Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi oksennus voi saastuttaa uimaveden

Taudin aiheuttajaa ei vielä tiedetä. Uimavesi on harvoin syynä vatsatautiepidemiaan.

Kotimaa
 
Sakari Piippo Lehtikuva
Jari Niemi ja lapset Atte ja Emma Niemi lukivat varoituskylttiä Tohloppijärven rannalla Tampereella tiistaina.
Jari Niemi ja lapset Atte ja Emma Niemi lukivat varoituskylttiä Tohloppijärven rannalla Tampereella tiistaina. Kuva: Sakari Piippo Lehtikuva

Yli sata Pirkanmaan eri järvissä uimassa käyneistä ihmisistä on sairastunut vatsatautiin. Järvet eivät ole yhteydessä toisiinsa.

Vakavia ja sairaalahoitoa vaatineita sairastumisia ei keskiviikkona ollut viranomaisten tiedossa.

Fakta

Uimavesiä tutkitaan yli 300 rannalla

 Uimaveden laatua valvotaan yleisillä rannoilla, joissa arvioidaan käyvän yli sata uimaria päivässä.

 Tällaisia rantoja on Suomessa yli 300.

 Vesinäytteistä tutkitaan sinileviä ja ulosteperäisiä bakteereja.

 Lisäksi rannan yleinen siisteys tarkastellaan.

 Valvonta on kuntien vastuulla.

Tampereella neljän uimarannan käyttökieltoon jo aiemmin johtanut vatsatautiepidemia on yhä mysteeri. Koli- ja enterobakteerinäytteet eivät ole selitystä tarjonneet. Tänään torstaina odotetaan tuloksia adeno- ja norovirusnäytteistä.

"En usko, että taudin aiheuttaja selviää vesinäytteistä. Osalta sairastuneista on pyydetty ulostenäytteitä, ja uskon, että taudin aiheuttaja voi selvitä niistä", sanoo epidemiologi Sirpa Räsänen.

Ainakin teoriassa yksittäinen norovirusta sairastava uimari pystyy saastuttamaan koko uimarannan veden. Uimarantojen veden likaantumiselle voi olla myös useita muita syitä, kuten sateen veteen huuhtomat epäpuhtaudet, karjalaitumet ja jätevedenpuhdistamot.

"Yksittäinen ripulikohtaus tai oksennus voi teoriassa saastuttaa uimaveden, mutta kunnollista näyttöä sellaisesta ei ole", sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Ilkka Miettinen.

Noro- ja adenovirukset tarttuvat vain ihmisestä ihmiseen, joten esimerkiksi uimavesissä pulikoivat koirat eivät voi näitä viruksia levittää. Muita tauteja eläinten välityksellä sen sijaan voi levitä. Esimerkiksi vatsavaivoja aiheuttava kampylobakteeri leviää sekä ihmisten että eläinten välityksellä.

"Kampylobakteeri tarttuu lajista lajiin, joten tietysti koira voi sen tuoda uimaveteen. Niin voi tehdä myös ihminen, joka astuu vaikkapa ulosteen likaamalla kumisaappaalla veteen. Pääsääntönä on siis se, että puhdistamatonta pintavettä ei pidä juoda", Miettinen huomauttaa.

Pääsääntöisesti Suomen uimarantojen vedenlaatu on hyvä. Vaikka levät saattavat kiusata uimareita, uimavesi ei yleensä saastu ulosteperäisistä bakteereista. Uimavesien aiheuttamat vatsatautiepidemiat ovat tuiki harvinaisia.

"Lähinnä on esiintynyt yksittäisiä sairastumistapauksia. Viime vuonna selvitimme kahdeksan uimaveden likaantumista. Näistä neljässä epäiltiin syyksi ulosteperäisiä bakteereja", Ilkka Miettinen kertoo.

Myös terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella odotetaan Tampereen suljettujen uimarantojen vesinäytteiden tuloksia. Jos taudin aiheuttaja löytyy vedestä, se voi johtaa uimarantoihin liittyvien uusien riskien jäljille.

"Tilannetta on silloin mietittävä tarkasti. Suomessa on kuitenkin hirveästi pienten lätäköiden uimarantoja, joilla on paljon käyttäjiä", Miettinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat