Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini puolustaa Israelin iskuja Gazaan

Soini on saanut palautetta "kristikansalta", jota Israelin ja Gazan konflikti ahdistaa

Kotimaa
 
Benjamin Suomela HS
Timo Soini ei tuomitse Israelia kohtuuttomasta voimankäytöstä.
Timo Soini ei tuomitse Israelia kohtuuttomasta voimankäytöstä. Kuva: Benjamin Suomela HS

On kaksi erilaista Timo Soinia.

Ensinnäkin on perussuomalaisten puheenjohtaja, se populisti-Soini, joka ei anna paperinmakuisten faktojen tylsistyttää puheitaan. Mieluummin hän viljelee hauskoja – ja usein kryptisiä – sanontoja, soinismeja, joihin vastustajien on vaikea vastata asia-argumenteilla.

Soini kertoo kesäloman olleen hyvää aikaa uusien soinismien tuotekehittelyyn. "Kun katsoo kiuasta ja katsoo peltoa, ryhtyy alitajunnassa heti miettimään, miten ne voisi yhdistää soinismiksi", hän sanoo. Kesän tuotantoa on ilmeisesti "huutaa kuin Rongan sonni". Sitä voinee käyttää monessa yhteydessä.

Ja sitten on se toinen Timo Soini. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Soini perehtyy asioihin ja esiintyy korostetun asiallisesti ulkopoliittisissa kysymyksissä. Edes ulkoministeriöstä paljastuneesta vakoiluskandaalista hän ei riekkunut, "vaikka aineksia olisi riittänyt".

"Suomen ulkoinen ja sisäinen turvallisuus ovat asioita, joilla ei politikoida", Soini sanoo.

Soini kiittelee Suomen linjaa Ukrainan kriisin hoidossa. Erityisesti hän kehuu presidentti Sauli Niinistöä, mutta kiitosta saa myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd). Mutta ulkopoliittisen johdon harmoniassa on myös yksi särö: Israel.

Tuomioja on kritisoinut kovasanaisesti Israelin toimintaa palestiinalaiskysymyksissä. Hän on kutsunut Israelia muun muassa "apartheid-valtioksi".

"Jos ei ole järkevää sanottavaa, ei kannattaisi sanoa mitään", Soini puuskahtaa. "Erkki Tuomioja menee samaan beduiinitelttaan presidentti Tarja Halosen ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd) kanssa."

Soini on tunnetusti Israelin ystävä. Israelin neljättä viikkoa jatkunut hyökkäys Gazaan ei ole ystävyyttä himmentänyt. Ei vaikka Israelin iskuissa Gazaan on kuollut jo pitkälle toistatuhatta palestiinalaista, pääosin siviilejä: naisia ja lapsia.

"Näen kuvia ja luen raportteja. Lapsiuhrit eivät voi olla vaikuttamatta", Soini sanoo, mutta ei silti suostu tuomitsemaan Israelia kohtuuttomasta voimankäytöstä.

Soinista on kestämätöntä, että Gazaa hallitseva Hamas jatkuvasti ampuu raketteja Israelin puolelle. "Hyväksyn Israelin toimet – tiettyyn rajaan saakka. Pitää muistaa, että Israel voi hävitä sodan vain yhden kerran. Jos se häviää, niin maata ei enää ole."

Gazalaisiin verrattuna Israelin tappiot ovat pieniä. Israelilaisia sotilaita on kuollut hyökkäyksen aikana runsaat 50.

"Se on paljon. Israelille on tuotettu huomattavia tappioita. Jos ajatellaan, että yhtä kaapattua israelilaista sotilasta on usein vaihdettu satoihin palestiinalaisiin vankeihin."

Soini kertoi blogissaan saaneensa valtavasti palautetta "kristikansalta", jota Israelin ja Gazan konflikti ahdistaa.

"Meillä on iso joukko ihmisiä Suomessa – eikä se ole mikään niin sanottu hihhuliporukka – jolle tämä Israelin tarinan merkitys on suuri. Se kumpuaa juutalais-kristillisestä perinteestä. Peruskuvio on, että moni suomalainen näkee siinä pienen Israelin, jota vastassa ovat ympäröivät isot arabimaat."

Katolisen Soinin omakin Israel-mielisyys kumpuaa kristinuskosta.

"Nuorena tuli luettua sekä vanha että uusi testamentti aika tarkkaan. Kristillinen vakaumus vaikuttaa, ei siitä mihinkään pääse."

"Tämä kaikki menee laajempaan kontekstiin. Jerusalem on kolmelle eri uskonnolle merkittävä kaupunki. Siellä eletään edelleen Hammurabin aikaa: silmä silmästä, hammas hampaasta – tai kymmenen silmää yhdestä hampaasta."

Soini ei ole toiveikas Palestiina-kysymyksen ratkaisun suhteen. " Barack Obaman ja demokraattien uskottavuus rauhanprosessissa on mennyt. Mitään ei tapahdu ennen kuin Yhdysvalloissa tulee valtaan republikaaninen presidentti."

Soinilla on paljon kontakteja republikaaneihin, jotka ovat Israelin vahvoja tukijoita. Hän uskoo, että republikaanit pystyisivät halutessaan painostamaan Israelia rauhan vaatimiin kompromisseihin.

"Usein se menee niin, että lähimpien tukijoiden pitää tehdä ne rankimmat ratkaisut. Pienessä mittakaavassa sama asia oli se, että MTK:n Heikki Haavisto nostettiin ulkoministeriksi hoitamaan EU-neuvottelut", Soini sanoo.

"Jos on perkele, kannattaa pysyä lähellä alttaria eikä liittyä vapaa-ajattelijoihin." 

 

Tulitaukojen aikana Gazassa etsitään ruokaa ja ruumiita
Ulkomaat B 4

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat