Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Astronauttien ruoka" kasvaa nyt myös Suomessa

Tutkija kehitti sivutyönään lajikkeen, joka kasvaa nyt lietolaisella pellolla

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Kvinoan korret ovat pitkät ja vahvat, mikä tekee siitä haastavan puitavan, kertovat Kari ja Juha Raininko.
Kvinoan korret ovat pitkät ja vahvat, mikä tekee siitä haastavan puitavan, kertovat Kari ja Juha Raininko. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Etelä-Amerikan Andeilla viljeltävä ravinteikas siemenkasvi kvinoa on viime vuosina löytänyt tiensä länsimaisiinkin ruokapöytiin. Silti harva tietää, että astronauttien ruoaksi tituleerattu kasvi kasvaa myös Suomessa.

Siitä on kiittäminen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen erikoistutkija Marjo Keskitaloa, joka kehitti Suomeen sopivan lajikkeen liki vahingossa.

Tausta

Astronauttien ruoka

Kvinoan siemeniä.

Kvinoa, suomeksi myös kinua, eli Chenepodium quinoa on Etelä-Amerikan Andeilta kotoisin oleva ruokakasvi. Siellä inkat ovat viljelleet sitä jo ainakin 5 000 vuotta.

Kasvista syödään sen siemenet. Kvinoan sukulaisia ovat tuttu rikkakasvi jauhosavikka sekä punajuuri ja pinaatti. Yli 90 prosenttia maailman kvinoasta viljellään Boliviassa ja Perussa. Lisäksi kvinoaa on alettu viljellä muun muassa Pohjois-Amerikassa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kiinnostui kvinoasta 1990-luvulla, sillä se sopi astronauttien ruokavalioon. Siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja tasapainoisena yhdistelmänä. Lisäksi ne sisältävät proteiinia, hitaita hiilihydraatteja ja rasvaa.

Kvinoa ei sisällä gluteenia eikä laktoosia, minkä vuoksi se sopii myös keliaakikoille ja laktoosi-intolerantikoille.

OIKAISU:  Toisin kuin jutussa kirjoitetaan, kvinoan latinankielinen nimi on Chenopodium quinoa, ei Chenepodium quinoa.

Kirjoittaessaan väitöskirjaansa Yhdysvalloissa Keskitalo kiinnostui ravinnerikkaasta kasvista ja alkoi sivutyönään kerätä kvinoan siemeniä ja kokeilla niiden risteyttämistä. Samalla hän tuli kehittäneeksi kannan, joka menestyy Suomessa.

Kotimainen kvinoa on väriltään vaaleanruskea. Sen maku on eteläamerikkalaista sukulaistaan vähän voimakkaampi.

"Kvinoa on kiinnostava kasvi etenkin luomuviljelyn kannalta. Suomen etu on pitkä valoisa kausi, mikä sopii hyvin erikoiskasveille, vaikka muuten kasvukausi onkin lyhyempi", Keskitalo kertoo.

Keskitalo esitteli löydöstään alan seminaareissa ilman vastakaikua – kunnes tapasi lietolaiset Rainingon veljekset.

Juha ja Kari Raininko kasvattavat kvinoaa nyt viidettä vuotta luomutilallaan Liedossa. Heillä ei ollut kvinoasta aiempaa kokemusta .

"En ollut ennen maistanutkaan koko kasvia, mutta sen korkea ravinnepitoisuus kiinnosti.", Kari Raininko kertoo.

Kvinoan puintiaika osuu syksyyn, mikä tekee siitä hyvän kasvin vuoroviljelyyn. Veljeksen kasvattavat myös muun muassa hernettä, ruista ja spelttiä.

Kvinoan kasvattaminen alkoi yhdellä hehtaarilla, mutta alaa on lisätty moninkertaisesti. Muillakin tiloilla on tehty joitain yksittäisiä kasvatuskokeiluja.

Kvinoa ei kuitenkaan ole helppo kasvatettava, Juha Raininko sanoo. Se vaatii pitkän kasvukauden, ja peltojen valinnalla on suuri merkitys. Se tarvitsee suojaisan ja lämpimän kasvupaikan. Kylmä ja sateinen kesä voi tuhota sadon. Puinnin jälkeen kvinoa pitää lajitella, kuivattaa ja hioa, jotta siementen pinnalla oleva, karvaalta maistuva saponiini saadaan pois.

Veljekset myös jalostavat itse omat siemenensä. "Hyvänä vuonna on säästettävä siemeniä varastoon siltä varalta, että seuraavana vuonna laatu ei olekaan hyvä", Juha Raininko kertoo.

Suomen lisäksi kvinoanviljelyä on kokeiltu ainakin Italiassa, Saksassa ja Ruotsissa, jonne kvinoaa tuodaan paljon Etelä-Amerikasta. Jostain syystä lajit ovat menestyneet kuitenkin Suomea huonommin.

Rainingot uskovat, että suomalaiselle kvinoalle on tulevaisuudessa kysyntää vientiin asti.

Mitä suomalaisesta kvinoasta mahdetaan ajatella kasvin kotimaassa Perussa? Keskitalo kertoo vierailleensa maassa viime vuonna kvinoaseminaarissa.

"Pelkäsin vähän, mikä on vastaanotto ja koetaanko siellä, että me ryöväämme heidän perinnekasvinsa. Siellä oltiin kuitenkin asiasta todella innoissaan ja kiinnostuttiin puolestaan meidän rukiista", Keskitalo kertoo.

 

Tutustu kvinoaresepteihin torstaina ruokasivuilla C4–C6

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat