Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukeltajat kartoittavat Suomen rannikkovesien vedenalaista luontoa

Metsähallituksen kartoittajat tutkivat rannikkovesien syvyyksiä

Kotimaa
 
Leif Rosas
Viivi Toivio valmistautuu näytteenottoon Ulkokarin ympäristöstä. Anu Riihimäki avustaa veneestä käsin.
Viivi Toivio valmistautuu näytteenottoon Ulkokarin ympäristöstä. Anu Riihimäki avustaa veneestä käsin. Kuva: Leif Rosas

Sinisimpukoita, merirokkoa, katkoja, punalevää. . . Avoimen kalliorannan lajit viihtyvät Ulkokarin ympäristössä Helsingin edustalla. Luodon vedenpäällinen osa on lokkien valtakuntaa.

"Ihan peruspaikka: ei mikään ihmeellinen, mutta ei huonokaan", analysoi juuri merenpohjasta noussut Metsähallituksen suunnittelija Aija Nieminen.

"Rakkolevää oli hieman vielä neljässä metrissä. Isompi kasvusto oli 2–3:ssa metrissä."

Rakkolevä kertoo meren hyvinvoinnista: mitä syvemmällä se kasvaa, sitä puhtaampaa vesi on. Rakkolevä on yksi Itämeren avainlajeista. Monet selkärangattomat ja pikkukalat elävät kasvustojen suojassa, ja muutokset rakkolevän esiintymisessä vaikuttavat moniin muihin lajeihin.

Vielä sata vuotta sitten rakkolevää kasvoi kahdentoista metrin syvyydessä, mutta Suomenlahdella laji on monin paikoin hävinnyt rehevöitymisen vuoksi.

Nyt rakkolevää ei riitä vyöhykkeiksi asti ja näkyvyys Suomenlahden pinnan alla on olematon. Veteen on sekoittunut paikoin runsaasti sinilevää.

"Syvällä oli todella pimeää. Siksi kävin vain 14 metrissä", Nieminen kertoo.

Metsähallituksen kartoittajat tutkivat merenpohjan muotoja, kasvillisuutta ja eliöitä. Sukellukset liittyvät laajaan hankkeeseen, jossa kerätään tietoa koko Suomen rannikon vedenalaisesta luonnosta.

Rannikkovesien pohjassa on vielä paljon tuntemattomia alueita. Näitä aukkoja Aija Nieminen, aluemeribiologi Anu Riihimäki ja luontokartoittaja Viivi Toivio ovat täyttämässä läntisellä Suomenlahdella.

"Sukeltaminen on ainoa tapa saada tarkkaa tietoa pohjan kasvualustasta. Aineistoa puuttuu etenkin matalilta pohjilta, joissa monimuotoisuus on suurin", Riihimäki sanoo.

Koko Suomen rannikkovesien kartoitukset saadaan suurimmaksi osaksi tehtyä tänä kesänä, kertoo Velmu-hankkeen koordinaattori, tutkimusprofessori Markku Viitasalo Suomen ympäristökeskuksesta.

Kun tulokset ensi vuonna valmistuvat, merenalainen luonto, lajien esiintymisalueet ja geologia tunnetaan pääpiirteissään.

"Tavoitteeksi asetetut 17 000 tutkimuspistettä on pian kartoitettu. Aineiston pohjalta saamme tehtyä tietokantoja, karttoja ja mallinnuksia lajien esiintymisalueista", Viitasalo sanoo.

"Tietenkään yksittäisiä lajeja ja harvinaisten lajien kaikkia esiintymisalueita ei saada tietoon. Tutkimuspisteet ovat useiden satojen metrien ja kilometrienkin päässä toisistaan. Tulosten perusteella teemme malleja, joita voi hyödyntää laajemmin."

Tutkimusveneessä keikkuva Anu Riihimäki on kartoittanut Suomenlahden merenalaisia maisemia monena kesänä.

"Täältä löytyy todella hienoja alueita mutta myös hyvin surullisia näkymiä. Sisäsaaristossa ja isojen kaupunkien edustoilla merenpohjan tila on huonoin."

Helsingin edustalla tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. "Aika lähellä rannikkoakin löytyy rakkoleväkasvustoja."

Sinisimpukkapohjilla lajisto voi olla rikas: sini-, lieju- ja hietasimpukoita, katkoja, siiroja. Parhaimmillaan pohjaeläinnäyte on sisältänyt jopa tuhat kotiloa.

Ulkokarin lokit alkavat kirkua.

Pohjanäytteitä sukeltanut Viivi Toivio nousee pintaan. Nyt eri syvyyksistä kerättyjä pohjaeläimiä on niukasti. Pohjakaan ei ollut Toivion kaipaamaa silokalliota. "Yhdeksän metrin syvyydessä oli vain soraa ja hiekkaa."

Heli Saavalainen HS
Suomenlahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat