Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanistiset alat vetävät edelleen valtavasti opiskelijoita

Teknisten alojen aloituspaikkojen määrää on lisätty, mutta hakijamäärä vain laskee

Kotimaa
 
Markus Jokela
Alana Saul on yksi 16 onnellisesta, jotka pääsivät opiskelemaan Aasian tutkimusta Helsingin yliopistoon. Hän luki pääsykoekirjat 7–-10 kertaa.
Alana Saul on yksi 16 onnellisesta, jotka pääsivät opiskelemaan Aasian tutkimusta Helsingin yliopistoon. Hän luki pääsykoekirjat 7–-10 kertaa. Kuva: Markus Jokela

Humanistinen ala kiinnostaa opiskelijoita. Se houkutteli jälleen eniten hakijoita yliopistojen kevään yhteishaussa, selviää Opetushallituksen tilastoista.

Pääsy teknillistieteelliselle alalle helpottui, kun hakijamäärä laski ja aloituspaikkoja lisättiin.

Fakta

Haku muuttuu syksyllä

 Nyt saatu koulutuspaikka on otettava vastaan viimeistään tiistaihin 29. 7. kello 16.15 mennessä.

 Syksyllä yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on ensimmäistä kertaa yhteinen valtakunnallinen yhteishaku.

 Hakija voi hakea kuuteen kohteeseen. Ylimmäksi hän listaa niistä mieluisimman.

 Hänet valitaan siihen kohteeseen, johon hänen valintamenestyksensä riittää. Varasijalta voi päästä mieluisampaan kohteeseen.

"Suurin muutos on teknillistieteellisellä alalla, viisi prosenttiyksikköä. Muilla aloilla hyväksyttyjen osuus on pysynyt melko samana. Muutosta on prosenttiyksikkö suuntaan tai toiseen", suunnittelija Minea Wilo-Tanninen Opetushallituksesta sanoo.

Yliopistojen humanistisiin tiedekuntiin pyrki lähes 14 500 hakijaa. Toivomansa opiskelupaikan sai lähes joka viides.

Yksi heistä on 22-vuotias Alana Saul. Hän löysi opiskelualansa välivuosien aikana, reppureissatessaan ympäri Aasiaa. Ovet opiskelemaan Aasian tutkimusta Helsingin yliopistossa aukenivat toisella yrityksellä. Sisään pääsi 16 opiskelijaa, rannalle jäi lähes 200 muuta pääsykokeeseen osallistunutta.

"Pääsykoe oli aika vaikea, vaikka olin lukenut hyvin", Saul sanoo ja kertoo lukeneensa pääsykoekirjat 7–10 kertaa.

Saulin maisteriopinnot keskittyvät Etelä-Aasian maihin, eli Intiaan naapurimaineen. Hän aikoo opiskella myös hindin kieltä.

"Kulttuurinen sekopäisyys viehättää Intiassa. Tuli olo, että siellä on tosi paljon kerrottavaa", Saul kertoo.

Hän haaveilee tekevänsä valmistuttuaan ulkomaanjournalismia tai ihmisoikeustyötä.

Artikkeliin liittyvät

Saul haki myös opiskelemaan dramaturgiaa Teatterikorkeakouluun ja pääsi hakuprosessin viimeiseen vaiheeseen. Hän aikoo hakea ensi vuonna uudestaan.

Hakijamäärään suhteutettuna opiskelupaikka irtosi tänä vuonna helpoimmin teknillistieteelliseltä alalta. Sinne hyväksyttiin 39 prosenttia hakijoista.

Sisään päässeiden suhde ei kerro koko totuutta, muistuttaa Tampereen teknillisen yliopiston vararehtori Mika Hannula.

"Tekniikan alalle hakevat käytännössä vain pitkän matematiikan ja fysiikan lukijat. Näin ollen potentiaalinen hakijajoukko on suhteellisen pieni."

Teknillistieteellisen alan jälkeen suhteellisesti helpointa oli päästä lukemaan luonnontieteitä. Ovet alan opintoihin aukesivat 37 prosentille hakijoista.

18-vuotias Johanna Helle pääsi lukemaan matematiikkaa Helsingin yliopistoon.

"Tiesin, että pääsen sisään, jos kirjoitukset menevät tarpeeksi hyvin", Helle sanoo.

Hänen pitkän matematiikan arvosanansa jäi pisteen päähän eximiasta. "Laskurutiini oli mennyt, kun oli pitkä tauko, enkä jaksanut panostaa. Vähän harmittaa", Helle tunnustaa.

Yleisarvosana M riitti kuitenkin opiskelupaikkaan ilman pääsykoetta.

Helle ei ole miettinyt vielä tulevaa ammattia. "Opettajaksi en halua missään tapauksessa. Jos erikoistuu vaikka vakuutusmatematiikkaan, voi mennä monenlaisiin töihin."

Helle olisi päässyt myös ammattikorkeakouluun opiskelemaan kestävää rakentamista. Hän haki myös Aalto-yliopistoon opiskelemaan elokuvaäänitystä ja äänisuunnittelua ja aikoo hakea uudestaan, ellei matematiikan opiskelu osoittaudukaan mielekkääksi.

Edellisvuosien tapaan teatteri- ja tanssialan opiskelupaikat ovat kiven alla. Niihin pääsi vain kolme prosenttia pyrkineistä. Liikuntatieteitä lukemaan hyväksyttiin neljä ja psykologian opinnot aloittaa kuusi prosenttia hakijoista.

Yliopistoittain tarkasteltuna suosituin opinahjo oli Tampereen yliopisto. Sinne pääsi vain yhdeksän prosenttia hakijoista, kun esimerkiksi Helsingin yliopistosta opiskelupaikan sai 16 prosenttia hakijoista.

"Olemme monialayliopisto, jossa vaihtoehtoja on enemmän. Meillä on myös monia suosittuja aloja, kuten lääketiede, opettajankoulutus ja näyttelijäntyö. Sijaintimme keskellä kaupunkia on hyvä", kertoo rehtori Kaija Holli Tampereen yliopistosta.

Kaikkiaan opiskelupaikkaa yliopistosta tavoitteli 73 700 hakijaa. Heistä 24 prosenttia sai paikan. Se on prosenttiyksikön verran enemmän kuin vuosi sitten. Kevään uusista ylioppilaista opiskelupaikan yliopistosta sai noin joka kolmas.

Kevään valtakunnallisessa yliopistojen yhteishaussa oli tarjolla noin 17 000 opiskelupaikkaa.

Markus Jokela HS
Johanna Helle aloittaa matematiikan opiskelun Helsingin yliopistossa. Opiskelupaikka heltisi ylioppilastutkintotodistuksella, pääsykokeessa ei tarvinnut käydä.
Johanna Helle aloittaa matematiikan opiskelun Helsingin yliopistossa. Opiskelupaikka heltisi ylioppilastutkintotodistuksella, pääsykokeessa ei tarvinnut käydä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat