Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkki viihtyy mustikkametsässä

Kotimaa
 

Punkit väijyvät myös sienestäjiä ja marjastajia, sillä uuden tutkimustiedon mukaan ne viihtyvät hyvin tavallisessa mustikkavarpuisessa metsämaassa. Puutiaiset pitävät myös kosteudesta ja lämpimästä sekä viihtyvät hyvin heinikossa, mutta kovin märästä säästä punkit eivät tykkää.

"Punkit eivät pidä lotisevan märästä, eli kannattaa mennä sateella sieneen ja pitää nurmikko lyhyenä, vinkkaa professori Ilppo Vuorinen Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitokselta.

Voiko puutiainen sitten lymytä puussa? Kyllä voi, sillä punkit ovat kaikkialla siellä, missä on lämminverisiä, kuten vaikkapa lintuja, ihmisiä, koiria tai kissoja.

"Punkille on aivan samantekevää, mikä se lämminverinen on."

Punkkien määrä vaihtelee jonkin verran vuosittain, mutta syytä vaihteluun ei tarkalleen tiedetä. Punkkihavaintoja tehdään lähes kaikkialla Suomessa, paitsi Pohjois-Suomessa, jossa kylmyys hyydyttää punkin.

"Punkkien määrään vaikuttaa muun muassa pikkujyrsijöiden, kuten myyrien ja jänisten, määrä. Puutiaisia tulee myös muuttolintujen mukana, ja myös supikoirat ja kauriit ovat lisääntyneet Suomessa lähes räjähdysmäisesti. Avaimena punkkien määrän kasvuun ovat siis lämminveriset eläimet. Myös ilmastonmuutos on vaikuttanut asiaan", Vuorinen sanoo.

Turun yliopiston biologian laitoksella tutkitaan puutiaisten elinympäristöjä, puutiaislajistoa ja punkkien isäntäeläimiä. Yliopisto kerää myös ihmisten punkkihavaintoja, joita on tämän kesän aikana saatu jo lähes 3 000.

Havaintolomake löytyy Turun yliopiston nettisivuilta. Siellä on myös kartta, jonne punkkihavainnot on merkitty. Punkkitutkimukselle on rahoitus ainakin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat