Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli puolet räplää puhelinta ratissa

Liikenneturva: Yhdeksän kymmenestä vastaa puheluun ajon aikana

Kotimaa
 
Kalle Koponen HS
Mari Rantanen ei lue eikä kirjoita tekstareita ajaessaan, vaikka puhuu työpuheluita ajon aikana. "Stressi vaikuttaa keskittymiseen ja ajamiseen, se tarttuu liikenteeseen."
Mari Rantanen ei lue eikä kirjoita tekstareita ajaessaan, vaikka puhuu työpuheluita ajon aikana. "Stressi vaikuttaa keskittymiseen ja ajamiseen, se tarttuu liikenteeseen." Kuva: Kalle Koponen HS

Yli puolet suomalaisista soittaa puheluita ja lukee viestejä kännykästään ajon aikana, kertoo Liikenneturvan kyselytutkimus. Kolmasosa tunnustaa myös kirjoittavansa tekstiviestejä ratin takana.

Loppuvuonna 2013 toteutetusta kyselystä käy ilmi, että matkapuhelin on suomalaisilla ahkerassa käytössä ajon aikana. Yhdeksän kymmenestä kertoo ajoittain vastaavansa saapuvan puheluun ajaessaan. Joka toinen saattaa lukea saapuneen tekstiviestin.

Artikkeliin liittyvät

"Älypuhelin on osa arkea, ja sosiaalisen median käyttö ja muu asioiden hoito myös ratin takaa on tullut monelle tavaksi", toteaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi.

"Ajonaikaisen kännykän käytön riskejä ei ehkä tiedosteta, tai ne hyväksytään."

On arvioitu, että tarkkaamattomuus liikenteessä kasvattaa onnettomuusriskin jopa nelinkertaiseksi.

Lammin mukaan erityisen vaarallista on viestien lukeminen ja niihin vastaaminen. Silloin sekä katse että ajatukset ovat pois ajamisesta.

"Aivot pystyvät keskittymään tietoisesti vain yhteen tehtävään kerrallaan. Todellisuudessa asioita jää kokonaan näkemättä ja reagointi nähtyihinkin asioihin hidastuu."

Helsingin kaupungin Palmia-liikelaitoksessa työskentelevä Mari Rantanen tietää paremmin kuin moni muu, mitä on puhua puhelimessa ajon aikana.

"Kahdeksan tunnin työpäivästä olen helposti kuusi tuntia puhelimessa. Ja joka päivä ajan ympäri kaupunkia toimipaikoissamme."

Rantanen käyttää autossaan kiinteää handsfree-laitetta: "Korvanappi on aina korvassa."

Hän ei lue eikä kirjoita tekstiviestejä ajaessaan, mutta tunnustaa, että liikenteessä on ollut riskitilanteita.

"Sitä ratkoo puhelimessa ongelmia, ja välillä raivo nousee. Stressi vaikuttaa keskittymiseen ja ajamiseen, se tarttuu liikenteeseen", Rantanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat