Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten akut ja paristot jäävät pöytälaatikoihin

Kotimaa
 

Akut ja paristot jäävät suomalaisilla yhä usein kierrättämättä. Niiden keräysaste oli Suomessa viime vuonna 41 prosenttia.

Paristokierrätystä organisoivan tuottajayhteisön Recserin toimitusjohtajan Liisa-Marie Santakosken mukaan suomalaisilla olisi parantamisen varaa erityisesti akkujen kierrätyksessä.

"Monet säilyttävät käytöstä poistettuja laitteita akkuineen pöytälaatikossaan sen sijaan, että ne päätyisivät kiertoon."

Käytetyt paristot sen sijaan kierrätetään akkuja useammin. Niiden nykyinen keräysmalli tuli voimaan 2008. Silloin vastuu keräämisestä ja kierrätyksestä siirtyi kunnilta tuottajille eli myyjille ja maahantuojille.

Santakosken mukaan paristojen keräysmäärät ovat tämän jälkeen kasvaneet tasaisesti. Akkujen kierrätyksestä kertova pieni luku ei tarkoita kuitenkaan sitä, että kaikki loput akut päätyisivät kierrättämättöminä kaatopaikalle.

"Siinä lasketaan, kuinka paljon markkinoille viimeisen kolmen vuoden aikana saatetuista akuista on palautunut kierrätykseen. Niistä suurin osa on vielä käytössä."

Akku- ja paristojätteestä osa päätyy sekajätteeseen, jossa ne voivat olla turvallisuusriski.

"Akuista ja pattereista voi oikosulun seurauksena syttyä jopa tulipalo. Riski on pieni, mutta mahdollinen", Santakoski sanoo.

Pattereihin ja akkuihin jää yleensä jäljelle virtaa, ja siksi irrotettujen paristojen ja akkujen virtanavat tulee suojata. Esimerkiksi metalliesineeseen osuessaan paristo voi luovuttaa sähköenergiaa, mikä voi johtaa sen kuumentumiseen.

Kierrätetyt paristot ja akut sisältävät huomattavia määriä raaka-aineita, joita on mahdollista käyttää uudelleen.

Monet paristojen ja akkujen sisältämistä raaka-aineista on luokiteltu kriittisiksi metalleiksi, joiden omavaraisuusaste on Euroopassa heikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat