Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vedenalainen meriluonto Velmulla tutuksi

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Vedenalaisen meriluonnon kartoitus liittyy laajaan tutkimushankkeeseen. Suomen ympäristöhallinnon Velmu-ohjelmassa kerätään tietoa koko Suomen rannikon merenalaisesta luontoympäristöstä.

Tietoa merenpohjan lajeista, eliöyhteisöistä ja pohjan laadusta tarvitaan muun muassa kaavoituksessa, maankäytön suunnittelussa, kalakantojen hoidossa, vesiviljelyn ohjaamisessa sekä veneväylien, kaapeleiden ja ruoppausmassojen sijoittelussa.

Tavoite on edistää Itämeren lajien suojelua. Kartoituksissa pyritään löytämään lajistoltaan ja luontotyypeiltään arvokkaimmat ja suojelua vaativat alueet. Kun ne tiedetään, rakentaminen ja ruoppaukset voidaan ohjata pois arvokkailta luontoalueilta.

Tietoa lajien esiintymisalueista tarvitaan myös mahdollisen öljyvuodon torjunnassa, kun suojelu- ja puhdistustoimet voidaan kohdentaa lajistoltaan arvokkaimmille alueille.

Velmu käynnistyi vuonna 2004. Varsinaiset kartoitukset alkoivat vuonna 2011, jolloin hanke sai ensimmäisen ison määrärahansa, 1,3 miljoonaa euroa.

Sen jälkeen summa on pysynyt vuosittain samansuuruisena, mutta tänä vuona ohjelma sai vielä 800 000 euron lisämäärärahan.

Velmu loppuu ensi vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat