Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma tietokone on monelle lukiolaiselle pakollinen hankinta

Lukiot ovat alkaneet edellyttää, että opiskelijalla on oma tietokone. Jo kirjoihin voi kulua tuhansia euroja.

Kotimaa
 
Rami Marjamäki
Tampereen lyseon lukiossa opinnot aloittava Sofia Julin hankki opiskeluja varten tablettitietokoneen.
Tampereen lyseon lukiossa opinnot aloittava Sofia Julin hankki opiskeluja varten tablettitietokoneen.

Tästä syksystä alkaen oma tietokone on monelle lukiolaiselle pakollinen hankinta.

Suurimmista kaupungeista esimerkiksi Helsinki, Tampere ja Turku ovat kehottaneet tulevia lukiolaisiaan hankkimaan tietokoneen opiskeluja varten.

Syynä on sähköiseksi muuttuva ylioppilastutkinto. Nyt opintonsa aloittavat lukiolaiset ovat ensimmäisiä kokelaita, jotka tekevät osan kirjoituksistaan sähköisesti. Ensimmäiset sähköiset kokeet on tarkoitus järjestää syksyllä 2016. On suunniteltu, että lukiolaiset käyttäisivät niissä omia laitteitaan.

Tietokoneen hankinta näkyy monen lukio-opiskelijan kukkarossa. Lukiokoulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta oppimateriaalien hankintaan uppoaa Suomen lukiolaisten liiton laskelmien mukaan keskimäärin 2 000 euroa.

Hieman halvemmalla pääsee, mikäli lukiolaisen on mahdollista hankkia kirjoja käytettynä. Pitkä matematiikka, tietokoneen hankinta ja pitkä koulumatka taas nostavat kustannuksia.

"Kalleudesta kertoo paljon, että meille tulee aika ajoin yksittäisiltä opiskelijoilta avustushakemuksia, jotta lukion käyminen voisi olla heille mahdollista", Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi sanoo.

Oman tietokoneen hankinta on tullut vastaan esimerkiksi Helsingin Ressun lukiossa aloittavilla opiskelijoilla.

"Uudet opiskelijat tulevat käyttämään tietokonetta osana opiskelujaan ensimmäisestä jaksosta lähtien", lukion rehtori Ari Huovinen kertoo.

Sama ohjeistus on annettu muissakin Helsingin kaupungin lukioissa.

"Linjamme on, että uusille opiskelijoille suositellaan konetta hankittavaksi. Olemme sopineet tästä ohjeistuksesta yhdessä lukion rehtoreiden kanssa", Helsingin kaupungin opetuspäällikkö Mervi Willman sanoo.

Valtakunnallista ohjeistusta laitehankintoihin ei ole, vaan kunnat voivat tehdä niiden osalta ratkaisunsa itse. Osa tarjoaa lukiolaisille tietokoneet, osa taas toivoo mahdollisimman monen käyttävän omaa laitettaan.

"Opetus- ja kulttuuriministeriö ei ota laitehankintoihin kantaa, vaan koulutuksen järjestäjät voivat itse ohjeistaa oppilaitaan näissä asioissa", selventää ministeriön erikoissuunnittelija Thomas Vikberg.

Monet kunnat ovat päätyneet suosittelemaan lukiolaisilleen henkilökohtaisen tietokoneen hankintaa taloudellisista syistä.

"Tänä syksynä meillä aloittaa noin 1 000 uutta lukio-opiskelijaa. Laitteiden hankkiminen on kaupungille investointina liian suuri", Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen johtaja Eija Tiisala- Heiskala sanoo.

Opintojen aloittaminen ei esty, vaikka lukiolaisella ei olisikaan tietokonetta. Monet kunnat ovat varautuneet tarjoamaan laitteita niille, joilla ei ole mahdollisuutta tuoda kouluun omaa.

Oma kannettava tietokone tulee olemaan tärkeä opiskeluväline muun muassa Tampereen lyseon lukiossa aloittavalle Sofia Julinille. Hänen ei tarvitse lähteä laiteostoksille, sillä hänen kotonaan on jo tablettitietokone.

Sen sijaan suurempi kuluerä ovat olleet syksyn ensimmäisen jakson kirjat, jotka maksoivat parisataa euroa. Pitkän matematiikan opiskelijana Julin aikoo hankkia myös toistasataa euroa maksavan laskimen.

"Laskimen pitää olla sellainen, että sillä pärjää lukion jälkeisissäkin opinnoissa."

Tulevaisuudessa opiskelijalle lukio-opinnoista koituvat kokonaiskulut voivat olla pienemmät, sillä lukioiden tavoitteena on suosia yhä enemmän sähköisiä materiaaleja.

Toistaiseksi lukiolaiset eivät silti välty kokonaan kirjojen hankinnalta, sillä tarjolla oleva oppimateriaali on vielä pitkälti paperimuodossa.

Koulujen suositukset lukiolaisen tietokoneeksi eivät määrittele laitteen mallia tai ikää. Riittää, että sillä on mahdollista käsitellä tekstejä ja päästä verkkoon. Useimmat tavalliset tietokoneet täyttävät myös ylioppilastutkintolautakunnan kriteerit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat