Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskova heräsi Viipurin rappioon – edessä valtava korjausurakka

Kaupungille on luvassa noin 80 miljoonaa euroa kunnostustöihin. Heinäkuussa tulipalo tuhosi taas osan suojellusta talosta.

Kotimaa
 
Nikolai Gontar
Viipurin tuomiokirkon kellotorni on yksi Viipurin rapistuvista muistomerkeistä. Tornin kyljessä on monimetrinen halkeama.
Viipurin tuomiokirkon kellotorni on yksi Viipurin rapistuvista muistomerkeistä. Tornin kyljessä on monimetrinen halkeama. Kuva: Nikolai Gontar

Viipurissa on syttynyt toivo, että pahoin rappeutuneiden historiallisten rakennusten korjaamiseen saadaan vihdoin rahaa. Pääkaupungissa Moskovassa herättiin Viipurin kulttuuriperinnön lahoamiseen, kun viime vuoden keväänä kaupunginhallinnon päätöksellä purettiin kokonainen kortteli 1800-luvun tehdasrakennuksia.

Purkutöistä nousi niin kova metakka, että pääministeri Dmitri Medvedev käski hoitaa kuntoon Viipurin historiallisen keskustan suojelun.

Aiemmin presidentti Vladimir Putinin määräys ja uudet määrärahat panivat vauhtia Alvar Aallon suunnitteleman kirjaston peruskorjaukseen. Kahdeksalla miljoonalla eurolla restauroitu kirjasto avattiin vuoden 2013 marraskuussa.

Venäjän valtio ja Leningradin hallintoalue ovat viranomaisten mukaan luvanneet Viipurille kymmenen kirjaston verran rahaa: neljä miljardia ruplaa eli noin 80 miljoonaa euroa. Rahaa on tulossa vanhojen asutuskeskusten korjausohjelmasta, jota rahoittaa Venäjän valtion lisäksi Kansainvälinen jälleenrakennus- ja kehityspankki. Viranomaiset ovat puhuneet jopa 10 miljardista ruplasta eli 210 miljoonasta eurosta.

Korjausurakka on valtava. Edes suojeltujen rakennusten omistajista ei aina ole selvyyttä.

Usein kukaan ei ota vastuuta rakennusten kunnosta, vaan kaupunki, Leningradin hallintoalue, valtio, ministeriöt ja yksityiset omistajat kinaavat keskenään ylläpitokuluista. Kaupunkiaktivistit syyttävät viranomaisia korruptiosta.

Selvitys suojelukohteista ja restaurointisuunnitelma pitäisi saada valmiiksi keväällä. Ei ole selvää, mihin kohteisiin rahaa jaetaan. Tuomiokirkon kellotorni on yksi puheena olleista muistomerkeistä. Kyljessä on monimetrinen halkeama.

Työhön on kutsuttu lukuisia Venäjän ministeriöitä.

Suurin osa historiallisen keskustan taloista on suojeltu erillisinä rakennuksina, mutta kaupunki ei ole hyväksynyt vuonna 2009 valmistunutta yhtenäistä linjausta suojelualueen rajoista. Ei siis ole selvää ohjeistusta, millaisia uudisrakennuksia Viipurin keskustaan voi tehdä tai miten vanhoja taloja entisöidään.

Anneli Ahonen
Viipuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat