määrän takia yksittäisistä ilmiöistä ei Pehkosen mukaan voida puhua. Tutkimusmaita ovat muun muassa Ruotsi ja Yhdysvallat.

"Vuosituhannen vaihteen jälkeen on ilmestynyt reilu kymmenen kansainvälistä tutkimusta, jotka kaikki käsittelevät putkien muovista johtuvia merkittäviä ongelmia", Pehkonen sanoo.

Vastikään Suomessa ilmi tulleita yksittäisiä putkitapauksia tutkitaan. Tähän mennessä putkista on havaittu liuenneen käyttöveteen ainakin kahta kemiallista yhdistettä, MTBE- ja tert-butanoli.

"Nämä ovat hyvin tunnettuja ja melko yleisiä teollisuuskemikaaliyhdisteitä. Yhdisteiden paljastumiskohde on yllättävä", kertoo kemikaalituotevalvonnan yksikön johtaja Esa Nikunen Tukesista.

Nikusen mukaan yhdisteillä on matala makukynnys, joten ne on helppo havaita jo pieninä määrinä.

"MTBE ja tert-butanoli ovat tunnettuja bensan lisäaineita. MTBE tukee bensiinin palamista, minkä takia sitä lisätään bensiiniin yleisesti Suomessakin", Nikunen selventää.

Kumpikin yhdiste voi aiheuttaa ärsytystä.

"Ilmi tulleissa tapauksissa määrät ovat kuitenkin pieniä. Terveysriskiä en pitäisi merkittävänä", Nikunen painottaa.

THL:n johtava tutkija Ilkka Miettinen muistuttaa, että Suomessa vastaavia tapauksia ei ole havaittu aiemmin.

"Kemikaalit ovat pienissä määrissä täysin harmittomia."

Kupariputkista alettiin siirtyä laajamittaisesti muovisiin vuosituhannen vaihteessa. Nyt 30–50 prosenttia uudisrakennuskohteista käyttää Pehkosen mukaan muovisia vesijohtoja.

"Ongelmien määrä räjähtää vielä käsiin osassa Suomea. Esimerkiksi talousveden tyypin vaikutusta muoviputkiin ei ole tutkittu", vesikemian professori Pehkonen arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat