Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen tutkijajoukko aikoo peitota malarian

Kehitteillä on rokote, joka tappaa malariahyttysen ennen kuin se ehtii levittää tautia

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Seppo Meri ja Marta Barroso työskentelevät Helsingin yliopiston laboratoriossa. Hyttystutkimus tähtää malariarokotteen kehittämiseen.
Seppo Meri ja Marta Barroso työskentelevät Helsingin yliopiston laboratoriossa. Hyttystutkimus tähtää malariarokotteen kehittämiseen. Kuva: Rio Gandara HS

Helsingin yliopiston Haartman-instituutissa kiusalliset itikat ovat merkittävässä roolissa. Ne auttavat tutkijoita kehittämään rokotetta, joka suojaa malarialta ja muilta hyttysten välityksellä tarttuvilta taudeilta.

"Tavoitteena on rokote, joka tappaisi hyttysen ennen kuin se ehtii tartuttaa malarian toiseen henkilöön", sanoo immunologian professori, Huslabin ylilääkäri Seppo Meri.

Fakta

Malaria tappaa

 Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan malariaan sairastuu vuosittain noin 200 miljoonaa ihmistä.

 Malariaan kuolee vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

 Suurin osa malariasairastumisista tapahtuu trooppisessa Afrikassa. Euroopassa todetaan vuosittain yli 10 000 malariatapausta ja Suomessa 20–40.

 Valtaosa tartunnoista on saatu Afrikasta. Sairastuneet eivät ole yleensä käyttäneet estolääkitystä.

 Malariainfektion vakavuus riippuu malarialoisen lajista.

 Malarialoisia levittävät vain Anopheles-lajin hyttyset.

Malarialoinen tarttuu tiettyjen hyttyslajien välityksellä ihmisiin. Hyttyset imevät veren mukana itseensä malarialoisen sukusoluja, jotka hedelmöittyvät hyttysen suolistossa. Kun hyttynen iskee kiinni seuraavaan uhriinsa, sen sylkirauhaset erittävät verenhyytymistä estävien aineiden joukossa malariaitiöitä eli sporotsoiitteja. Ihmisen elimistössä sporotsoiitit siirtyvät maksaan, jossa ne kypsyvät loisiksi. Sen jälkeen ne vapautuvat vereen ja tunkeutuvat punasoluihin.

"Niitä loisia, jotka ovat jo punasolujen suojassa, on vaikea tuhota rokotuksen avulla", Meri kertoo.

Siksi malarialoisen matka olisi parempi katkaista aikaisemmassa vaiheessa. Jo nyt Haartman-instituutin hiiritutkimukset ovat onnistuneet kohtalaisen hyvin. Kun hyttyset imevät rokotettujen hiirten verta, noin 60 prosenttia niistä kuolee.

"Emme tiedä, miksi osa hyttysistä jää henkiin, ja etsimme niitä molekyylejä, jotka ovat vastuussa hyttysen suojautumisesta", Meri sanoo.

"Rokotteeseen voisi yhdistää myös toimintamuodon, joka estäisi hyttysen sylkirauhasia erittämästä verenhyytymistä estävää ainetta. Silloin rokote aiheuttaisi veren jumiutumisen hyttyseen ja edistäisi sen tuhoutumista", hän jatkaa.

Rokote vaikuttaa etenkin hyttysen suolessa. Tutkijat tavoittelevat molekyylejä, jotka estävät hyttysen suolessa ihmisen veren puolustusjärjestelmän toimintaa. Mikäli ihmisen immuunivastetta ja vasta-aineita päästään hyödyntämään halutulla tavalla, hyttysen imemä ihmisveri tuhoaa itikan ennen kuin se ehtii levittämään tartuntoja.

Tutkimustyö kestää vielä ainakin viisi vuotta. Markkinoille on tulossa hollantilaisen lääkeyrityksen malariarokote jo aiemmin, mutta sen suojateho on heikko. Rokotetuista vain puolet saa suojan taudilta ensimmäisen vuoden aikana ja neljän vuoden aikana suojateho putoaa 16 prosenttiin.

On mahdollista, että malariaa tartuttavat hyttyset leviävät yhä laajemmalle alueelle ilmaston lämpenemisen myötä. Jo nyt hyttysten levittämää malariaa on tavattu esimerkiksi Kreikassa ja Turkissa. Periaatteessa taudin tuleminen myös Suomeen on mahdollista, sillä Suomessa elää nykyisinkin hyttyslaji, joka kykenee tartuttamaan ainakin yhtä malariamuotoa.

"Malariaa on ollut Suomessa sodan jälkeen. Se tuli tänne todennäköisesti Etelä-Venäjältä sotilaiden mukana. Tauti kuitenkin hävisi 1950-luvulla. Myös Etelä-Ruotsissa malariaa on ollut paljon."

Ennen kuin Haartman-instituutin tutkijat pääsevät maaliin, he tarvitsevat tutkittavakseen lukuisia hyttysiä.

Tutkimushyttyset eivät ole sitä lajistoa, joka on suomalaisille tuttu kesäiltojen kitisijänä ja kiusaajana.

Tutkimushyttyslajit (Anopheles gambiae ja Anopheles stephensi) ovat huomattavasti pienikokoisempia kuin Suomen tutut hyttyset. Viisaitakin ne ovat ja nostavat takajalkansa kohti ilmaa, kun imevät verta. Ylös nostetuilla jaloillaan tutkimushyttynen aistii lähistön liikkeitä ja välttää esimerkiksi läpsäisyn paremmin kuin Suomessa esiintyvät lajitoverinsa.

"Yksikään tutkimushyttysistämme ei kanna malarialoisen alkioita. Olemme päättäneet näin ihan turvallisuussyistä", Meri sanoo.

Tutkimus kuluttaa tuhansia hyttysiä, mutta yksi itikoiden eduista on, että ne aiheuttavat tutkimukselle vähemmän kustannuksia kuin hiiret.

"Luonnossa hyttynen nauttii ravinnokseen kukkien mettä. Meidän tutkimushyttysemme saavat ravinnokseen sakkaroosilientä. Luonnossa vain naarashyttyset imevät verta, koska ne tarvitsevat veren valkuaisaineita munien kasvatukseen", Meri kertoo.

Rio Gandara / HS
Anopheles stephensi -hyttyset ovat pienempiä kuin suomalaisille tutut hyttyset.
Anopheles stephensi -hyttyset ovat pienempiä kuin suomalaisille tutut hyttyset.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat