Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi pyytää vapaaehtoisilta etsintäapua yhä herkemmin

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun tehtävistä puolet on tänä vuonna ollut etsintöjä

Kotimaa
 

Poliisi ottaa Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun eli Vapepaan yhteyttä aiempaa herkemmin etenkin etsintöjen alussa.

Vapepa kutsutaan nykyisin etsintöjen avuksi aina, kun on jonkinlainen käsitys siitä, minne etsitty henkilö on kadonnut, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää.

Useimmiten kadonnut on vanhus, muistisairas tai lapsi.

"Suurin osa kadonneista löytyy katoamispaikan lähistöltä poliisin tekemässä lähietsinnässä. Pelkästään poliisin omat resurssit eivät riitä laajojen etsintöjen järjestämiseen ilman vapaaehtoisia", Järvenpää sanoo.

Vuonna 2013 vapaaehtoiset osallistuivat Vapepan tilastojen mukaan etsintätehtäviin kaikkiaan 190 kertaa. Vuonna 2012 vastaavia etsintöjä oli 184.

"Katoamistapauksia on noin 4 500 vuodessa, ja niistä 350 tapauksessa otetaan yhteyttä Vapepaan", arvioi valmiuskoulutussuunnittelija Jukka-Pekka Kaasinen Suomen Punaisesta Rististä.

Tänä vuonna Vapepalla on ollut vajaat 110 hälytystehtävää, joista 54 on ollut etsintätehtäviä.

Vapepan valmiuspäivystäjä saa viranomaisilta tiedon etsinnästä ennakkohälytyksellä puhelimitse. "Viranomainen kertoo valmiuspäivystäjälle, mihin he tarvitsevat Vapepaa, ja valmiuspäivystäjä välittää tiedot Vapepa-johtajalle", kertoo Vapepan Helsingin ja Uudenmaan piirin valmiuspäivystäjä Jukka Kaarna.

Vapepan liikkeelle lähteminen ei ole yhtä ripeää kuin paloasemalla. "Ennakkohälytys olisi hyvä tehdä paria tai kolmea tuntia ennen kuin pitäisi olla etsintäpaikalla", Kaasinen sanoo.

Vapepalaisten määrä on pysynyt viime vuodet 20 000 henkilön tietämillä.

"Tämä on vapaa-aikana tehtävää toimintaa. Osalla vapepalaisista on kirjallinen lupa lähteä osallistumaan etsintätehtävään kesken työpäivän", Kaasinen kertoo.

Koska kaikilla ei ole samaa mahdollisuutta, eläkeikään ehtineistä vapepalaisista on koottu Vapepan aluepiireissä nopean lähdön yksiköitä.

"Yksiköiden jäsenet ovat hyvässä kunnossa ja usein tottuneita metsässä liikkujia. He voivat lähteä nopeastikin, sillä heillä on päivisin aikaa", Kaasinen sanoo.

Valtio maksaa vapaaehtoisille kilometrikorvausta kulkuneuvojen käytöstä, mutta etsintöihin osallistumisesta ei saa palkkiota. Poliisitarkastaja Järvenpää toivoo, että asiaan tulisi muutos. "Tämä on yhteiskunnan kannalta niin loistavaa työtä, että pitäisi tehdä lainsäädännöllisesti mahdolliseksi maksaa etsijöille verovapaata korvausta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat