Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntosalista on tullut teinien trendiharrastus – HS kokosi vinkit turvalliseen treeniin

Kuntosaliharjoittelu tuo hyviä vaikutuksia, kun kasvupyrähdys on ohi ja tekniikka hallussa

Kotimaa
 
Sabrina Bqain HS
Päivittäin koripalloilevalle Mohamed Farahlasille kuntosali on välttämätön paikka kehittää jalkalihaksia. Saliohjelma tukee koripalloharrastusta. Hän myös katselee internetistä ammattilaisten videoita liikesarjoista.
Päivittäin koripalloilevalle Mohamed Farahlasille kuntosali on välttämätön paikka kehittää jalkalihaksia. Saliohjelma tukee koripalloharrastusta. Hän myös katselee internetistä ammattilaisten videoita liikesarjoista. Kuva: Sabrina Bqain HS

Kuusitoistavuotias Mohamed Farahlas nostelee painokiekkoja jalkaprässiin Liikuntamyllyssä Itä-Helsingissä.

"Aloitin kuntosalitreenauksen 15-vuotiaana. Käyn salilla kolmesti viikossa", hän kertoo.

Vinkit teinille turvalliseen salitreeniin

1. Käänny ohjaajan puoleen, jos sinulla ei ole kuntosalikokemusta.

2. Panosta liikesarjojen oppimiseen. Katso netistä ammattilaisten videoita. Opettele useilla toistoilla ilman painoja. Pyydä ohjaajaa tarkistamaan oma tekniikkasi.

3. Muista, että uni, urheilu ja ruoka ovat erottamattomia. Syö ja nuku hyvin, jotta olet salilla valpas.

4. Lämmittele alussa koko keho ja toista liikesarjat aina ilman painoja. Näin hermosto ja lihakset valmistautuvat treeniin.

5. Nosta penkkipunnerruksessa jalat penkille, jotta alaselkä ei kuormitu liikaa. Vältä käsivarsien suoria ylösnostoja niskan takaa suurilla painoilla. Se rasittaa olkaniveliä.

6. Vahtikaa kavereiden kanssa, että painonnostot sujuvat turvallisesti. Kysy rohkeasti apua kokeneilta.

7. Älä vertaile itseäsi muihin. Kieltäydy äärisuorituksista. Lisää painoja harkitusti, kun kehityt.

Ohjeet antoi urheilulääkäri Jari Parkkari ja personal trainer Ari-Pekka Stein.

Farahlas pelaa päivittäin koripalloa ja kehittää yksilöidyn kuntosaliohjelmansa turvin erityisesti jalkalihaksiaan.

"Tulen tänne usein koriskavereiden kanssa. Salilla käymisestä saa vielä hyvän fiiliksen, kun tuntee lihaksissa räjähdystä."

Nuorten kuntosalikävijöiden määrä kasvaa.

"Teini-ikäisten kiinnostus kuntosaliharjoitteluun lisääntyy koko ajan", kertoo Sats-Elixian maajohtaja Anne Ketola.

Muutamia vuosia sitten ketjun ikäraja itsenäiseen kuntosaliharjoitteluun oli vielä 18 vuotta, mutta kovan kysynnän vuoksi raja pudotettiin 15 vuoteen.

Myös kuntokeskus Fressissä näkyy nuorten kuntosalibuumi. "Nuoret houkuttelevat mukaan vanhempiaankin", kertoo Fressin keskusvastaava Antti Lamminen Pirkanmaalta.

Myös esimerkiksi Helsingin kaupungin kuntosaleilla näkyy päivittäin paljon teini-ikäisiä.

"Kuntosali on nykyään trendi, ja nuoret seuraavat trendejä. Kuntosali on myös osa kaveriporukoiden ajanviettoa", kertoo Helsingin liikuntatoimen johtaja Anssi Rauramo.

Liikunta- ja urheilulääkäri Jari Parkkarin mukaan 15–18-vuotiaana aloitettu säännöllinen kuntosaliharjoittelu vahvistaa lihasten lisäksi luustoa, parantaa lihasten aineenvaihduntaa ja kehittää kehon hallintaa. Se myös ehkäisee urheiluvammoja, ylipainoa ja diabetesta.

Noin kolmannes murrosikäisistä nuorista käy kuntosalilla, Parkkari kertoo.

"Lihasharjoittelu kuntosalilla tukee aktiivisen nuoren muuta urheiluharrastusta. Kuntosali sopii myös nuorelle, joka ei pidä hengästyttävästä liikunnasta."

Parkkarin mukaan teini-ikäisen pitäisi mukauttaa lihasvoima- ja kuntoharjoittelu murrosiän kehityksensä mukaisesti. Jos murrosiän kasvupyrähdys ei ole vielä alkanut, painoja ei pitäisi käyttää.

"Tytöt kypsyvät poikia nopeammin. Pojilla murrosikä käynnistää pituuskasvun ja testosteronin tuotannon, joka kasvattaa lihaksia. Jos murrosikä ei ole alkanut, lihaksetkaan eivät kasva."

Kuntopiiri ilman painoja olisi turvallisempi ja hyödyllisempi vaihtoehto.

Alaikäisen nuoren elimistö kestää painoilla harjoittelun, kun kasvupyrähdys on ohi ja tekniikka hallussa. Nuoren pitäisi varoa erityisesti selkäänsä.

"Selässä sijaitsevat kasvulevyt ovat auki pari vuotta kasvupyrähdyksen jälkeen. Ne murtuvat ja liukuvat helposti pois paikaltaan, jos selkä yliojentuu tai pyöristyy suuren kuorman alla. Vammat voivat olla elinikäisiä."

Alaikäisten kuntosalivammat ovat Parkkarin mukaan lisääntyneet harrastuksen suosion vuoksi. Tyypillisin vamma on liian suurilla vapailla painoilla aiheutettu selkävamma.

Kokemattomat tai hyvin urheilulliset nuoret loukkaavat itsensä muita useammin.

Yleisin ikäraja itsenäiseen kuntosaliharjoitteluun on 15 tai 16 vuotta. Isot kuntosaliketjut tarjoavat ohjattuja kuntosalikursseja tai -paketteja sitä nuoremmille.

Parkkarin mukaan useimmat nuoret ovat fysiologisesti kypsiä kuntosaliharjoitteluun 15-vuotiaana mutta yhdellä viidestä murrosikä ja kasvuspurtti eivät ole vielä alkaneet.

"Kypsyminen kuntosaliharjoitteluun on yksilöllistä. Salien ikärajoja ja kavereiden kehitystä ei pitäisi tuijottaa liikaa."

Hiki valuu otsalta, kun Mohamed Farahlas työntää jaloilla painoja ylös ähisten.

Sen jälkeen hän suunnistaa koripallokentälle treenaamaan heittoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat