Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennätysmäisen huijausvyyhdin pääepäilty jäi kiinni

Petostehtailu on silti jatkunut, suomalaisilta on viety jo yli 500 000 euroa

Kotimaa
 
Poliisi
Huijarit ovat lähettäneet erilaisia viestejä viime aikoina perintäyritysten nimissä. Viestin saajan ei tule kirjautua pankkitunnuksillaan heidän luomalleen sivustolle. Maksamatonta maksua ei ole todellisuudessa olemassa.
Huijarit ovat lähettäneet erilaisia viestejä viime aikoina perintäyritysten nimissä. Viestin saajan ei tule kirjautua pankkitunnuksillaan heidän luomalleen sivustolle. Maksamatonta maksua ei ole todellisuudessa olemassa. Kuva: Poliisi

Ennätysmäisen huijausviestivyyhdin epäilty päätekijä, 23-vuotias suomalaismies, on jäänyt kiinni. Uusien petosrikosten tehtailu on jatkunut silti.

Poliisi epäilee miehen ja muiden samaan rikosvyyhtiin liittyvien henkilöiden nostaneen keväästä lähtien suomalaisten yksityishenkilöiden nimissä luottoja ja tehneen tilisiirtoja selvästi yli puolen miljoonan euron arvosta.

Huijarit ovat hankkineet uhreiltaan pankkitunnuksia muun muassa perintäalan yritysten, Tullin ja Itellan nimissä lähettämiensä huijaustekstiviestien ja -sähköpostien avulla.

Kyseessä on mitä ilmeisimmin kaikkien aikojen laajin suomalaisten rikollisten toteuttama huijausviestivyyhti.

Viron poliisi otti pääepäillyn kiinni kansainvälisen pidätysmääräyksen perusteella Tallinnassa runsas kaksi viikkoa sitten ja luovutti hänet Suomeen tämän viikon maanantaina.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen perjantaina todennäköisin syin epäiltynä törkeästä petoksesta ja sen yrityksestä.

"Hän on kiistänyt kaiken kuulusteluissa", sanoo huijausvyyhdin tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista.

Mittava huijausvyyhti jatkuu edelleen, vaikka poliisin päätekijänä pitämä mies on istunut yli kaksi viikkoa lukkojen takana.

"On selvää, ettei hän olisi yksinään voinut pyörittää huijausta aamusta iltaan neljän kuukauden ajan. Hänellä on joku apuri, joka on ikävä kyllä edelleen vapaana", Risu kertoo.

Poliisin mukaan huijarit eivät ole enää viime viikkoina nostaneet uhriensa pankkitunnuksilla luottoja, vaan he ovat siirtäneet niiden avulla yksityishenkilöiden pankkitileiltä rahaa itselleen.

Pelkästään viime viikolla tilisiirtoja tapahtui noin 30 000 eurolla. Yksittäiset henkilöt menettivät tuolloin jopa 6 000–10 000 euron summia.

"Viime aikoina tekijät ovat lyöneet tahallaan uhrin verkkopankin lukkoon sen jälkeen, kun he ovat vieneet sieltä rahaa. Näin henkilö ei pääse katsomaan, mitä tilillä on tapahtunut. Se hidastaa teon havaitsemista", Risu sanoo.

Poliisin mukaan luottojen nostamiseen ja rahojen siirtämiseen tileiltä on osallistunut ainakin 35 ihmistä. Heitä epäillään rahanpesurikoksista.

Esitutkinnan mukaan näyttää siltä, että he ovat voineet saada korvauksena esimerkiksi 10 prosenttia nostamastaan summasta ja antaneet loppuosan eteenpäin nuorelle päätekijälle tai hänen apurilleen.

Rahojen nostajat ovat käyttäneet apuna omia pankkitilejään, joten he jäävät lähes poikkeuksetta kiinni teostaan. Ainakin osalla heistä on päihde- ja rikostausta.

Myös pääepäillyllä on nuoresta iästään huolimatta vankka petostausta, jonka vuoksi hän on istunut vankilassa.

Hän joutuu elokuun lopussa käräjillä toisen, Huuto.net-verkkohuutokauppaan liittyvän petosvyyhdin vuoksi. Tässä rikoskokonaisuudessa miestä syytetään 300 petoksesta ja 30 tietomurrosta vuosina 2011 ja 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat