Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain harvat järjestöt tarkastaneet vapaaehtoisten työntekijöiden rikostaustoja

Tuore laki on mahdollistanut selvittämisen toukokuusta lähtien - hakemuksia vasta sata

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
Jan Weckström (vas.) veti keskiviikkona jalkapalloseura Viikinkien harjoituksia vuonna 2005 syntyneille pojille Helsingin Vuosaaressa. Mukana treeneissä olivat Simon Weckström, 3, ja Julius Weckström, 9.
Jan Weckström (vas.) veti keskiviikkona jalkapalloseura Viikinkien harjoituksia vuonna 2005 syntyneille pojille Helsingin Vuosaaressa. Mukana treeneissä olivat Simon Weckström, 3, ja Julius Weckström, 9. Kuva: Trond H. Trosdahl

Vain harvat järjestöt ja kunnat ovat alkaneet tarkastaa, ovatko lasten pariin vapaaehtoistyöhön pyrkivät henkilöt syyllistyneet rikoksiin.

Tuore laki on mahdollistanut heidän mahdollisen rikostaustansa selvittämisen toukokuun alusta lähtien.

Ensimmäisten kahden ja puolen kuukauden aikana Oikeusrekisterikeskus on antanut järjestöille ja kunnille rikosrekisteriotteet noin 70:stä vapaaehtoistöihin pyrkivästä henkilöstä. Hakemuksia on tullut yhteensä noin sata.

"Onhan se pieni määrä. Lakia valmistellut työryhmä arvioi, että vapaaehtoistyöhön pyrkivästä henkilöstä haettaisiin vuodessa 20 000–40 000 rikosrekisteriotetta", sanoo Oikeusrekisterikeskuksen toimialajohtaja Marjatta Syväterä.

Tähän mennessä annetuista rikosrekisteriotteista 35 on mennyt Mannerheimin lastensuojeluliiton piirijärjestöille, 17 Pienperheyhdistykselle, 16 Helsingin ja Vantaan kaupungeille sekä kolme muille, pienemmille toimijoille.

Rikosrekisteriotteesta käyvät ilmi mahdolliset tuomiot muun muassa vakavista väkivaltarikoksista, ihmiskaupasta, törkeästä ryöstöstä ja tietyistä seksuaalirikoksista.

Kenelläkään tarkastetuista henkilöistä ei ole ollut merkintöjä vakavista rikoksista.

Uudistuksen tarkoituksena on hankaloittaa esimerkiksi pedofiilien pääsyä työskentelemään lasten kanssa.

"Tämä on pitkään ja hartaasti odotettu uudistus", sanoo toiseksi eniten rikosrekisteriotteita pyytäneen Pienperheyhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Turtiainen.

Yhdistys on tarkastanut etenkin mieskaveritoimintaan pyrkivien vapaaehtoisten miesten taustoja. Koulutetut mieskaverit viettävät aikaa sellaisten lasten kanssa, joilla ei ole yhteyttä omaan isäänsä.

"Taustan tarkistaminen on tärkeää muun muassa siksi, että mieskaverit saattavat olla kahdestaan lasten kanssa. Mitään ikävää ei ole onneksi sattunut. Tähänkin asti olemme kysyneet vapaaehtoisiksi mieskavereiksi pyrkiviltä ensimmäiseksi pedofiiliasiasta", Turtiainen sanoo.

Yksikään urheiluseura ei ole vielä alkanut tarkastaa vapaaehtoistyöntekijäksi pyrkivien mahdollisia rikostaustoja.

Urheiluseurat eivät välttämättä tunne vielä uuden lain tarjoamia mahdollisuuksia kovin hyvin, arvelee asiantuntija Rainer Anttila valtakunnallisesta liikunta- ja urheiluorganisaatio Valosta.

"Tietoisuuden lisääminen vaatii vielä paljon työtä. Seurat pohtivat tätä asiaa varmasti elokuussa ja syyskuussa, jolloin käynnistyy vapaaehtoisten rekrytoiminen seuraavaksi toimintakaudeksi", Anttila sanoo.

Anttilan käsitystä tukee ainakin Helsingin Vuosaaressa toimivan jalkapalloseura Viikinkien tilanne. Toiminnanjohtaja Risto Luomanen kertoo, ettei seurassa ole vielä juurikaan keskusteltu uudesta laista.

Viikinkien juniorivalmentajat ovat tyypillisesti vapaaehtoisia. Esimerkiksi vuonna 2005 syntyneiden poikien vastuuvalmentaja Jan Weckström tuli mukaan seuran toimintaan omien lastensa harrastuksen kautta.

"Tämä on mielekästä ja kannustavaa, kun näkee onnistumisia ja riemua", hän sanoo.

Viikingit jäävät toiminnanjohtaja Luomasen arvion mukaan seuraamaan, miten muu yhteisö reagoi mahdollisuuteen tarkistaa vapaaehtoisten rikostaustoja.

"Emme ole tehneet vielä omaa linjanvetoa, alammeko pyytää rikosrekisteriotteita. Otamme asian esille ehkä seuran hallituksessa", Luomanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat