Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampiaiset kärttävät makeaa loppukesällä

Ampiaisia voi yrittää houkutella ansaan makeilla nesteillä tai pesän alle viritetyllä vesi-tiskiaineseoksella.

Kotimaa
 

Ampiaiset vaikuttavat nyt erityisen tunkeilevilta ja tuntuvat hakeutuvan laseihin ja lautasille tavanomaista aggressiivisemmin. Viime päivinä moni on saanut kivuliaan ampiaisenpiston.

Vaikutelma johtuu siitä, että ampiaisia on loppukesällä liikkeellä erityisen paljon.

Helsingin luonnontieteellisen keskusmuseon museomestarin Pekka Malisen mukaan kuningattaret jättävät pesänsä kesän lopulla, minkä takia työläiset jäävät ikään kuin vaille elämän tarkoitusta. Siksi ne hortoilevat eksyneen oloisina.

Myös pitkään jatkuneella helteellä on osuutensa ilmiöön, kertoo dosentti Lena Huldén Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta.

"Vaihtolämpöisinä ampiaiset ovat sitä aktiivisempia, mitä lämpimämpi on. Näin ampiaisen jopa viime yönä, vaikka ne yleensä liikkuvat vain päivisin."

Asiantuntijoiden mukaan ampiaiset eivät ole nyt tavanomaista aggressiivisempia. Pistoja vain kertyy, kun ampiaiset ja ihmiset ovat usein törmäyskurssilla.

"Toki ampiaiset ovat aggressiivisia otuksia vaikkapa mehiläisiin verrattuna. Jälkimmäiset kuolevat pistämisen jälkeen, ampiaiset eivät", Huldén sanoo.

Ampiaisten hortoiluvaihe kestää käytännössä siihen asti, kunnes säät kylmenevät kunnolla. Vain kuningattaret talvehtivat, muut kuolevat syksyllä.

Ampiaiset tarvitsevat ravinnokseen hiilihydraatteja. Siksi ne ovat persoja makeille ruoille ja juomille. Toukat kaipaavat proteiineja ja rasvaa, minkä takia myös liha houkuttaa ampiaisia.

Huldénin mukaan kannattaa harkita tarkkaan ennen kuin ryhtyy hävittämään ampiaispesää omin tuumin. Yhdyskunta voi hermostua, ja lukuisat pistot ovat hengenvaarallisia.

"Ampiaisten pesäaukon alapuolelle voi asettaa astian, jossa on vettä ja tiskiainetta. Ampiaiset tekevät ennen pesään lentämistä syöksyn, ja näin ne voi saada vähin erin ansaan vesiseokseen. Tiskiaine poistaa pintajännityksen, minkä seurauksena ampiaiset hukkuvat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat