Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viipurin rakennuksia ja alueita, joiden korjauksella on kiire

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Nikolai gontar
2Viipurin vanhan sähkölaitetehtaan rakennukset purettiin jo vuosi sitten, mutta tiiliröykkiöt ovat yhä paikoillaan.
2Viipurin vanhan sähkölaitetehtaan rakennukset purettiin jo vuosi sitten, mutta tiiliröykkiöt ovat yhä paikoillaan. Kuva: Nikolai gontar

1Tulipalo tuhosi
arvotalon

Arkkitehti Fredrik Thesleffin suunnittelema renessanssihenkinen talo osoitteessa Pohjoisvalli 11 tuhoutui pahoin tulipalossa 13. heinäkuuta.

Vuonna 1897 valmistuneessa talossa toimi Suomen aikana Puuvillatehtaiden myyntikonttorin edustaja ja kampaamovälineiden huoltoliike.

Viipurin piirihallinnon johtajan avustaja Inna Klimova vakuuttaa, että tarkoituksena on pelastaa talo.

"Talo oli pitkään puolustusministeriön omistuksessa tyhjänä, vaikka kaupunki halusi sen itselleen. Varkaat veivät talosta uunit ja parketit. Vihdoin perjantaina 11. heinäkuuta saimme asiakirjat, joiden mukaan talo kuuluu kaupungille. Kaksi päivää myöhemmin syttyi tulipalo, joka levisi nopeasti. Välikatot olivat puisia, ja eristeenä käytetty olkia. Olisitteko itse ehtineet järjestää kahdessa päivässä talolle vartiointia?"

2Kokonainen kortteli
matalaksi

Murskaantuneet tiiliröykkiöt ovat yhä samalla paikalla kuin vuosi sitten, jolloin Viipurin kaupunki päätti purkaa vanhan sähkölaitetehtaan rakennukset. Vieressä on arkkitehti Karl Hård af Segerstadin suunnittelema Domuksen talo, joka paloi vuonna 2009. Siitä lähtien rakennus on seissyt katotta ja ikkunoitta. Kaupunki sanoo etsivänsä alueelle sijoittajaa, mutta tutkiva toimittaja ja Viipuri-aktivisti Andrei Kolomoiski epäilee.

"Investoijat vetäytyvät heti, kun joutuvat kaupunginhallinnon kanssa tekemisiin. Korruption osuus on liian iso. Ensin rakennuksesta alkoi kadota portaikon valurautakoristeita, jalopuisia ovia, kakluuneita ja kipsikoristeita katosta. Suojeltavista esineistä tehtiin lista. Sen jälkeen rakennus paloi", Kolomoiski kertoo.

"Jaksoin pitkään taistella Viipurin puolesta. Nyt olen menettänyt toivoni. Vanhaa Viipuria ei enää ole."

3Viipurin linna odottaa lupauksille katetta

Kaupungin vilkasta kulttuurikeskusta ei ole kertaakaan peruskorjattu. Kosteudesta kärsivästä muurista on tippunut kiviä isolta alalta. Linnalle on Viipurin piirihallinnon mukaan luvattu rahaa 700 miljoonaa ruplaa eli 15 miljoonaa euroa. Yli 40 vuotta linnassa töissä ollut johtaja Svetlana Abdullina näkee korjauksen suurena ongelmakimppuna.

"Muuri rakoilee. Vesi ja puiden juuret syövät sitä. Puut pitäisi kaataa ja tehdä kunnon salaojitus. Viimeksi linna remontoitiin Moskovan olympialaisiin vuodeksi 1980, jolloin Pyhän Olavin torni maalattiin. Muuta ei ole tehty. Nyt täällä kävi varakulttuuriministeri, jolle näytin kaikki kauheudet. Olen vuosien mittaan kuullut paljon lupauksia, mutta nyt ne kuulostavat vähän todemmilta. Tekee mieli toivoa, että oikeasti saamme rahat, kun olen pannut tähän yli puolet elämästä."

4Patterinmäen ruutikellarit romahtavat

Keskiaikaisten muurien ympäröimä Viipuri kävi ahtaaksi 1800-luvun puolivälissä. Uudenaikaiset matalat varustukset ja linnakkeet rakennettiin Patterinmäelle 1850–1870-luvuilla Venäjän keisarikunnan aikana. Nykyään ränsistyneiden linnoitusvallien keskellä seikkailee viipurilaisnuoriso. Eläkkeellä oleva arkkitehti ja entinen Viipurin muistomerkkien suojelusta vastaava tarkastaja Viktor Dmitrijev perää viranomaisilta toimia.

"Ruutikellarin katto on romahtanut, ja se on lähes menetetty. Vielä pari vuotta sitten katto oli paikoillaan. Alue on luokiteltu muistomerkiksi, mutta kukaan ei ole selvittänyt, mitä rakennelmia siihen kuuluu. Ennen kuin aletaan kunnostaa aluetta, pitäisi pelastaa alkuperäiset rakennelmat. Jos Moskovasta tulee rahaa, soisi aivojen tulevan niiden mukana."

5Monrepos'n rehottava puisto sai suuravustuksen

Monrepos'n puistossa nautitaan auringosta, uidaan ja makaillaan heinikossa, joka muuttuu hiljalleen suoksi. Pääsy lahoavalle kartanolle ja kirjastorakennukselle on estetty nauhalla. Puistoa onnisti: se sai valtion rahoittamasta ja Kansainvälisen jälleenrakennus- ja kehityspankin lainoittamasta ohjelmasta 700 miljoonan ruplan eli 15 miljoonan euron tuen. Töiden pitäisi olla valmiina vuonna 2017, mutta ne ovat yhä suunnitteluvaiheessa. Suomalaisten Pro Monrepos -yhdistys teki töitä puiston entisöimiseksi yli 20 vuotta. Vuonna 2011 yhdistyksen rakentama Neptunuksen temppeli paloi, ja yhdistys luovutti. Monrepos'n johtaja Jevgeni Trufanov kertoo:

"Aiomme tehdä Monrepos'ta nykyaikaisen museon. Restauroimme kartanon, kirjaston ja puiston siihen muotoon kuin ne olivat parhaimmillaan 1800-luvun puolivälissä."

Nikolai gontar
4Eläkkeellä oleva arkkitehti Viktor Dmitrijev on huolissaan Patterinmäen linnakkeista.
4Eläkkeellä oleva arkkitehti Viktor Dmitrijev on huolissaan Patterinmäen linnakkeista.
Nikolai Kontar
1Arkkitehti Fredrik Thesleffin suunnittelema renessanssihenkinen talo tuhoutui tulipalossa heinäkuun puolivälissä.
1Arkkitehti Fredrik Thesleffin suunnittelema renessanssihenkinen talo tuhoutui tulipalossa heinäkuun puolivälissä.
Nikolai gontar
5Monrepos'n kuuluisa puisto on saanut 15 miljoonaa euroa tukea kunnostukseen. Työt etenevät hitaasti.
5Monrepos'n kuuluisa puisto on saanut 15 miljoonaa euroa tukea kunnostukseen. Työt etenevät hitaasti.
Nikolai Kontar
3Viipurin linna remontoitiin viimeksi Moskovan olympialaisiin vuodeksi 1980.
3Viipurin linna remontoitiin viimeksi Moskovan olympialaisiin vuodeksi 1980.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat