Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain puolet hoksaisi soittaa Euroopassa 112:een

Kaikki matkailijat eivät muista, että hätänumero 112 palvelee maksutta ilman suuntanumeroa

Kotimaa
 
Stefan Sauer DPA
Hätänumero 112 on käytössä koko EU:n alueella. Se on kirjoitettu muun muassa saksalaisambulanssien kylkeen.
Hätänumero 112 on käytössä koko EU:n alueella. Se on kirjoitettu muun muassa saksalaisambulanssien kylkeen. Kuva: Stefan Sauer DPA

Vain noin puolet suomalaisista tietää, että hätänumero 112 toimii koko Euroopan unionin alueella. Suomalaisten tietämättömyys käy ilmi vuoden 2013 Eurobarometristä.

"Ihmisiä sekoittaa se, että joissakin Euroopan maissa hätänumero 112:n rinnalla on erillisiä paikallisia numeroita eri pelastustahoille, kuten poliisille ja palokunnalle", kertoo Hätäkeskuslaitoksen viestintäpäällikkö Marjukka Koskela.

Fakta

Näistä numeroista saa apua maailmalla

 Euroopan sisällä toimii hätänumero 112.

 Yhdysvalloissa yleinen hätänumero on 911.

 Thaimaan hätänumero on 999.

 Japanin hätänumerosta 119 saa englanninkielistä palvelua.

 Lähi-idän, Etelä-Amerikan ja Afrikan eksoottisimmissa kohteissa paikallinen kielitaito olisi eduksi.

 Kaikista maista voi soittaa Suomen ulkoasianministeriön ympärivuorokautiseen päivystysnumeroon +358 9160 55551.

Suomessa 112 on ainoa valtakunnallinen hätänumero.

Euroopassa hätänumeroon 112 voi soittaa maksutta mistä tahansa puhelimesta ilman suuntanumeroa. Matkailijan soittama puhelu yhdistyy kohdemaan hätäkeskuspäivystäjälle tai suoraan viranomaiselle, joka hälyttää avun paikalle.

Lähtökohtaisesti jokainen valtio vastaa kansalaistensa ja matkailijoidensa hätäavusta itse. Kotimaan hätäkeskukseen ei voi soittaa ulkomailta.

"Suomalaisten matkailijoiden klassinen virhe on, että he yrittävät saada apua Suomesta hätänumeron kautta lisäämällä Suomen suuntanumeron 112:n eteen", Koskela kertoo.

Koskelan mukaan useimmissa Euroopan maissa hätänumero 112:n kautta voi odottaa saavansa apua englanniksi, vaikka englanninkielinen palvelu ei välttämättä olisi kohdemaassa lakisääteistä. Puhelu voidaan yhdistää englanninkieltä osaavalle päivystäjälle tai tulkkaajalle.

Koskelan mukaan hätäpuheluiden paikannussovelluksia kehitetään jatkuvasti kaikissa Euroopan maissa.

"Tärkeintä on silti pystyä itse kertomaan mahdollisimman tarkasti missä alueella tai millä kadulla apua tarvitaan."

Ulkoasiainministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjän Jussi Tannerin mukaan Euroopan ulkopuolelle matkustavan kannattaa selvittää kohdemaan hätänumerot ja hätäpalveluiden käytännöt ennen reissua.

"Viranomaisten toimintavalmiudessa on maittain eroa. Eksoottisten kaukomaan kohteiden ja kehitysmaiden hätänumeroista voi olla vaikea saada apua englanniksi. Ulkoasiainministeriö auttaa kielimuurin ylittämisessä", Tanner sanoo.

Ulkoasiainministeriön päivystyspuhelimeen voi soittaa vuorokauden ympäri mistä tahansa. Päivystäjä arvioi hädän vakavuuden, ja paikallinen Suomen edustusto voi ottaa yhteyttä kohdemaan poliisiin, terveydenhuoltoon tai oikeuslaitokseen.

Tanner muistuttaa, että ulkomailla liikuttaessa on tärkeä olla voimassa matkavakuutus. Loukkaantuneen potilaan kuljetus kotimaahan lentokoneella voi maksaa jopa 100 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat