Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Borrelioosia vastaan kehitetään rokotetta

Puutiaisaivokuumeeseen rokote on tepsinyt

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS
Hemmo-koira ulkoilee päivittäin metsässä Espoon Luukissa ja on saanut punkkeja useita kertoja. Punkkiongelmaa helpottaa kuitenkin Hemmon punkkipanta.
Hemmo-koira ulkoilee päivittäin metsässä Espoon Luukissa ja on saanut punkkeja useita kertoja. Punkkiongelmaa helpottaa kuitenkin Hemmon punkkipanta. Kuva: Sami Kilpiö HS

Punkkien levittämää borrelioosia vastaan kehitetään rokotetta parhaillaan esimerkiksi Itävallassa. Tutkijoiden tavoitteena on borreliabakteerin eurooppalaisiin kantoihin tehoava rokote.

"On todennäköistä, että borreliaa vastaan onnistutaan kehittämään rokote, mutta se vie vielä aikaa. Käynnissä on alkuvaiheen tutkimuksia", immunologian professori Seppo Meri Helsingin yliopistosta arvioi.

Borreliabakteerit ovat tutkijoille haastavia monestakin syystä. Niillä on esimerkiksi erinomainen kyky väistää ihmisen puolustusjärjestelmä. Borreliabakteerit ovat myös sukkelia liikkumaan, ja ne kulkevat elimistössä edestakaisin.

"Lisäksi esimerkiksi borrelian viljely on vaikeaa, sillä se on nirso kasvamaan laboratoriossa", Meri huomauttaa.

Tutkimustietoa borrelioosista on toistaiseksi vähän, mikä selittää osaltaan sen, ettei tautia vastaan ole vielä käytössä rokotetta.

Yhdysvalloissa on tosin jo aiemmin ollut markkinoilla borrelioosirokote, joka tehosi sikäläiseen borreliakantaan. Se kuitenkin vedettiin pois markkinoilta haittavaikutusten vuoksi.

Puutiaisaivokuumetta puolestaan on vähentänyt sitä vastaan kehitetty rokote, joka on Ahvenanmaalla osana rokotusohjelmaa. Sitä ennen virusperäiseen tautiin sairastui Ahvenanmaalla vuosittain noin 20 ihmistä, mutta nykyisin tartuntoja on alle kymmenen.

On mahdollista, että puutiaisaivokuumerokote lisätään rokotusohjelmaan Suomessa myös muutamilla muilla alueilla, joilla esiintyy puutiaisaivokuumetta.

"Kuoleminen puutiaisaivokuumeeseen on hyvin harvinaista, mutta sairaus voi aiheuttaa esimerkiksi pysyvän halvaantumisen", tartuntatautien torjuntayksikön päällikkö Markku Kuusi kertoo.

Kuluva kesä näyttää tavanomaiselta puutiaisten levittämien borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen suhteen. Borrelioosin esiintymisessä ei ole viime vuosina tapahtunut suurta vaihtelua. Tartuntoja rekisteröidään kesässä yleensä 400–500. Puutiaisaivokuumetapauksia on tämän kesän aikana ollut seitsemän.

Sairaudet rekisteröidään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin.

"Tartuntatautirekisteriin päätyvät kuitenkin vain ne borrelioositartunnat, joiden toteamiseksi on tehty laboratoriokoe. Iho-oireisen akuuttiborrelioosin antibioottihoito voidaan aloittaa heti, eikä vasta-aineita tarvitse tutkia", Kuusi sanoo.

Puutiaisaivokuume tarttuu punkin puremasta, mutta sitä levittävät myös puutiaisnymfit ja -toukat, joiden puremia on vaikea havaita. Virus tarttuu syljestä heti pureman alkuvaiheessa.

"Puutiaisaivokuume voi tarttua myös, jos ihminen juo sairastuneen eläimen pastöroimatonta maitoa. Muutamia vuosia sitten Tallinnassa oli pieni tautiepidemia, joka oli lähtöisin terveysjuomana tarjotusta vuohenmaidosta. Eläimen täytyy kuitenkin olla akuutisti sairas, jotta tartunta tapahtuu raakamaidon välityksellä. Suurin osa tartunnoista on siis peräisin punkeista", kertoo zonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Borreliabakteerit tarttuvat aikuisten pitkään kestäneestä punkkien ja punkkinymfien puremasta. Punkkitoukat eivät yleensä kanna tartuntaa.

Borreliabakteerilla on kolme alalajia, joista esimerkiksi borrelia gariini leviää lintujen välityksellä punkkeihin ja aiheuttaa ihmiselle yleensä keskushermosto-oireisen neuroborrelioosin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat