Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppilaiden omia älylaitteita kaivataan kouluihin

Kaarinassa kaupungin kaikki yläkoululaiset saavat taulutietokoneen

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Kaarinan Valkeavuoren koulussa opetusteknologian päällikkö Keijo Sipilä neuvoo Eevi Reiniä (vas.) ja Venla Orpanaa tabletin käyttöönotossa.
Kaarinan Valkeavuoren koulussa opetusteknologian päällikkö Keijo Sipilä neuvoo Eevi Reiniä (vas.) ja Venla Orpanaa tabletin käyttöönotossa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Peruskoululaisten omia älypuhelimia ja taulutietokoneita pitäisi käyttää enemmän opetuksessa, linjaa Opetushallitus. Kuntaliiton tekemän kyselyn mukaan vain 16 prosenttia kouluista sallii omien älylaitteiden käytön opetuksessa.

Ylitarkastaja Kimmo Koskinen Opetushallituksesta peräänkuuluttaa asennemuutosta peruskouluihin.

"Vielä muutama vuosi sitten suuressa osassa lukioista ei saanut käyttää omia tietokoneita. Nyt jokainen lukio taitaa sallia omien laitteiden käytön, ja sitä jopa suositellaan. Sähköiseen ylioppilastutkintoon siirtymisen lähestyminen on toki edistänyt asennemuutosta", Koskinen puntaroi.

Peruskoulut siirtyvät kahden vuoden kuluttua uusiin opetussuunnitelmiin, joissa painotetaan tieto- ja viestintätekniikan (tvt) taitojen oppimista. Samaan aikaan myös oppimateriaalit siirtyvät sähköisiksi. Perinteinen atk-luokka ei riitä tarvittavien tvt-taitojen oppimiseen.

"Kuntien ja valtion rahat eivät riitä henkilökohtaisten laitteiden hankkimiseen jokaiselle oppilaalle. Sen vuoksi on pakko lähteä sille tielle, että hyödynnetään oppilaiden omia laitteita", Koskinen sanoo.

Koulujen on tarjottava tehokas langaton verkko koulutiloihin. Lisäksi koulujen on hankittava riittävästi laitteita niille oppilaille, joilla ei ole omia laitteita.

"Peruskoulutus on maksutonta, eikä oppilaita voi vaatia tuomaan omia laitteita kouluun. Tasa-arvon takia kouluissa pitää olla riittävä määrä varalaitteita", Koskinen sanoo.

Vain joka toisella suomalaiskoululla on käytössä taulutietokoneita. Laitteita on hankittu muun muassa kuntien ja Opetushallituksen rahoituksen turvin sekä vanhempainyhdistysten rahankeräyksillä.

Kaarinalaisissa kouluissa on ollut taulutietokoneita käytössä jo kolme vuotta.

Pilottihankkeista saatujen hyvin kokemusten perustella kaupunki päätti antaa jokaiselle yläkoululaiselle käyttöön henkilökohtaisen iPadin.

Kaupungin yläkouluissa jaetaan tällä viikolla noin 1 200 laitetta. "Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta Pohjoismaissa, kun kunnan kaikki yläkoululaiset saavat omat laitteet", iloitsee kaupungin opetusteknologiapäällikkö Keijo Sipilä.

Kahdeksasluokkalainen Eevi Reini sai laitteensa ensimmäisen joukossa. Hän odottaa opiskelutapojen muutoksen lisäksi kevyempää reppua. Yläasteen oppikirjoista kymmenen on sähköisessä muodossa.

"Olen musiikkipainotteisella luokalla, ja toivottavasti repussa ei tarvitse kuljettaa jatkossa niin paljon nuotteja", Reini sanoi.

Taulutietokoneiden vaikutuksesta oppimistuloksiin ei ole vielä kovin paljon kotimaista tutkimustietoa.

Savonlinnan normaalikoulussa on käytetty tablettikoneita opetuksessa viime vuodesta alkaen. Suppean kyselytutkimuksen mukaan laitteiden opetuskäyttö houkuttelee oppilaita tutkivaan oppimiseen ja itse tekemiseen sekä parantaa heidän ongelmanratkaisutaitojaan.

Oppilaiden vastauksien mukaan he viihtyvät aiempaa paremmin koulussa ja tekevät enemmän ryhmätöitä.

Yhdysvaltalaisen The Atlantic -lehden mukaan useat yhdysvaltalaiskoulut ovat tämän vuoden aikana luopuneet iPadeista ja jakaneet oppilailleen kannettavat tietokoneet.

"Ei mikään laite tai teknologia tee autuaaksi. Tässä opetellaan ensisijaisesti uudenlaista oppimiskulttuuria", Sipilä toteaa.

Opetushallituksen Koskisen mukaan laitehankinnoissa on tärkeä kuunnella käyttäjien tarpeita.

Taulutietokoneet sopivat, kun lähdetään ulos luokasta tekemään havaintoja luonnosta. Kannettavat tietokoneet voivat olla parempia pitkäjänteistä kirjoittamista vaativissa tehtävissä.

Opettajien koulutuksen jättäminen puolitiehen voi kostautua nopeasti.

"Kouluihin hankittiin pari vuotta sitten paljon interaktiivisia älytauluja, mutta monet opettajat saivat aivan liian vähän pedagogista koulutusta laitteiden opetuskäyttöön. Niinpä monessa luokassa taulua käytetään vain kalliina piirtoheittimenä", Koskinen sanoo.

 

Talous A 26–A 27
Tabletista tulossa
myydyin tietokone

Toni Lehtinen HS
Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat