Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useampi kuin joka neljäs nuori on seksuaalisen häirinnän tai väkivallan uhri

Sisäministeriön hankkeella halutaan poistaa uhrin häpeää

Kotimaa
 

Yhdeksäsluokkalaisista tytöistä joka kolmas ja pojista melkein joka neljäs on joutunut seksuaalisen häirinnän tai väkivallan uhriksi. Asia selviää Poliisiammattikorkeakoulun tuoreesta lapsiuhritutkimuksesta.

Tulokset liittyvät sisäministeriön eilen käynnistämään EU-rahoitteiseen Right to Choose -hankkeeseen. Siinä nuoria opetetaan tunnistamaan seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan liittyviä tilanteita.

Artikkeliin liittyvät

"Jo pornokalenteri työpaikalla täyttää tietyssä mielessä seksuaalisen häirinnän tunnusmerkit. Sellaisen pienen nihkeän epämukavuuden tunnistaminen on yksi tavoite", sanoo hankekoordinaattori, ylitarkastaja Elina Katajamäki sisäministeriöstä.

Tavoite on myös poistaa aiheeseen liittyvää häpeää ja puhumattomuutta ja tehdä selväksi, ettei teko ole koskaan uhrin syy.

Naisten linjan toiminnanjohtajan Pia Puu Oksasen mukaan nykyajassa on se hyvä puoli, että asioista yritetään puhua. Toisaalta uhrit jäävät hänen mukaansa usein yksin, vaikka hakisivat apua. Oksasesta seksuaalisen itsemääräämisoikeuden tunnistaminen ihmisoikeudeksi on edelleen heikkoa.

Tukipalveluita väkivaltaa ja sen uhkaa kokeneille tarjoava Naisten linja on yksi järjestöistä, jotka ovat mukana hankkeessa.

Nuorten tietoisuuden lisääminen omasta itsemääräämisoikeudesta parisuhteessa on tärkeää, sanoo Katajamäki. "Parisuhde ei tarkoita, että täytyy suostua mihinkään sellaisiin seksuaalisiin tekoihin, jotka tuntuvat itsestä vastenmielisiltä."

Lapsiuhritutkimuksen tulosten mukaan omanikäiset hyväksikäyttäjät olivat useimmiten uhrin tuttavia ja lähes yhtä usein seurustelukumppaneita. Aikuisista hyväksikäyttäjistä suurin osa oli tuntemattomia, mutta lähes yhtä moni oli uhrin tuttu, ja joka kymmenes oli uhrin seurustelukumppani.

Tilanteet etenivät ikätovereiden kanssa huomattavasti useammin yhdyntään kuin aikuisten kanssa.

Aikuisiin liittyneet seksuaalikokemukset ovat vähentyneet vuodesta 1988. Tuolloin jopa 17 prosenttia 9-luokkalaisista tytöistä ja kuusi prosenttia pojista ilmoitti joutuneensa jonkinlaiseen seksuaaliseen kanssakäymiseen aikuisen kanssa. Nyt luvut olivat 6,5 ja 1,8 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat