Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset pienpanimot muuttavat Viroon

Virossa on alkanut pienpanimovillitys. Nyt myös suomalaiset pienpanimot perustavat verkkokauppoja Viroon, koska se ei ole Suomessa mahdollista.

Kotimaa
 
Marko Mumm
Peliohjelmoija Miikka Kulmala tilasi virolaisen pienpanimon Hopsterin oluen Kerstin Meresmalta Drink Bar & Grillissä Tallinnan vanhassakaupungissa perjantaina.
Peliohjelmoija Miikka Kulmala tilasi virolaisen pienpanimon Hopsterin oluen Kerstin Meresmalta Drink Bar & Grillissä Tallinnan vanhassakaupungissa perjantaina. Kuva: Marko Mumm

Pienpanimobuumi on saapunut Viroon. Puolisen tusinaa pienpanimoa on aloittanut toimintansa vuoden aikana.

Tallinnan vanhaankaupunkiin on ilmestynyt uusi olutpuoti, ja ravintoloiden tauluille ilmaantunut virolaisia käsityöoluita.

"Yhtäkkiä viime vuoden vaihteessa ravintoloihin alkoi tulla virolaisten pienpanimoiden oluita", sanoo Tallinnassa asuva peliohjelmoija Miikka Kulmala.

Kulmala nauttii virolaisen Hopsterin Aotearoa Sauvinia vanhan kaupungin kuppilassa, jonne hän on tullut käsityöoluiden perässä.

Teollinen olut on kuin joisi pahanmakuista vettä, Kulmala luonnehtii.

Pienpanimoiden osuus Viron olutmarkkinoista on alle prosentin. Kysyntä on nyt kuitenkin räjähtänyt.

"Emme ehdi markkinoida ollenkaan, vaan vain täyttää tilauksia. Rimi haluaisi oluitamme, Suomesta vähittäismyyjät ovat tiedustelleet. Päätä huimaa", sanoo pienpanimoyritys Põhjalan johtaja Enn Parel.

Seuraava Virossa aloittava pienpanimo on ilmeisesti suomalaisten Soribrewing.

"Kun kaksi vuotta sitten aloimme suunnitella pienpanimon perustamista, Virossa ei vielä ollut vastaavia. Yhtäkkiä olemme keskellä buumia", sanoo Heikki Uotila.

Uotilan, Pyry Hurulan ja Samu Heinon Soribrewing keräsi Suomesta yli 450 000 euron aloituspääoman joukkorahoituksella kolmessa kuukaudessa. Taustalla on 225 sijoittajaa.

Perjantaina Hurula ja Uotila ajoivat pakettiautonsa Viroon ja muuttivat Tallinnaan panimoa perustamaan.

"Haluamme näpäyttää Suomen alkoholipolitiikkaa. Tänään saimme asunnon Tallinnasta", miehet iloitsevat.

Verotus ei ollut pääsyy tulla Viroon, vaan alkoholipolitiikka.

"Suomessa emme voi järjestää verkkokauppaa monopolin vuoksi", he arvostelevat.

"Haluamme olla kansainvälisiä ja vyöryä yli rajojen."

Miehet seisovat keskellä yli seitsemänsadan neliön tyhjää teollisuushallia, jossa toimi aikoinaan asetehdas.

Soribrewing aikoo ottaa mallia jenkkityylisistä pienpanimoista, jossa panimoisännät vastaanottavat vieraita viikoittain.

Paikka on vilkkaan Ülemisten liikekeskuksen kupeessa, jonne pääsee keskustasta kymmenessä minuutissa bussilla.

Kun panimo on pystyssä ja lupapaperit kunnossa, myynti ulkomaille voi alkaa.

"Suomalainen pienpanimo voi lähettää meille pullot, ja me voimme myydä ne verkkokaupan kautta Suomeen", sanoo Uotila.

"Maksamme heti valmisteveron ja arvonlisäveron."

Myös tamperelaista Pyynikin käsityöläispanimoa edustava Tuomas Pere oli protestimielellä, kun hän oli tänä vuonna perustamassa Viroon käsityöoluen Papabeers-verkkokauppaa.

"Tämä on poliittinen kannanotto", Pere sanoo.

Pyynikin käsityöläispanimon Vahvaportteri voitti kultaa heinäkuun lopulla Berliinissä pienpanimoiden "MM-kisoissa". Panimolla on 900 osakasta.

"Ainoa tapa saada olutta osakkaille oli perustaa verkkokauppa Viroon. Vaikka osakas asuisi panimon naapurissa, meidän täytyy ensin lähettää pullo Viroon ja sieltä postitse takaisin. Suomen lainsäädäntö on niin hassua", Pere arvostelee.

"Suurin osa verkkokaupoista ei maksa valmisteveroa. Viro on lähellä, mutta Englannin ja Saksan verkkokauppoja ei pystyä Suomesta valvomaan", sanoo Pere. Papabeers alkaa maksaa valmiste- ja alkoholiveron Suomeen tilattavista oluista.

Kaja Kunnas
Tallinna

Heikki Uotila (vas.) ja Pyry Hurula muuttivat perjantaina Tallinnaan perustamaan pienpanimoa. Tehdashallissa oli aikoinaan asetehdas.
Heikki Uotila (vas.) ja Pyry Hurula muuttivat perjantaina Tallinnaan perustamaan pienpanimoa. Tehdashallissa oli aikoinaan asetehdas.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat