Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoinen 14-vuotiaana – nyt viiden lapsen äiti ja tuore kansanedustaja

Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja Katja Hänninen peri Kyllöseltä työn, asunnon ja parhaat neuvot

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja, raahelainen Katja Hänninen kirjoittaa Merja Kyllösen tapaan runoja. "Mutta minä olen pöytälaatikkorunoilija, Merja on taiteilija", Hänninen sanoo eduskunnassa.
Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja, raahelainen Katja Hänninen kirjoittaa Merja Kyllösen tapaan runoja. "Mutta minä olen pöytälaatikkorunoilija, Merja on taiteilija", Hänninen sanoo eduskunnassa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
HS haastattelee eduskunnassa syksyllä aloittavia uusia kansanedustajia.

Raahelainen Katja Hänninen (vas) on hoitelemassa työasioita Helsingissä. Niihin kaikkiin liittyy Merja Kyllönen (vas).

Hänninen, 34, peri paitsi europarlamenttiin lähteneen Kyllösen kansanedustajapaikan, myös tämän työhuoneen eduskunnassa.

Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja on juuri ollut katsomassa vuokrayksiötä Punavuoressa. "Sekin on Merjan entinen."

Kuka

Katja Hänninen

 Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja Raahesta.

 34-vuotias yo-merkonomi.

 Ammatiltaan myyjä Raahen Prismassa.

 Naimisissa, viisi lasta.

 Raahen kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen jäsen ja vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen.

Merja Kyllöseltä Hänninen peri myös paikan tarkastusvaliokunnasta.

Kyllöseltä ovat tulleet myös parhaat neuvot, Hänninen sanoo. "Että ole oma itsesi."

Hänninen on Raahesta, tarkemmin sanottuna Piehingin kylästä. Kotitalosta parinkymmenen kilometrin päässä on se läntti pyhäjokelaista maata, johon on kaavailtu Fennovoiman uutta ydinvoimalaa.

Hänninen kuuluu ydinvoimalaa vastustavaan Pro Hanhikivi -liikkeeseen.

"Otamme hyödyn, mutta jätämme ongelmat tuleville sukupolville. Pääsyy siihen, miksi minä vastustan ydinvoimaa, on ydinjäte. Käytetyn ydinpolttoaineen säilytystä ja loppusijoitusta ei ole ratkaistu."

Fennovoiman periaatepäätös ydinvoiman rakentamisesta tulee syksyllä eduskuntakäsittelyyn.

Toinen iso kokonaisuus, joka Hännistä eduskunnan syksyssä erityisesti kiinnostaa, on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus.

"Tulen sieltä päin Suomea, missä sote todella huolettaa. Raahe kuuluu maantieteellisesti Suomen suurimpaan sote-alueeseen, se kattaa puoli Suomea pohjoisessa."

Hänninen itse suhtautuu varsin epäluuloisesti siihen, kuinka sote-alueella valta keskittyy parillekymmenelle ihmiselle sote-alueen ylimmässä toimielimessä.

Syksyllä eduskunnassa on myös äänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Hänninen on viime aikoina pohtinut paljon suomalaisten perhekäsityksiä ja sitä, miten ennakkoluuloisia ja oikeastaan pahantahtoisia ihmiset voivat olla. "Elämme kovin monenlaisten perheiden todellisuudessa."

Hänninen, kirkkovaltuutettu, kannattaa ehdottomasti tasa-arvoista avioliittolakia. "Se on ihmisoikeuskysymys."

Hännisestä on hirvittävää, millä tavalla Suomessa yhä keskustellaan homoseksuaaleista. "Mielikuvat ovat jostain ihan muualta kuin todellisuudesta."

Kun Hänninen itse antoi ensimmäisen haastattelunsa uutena kansanedustajana, keskeisimmäksi jutussa nousi se, että Hänninen oli 14-vuotias saadessaan ensimmäisen lapsensa. Lapsen isä oli 20 vuotta vanhempi. Parilla on nyt viisi lasta.

Hännisellä ei ole mitään sitä vastaan, että hän voisi olla nuorten äitien puolestapuhuja. "Ei minun ikäni ole koskaan ollut meidän perheessä ongelma. Eikä tosiaankaan salaisuus."

Sitä Hänninen vastustaa, että häntä – 34-vuotiasta viiden lapsen äitiä – tituleerataan teiniäidiksi.

"Nyt kun me olemme molemmat 20 vuotta vanhempia, tämä keskustelu tuntuu hyvin ikävältä. Varsinkin, kun ei meillä ole mitään syytä avata kaikille sitä, millainen juuri meidän tilanteemme oli. En minä vie ketään aikamatkalle menneisyyteeni."

Juttu lähti käsistä, kun levisi väitteitä, että Hänninen haluaa nostaa suojaikärajaa. Sillä tarkoitetaan ikärajaa, jota nuoremman ei katsota kykenevän antamaan itse suostumustaan seksiin. Suojaikäraja on Suomessa 16.

"Minusta on aika tarpeetonta, että nuorella äitiydelläni kyseenalaistetaan arvojani ja mielipiteitäni. Annetaan ymmärtää, että nuorena tekemäni ratkaisu omassa elämässäni vaikuttaisi käsityksiini vaikka lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Päinvastoin, itse olisin valmis jopa koventamaan rangaistuksia."

Suojaikärajat on säädetty lapsen edun vuoksi, Hänninen sanoo. "Olen varma, että jos joku neuvolassa tai lääkärissä olisi minun kohdallani 20 vuotta sitten katsonut, että tilanteeseen olisi pitänyt puuttua, olisi kyllä ratkaisuja tehty."

Elämää on eletty lasten ehdoilla, Hänninen sanoo. Nuorimmainen on viisi.

"Onhan se kova paikka olla nyt viikot Helsingissä. Pitää tuoda heti lasten kuvat työhuoneeseen."

Hän tulee eduskuntaan Raahen Prisman hedelmä- ja vihannesosastolta – tai oikeastaan reilumpaa on sanoa, että Raahen kaupunginvaltuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan paikalta.

Hänninen on raskaan sarjan kuntapoliitikko, Raahen ääniharava ja vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen.

Nykyisille nuorille äideille Hänninen haluaa sanoa, että toivoo näiden pyytävän ja saavan tukea – mutta ei netistä vaan terveydenhoidosta. Netin keskustelupalstat ovat raadollisia paikkoja, hän sanoo.

"Pidän sananvapautta hyvin tärkeänä. Samoin sitä, että joskus verkossa on hyvä voida kirjoittaa anonyymisti. Sen olen kuitenkin havainnut, että verkossa empatiaa ei tunneta eikä faktoja arvosteta. Monen näyttää olevan todella vaikea asettua toisen ihmisen asemaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat