Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontokäynnistä koetaan saatavan hyvinvointia 208 euron edestä

Metsähallitus selvitti ensi kerran kansallispuistokävijöiden terveyskokemuksia. Retkeilijä kokee saavansa luontokäynnistä hyvinvointia keskimäärin 208 euron edestä.

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Nuuksion Haukkalammen ympäristössä retkeilleet Helena Biner ja Marjaana Kedar (edessä) ammentavat luonnosta mielihyvää ja energiaa.
Nuuksion Haukkalammen ympäristössä retkeilleet Helena Biner ja Marjaana Kedar (edessä) ammentavat luonnosta mielihyvää ja energiaa. Kuva: Mika Ranta HS

Luonnossa retkeily on kelpo lääkettä stressiin ja psyykkiseen pahoinvointiin. Myös fyysinen kunto nousee maastossa tehokkaammin kuin asvaltilla.

Luonnon itseisarvoa terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä ei kuitenkaan ole juuri hyödynnetty esimerkiksi liikuntakampanjoissa.

Fakta

Kolme selvitystä terveysvaikutuksista

 Metsähallitus selvitti neljän luonnonsuojelualueen kävijöiden kokemia vaikutuksia. Tulokset analysoi Oulun diakonissalaitos.

 Aineisto kerättiin kesällä 2013. Maastokyselyyn vastasi 2 052 ihmistä. Heistä 1 197 vastasi myös laajempaan sähköpostikyselyyn.

 Toisella kyselyllä tutkittiin metsästys- ja kalastusmatkojen vaikutuksia. Siihen vastasi 4 653 metsästäjää ja 1 797 kalastajaa.

 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Väinö Vähäsarjan opinnäytetyössä puistovierailijat arvottivat käynnin vaikutukset 208 euron arvoisiksi.

Metsähallituksen tuoreen tutkimuksen mukaan luonto elvyttää ja aktivoi. Luonnossa liikkumisen vaikutukset retkeilijän terveyteen olivat riippumattomia koulutuksesta, iästä, painosta ja terveydentilasta.

Luonnon vaikutuksia retkeilijöiden mielialaan ja terveyteen selvitettiin Kevon luonnonpuistossa Pohjois-Lapissa, Kurjenrahkan kansallispuistossa Varsinais-Suomessa, Repovedellä Kouvolan pohjoisosassa ja Patvinsuolla Pohjois-Karjalassa.

Kansantaloudellisiakin vaikutuksia luontoliikunnalle voi laskea. Toisen tutkimuksen mukaan retkeilijät arvioivat puistokäyntinsä terveyshyötyjen rahalliseksi arvoksi keskimäärin 208 euroa. Hintalappu oli sitä suurempi mitä kauemmin retkeilijä puistossa vietti ja mitä enemmän kilometrejä kulki.

Jos summa kerrotaan kaikilla kansallispuistokäynneillä, retkeilijöiden kokemien terveysvaikutusten itse määritelty rahallinen arvo on 226 miljoonaa euroa.

"Luonto tekee hyvää. Sillä on suuri vaikutus etenkin mielialaan", tiivistää erikoissuunnittelija Liisa Kajala Metsähallituksesta. "Meillä on unohdettu ilmainen lääke, jolla ei ole sivuvaikutuksia."

Suomessa ei ole aiemmin selvitetty laajasti retkeilijöiden kokemuksia luonnon sosiaalisista, psyykkisistä ja fyysisistä vaikutuksista. Kajalan mielestä on häkellyttävää, kuinka myönteisiä kokemukset olivat.

Oulun yliopiston terveysliikunnan professorin Raija Korpelaisen mukaan tutkimus tuo lohdullisen viestin ylipainoisille ja niille, jotka eivät halua harrastaa urheiluliikuntaa. "Luonnossa liikkuminen on helppoa, edullista ja kaikkien saatavilla. Jo lyhytkin piipahdus luonnossa tuottaa hyvinvointia."

Korpelaisen mielestä tuloksia pitää hyödyntää terveysliikunnan edistämisessä.

"Matalan kynnyksen liikuntamuotoa ei ole riittävästi hyödynnetty. Ajatellaan liikaa sitä, että ollakseen tehokasta liikunnan täytyy aiheuttaa voimakasta hengästymistä ja hikoilua. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta liikunnan ei kuitenkaan tarvitse olla niin kuormittavaa."

Nuuksion kansallispuistossa eritasoisia liikkujia riittää tihkusateisena arkipäivänäkin. Koululaisryhmiä on useita. Lapset kiipeilevät kallioilla, syövät eväitä ja tutkivat luontoa. Yksittäisiä kulkijoita on siellä täällä.

Israelissa asuva Marjaana Kedar valokuvaa vuolaana virtaavaa puroa ja ihailee valtavia saniaisia helsinkiläisen Helena Binerin kansa. Naiset ammentavat luonnosta energiaa.

"Luonnolla on rauhoittava vaikutus. Kiire unohtuu, ja työasiat voi heittää metsään. Sekä psyykkinen että fyysinen kunto kohenee", Kedar luettelee.

"Hyvä, että täällä on koululaisiakin", Kedar sanoo mutta viilettää saman tien kauemmaksi meluisasta joukosta. Illaksi on luvassa rauhaa ja hiljaisuutta, sillä naiset ovat vuokranneet metsämökin lammen rannalta.

"Mökillä voidaan mennä saunasta uimaan", Biner haaveilee.

Kaksikko on malliesimerkki luontokokemuksen hyödyntämisestä. Metsähallituksen selvityksessä naiset kokivat miehiä useammin olonsa parantuneen puistokäynnillä.

Seurassa liikkuminen lisäsi hyvinvointia, samoin yöpyminen retken aikana.

Metsästys- ja kalastusretketkin kohentavat kuntoa ja mielialaa. Tutkimuksen mukaan metsästäjien kokema hyvinvoinnin lisääntyminen oli kuitenkin suurempaa kuin kalastajien.

Eniten eräihmiset rentoutuivat Lapin erämaissa: metsästäjät kanalintujahdissa ja kalastajat joella, jossa on luonnonkalaa.

 

Lauantaina 30. elokuuta vietetään Suomen luonnon päivää. Ympäri Suomea järjestetään yli 80 retkeä ja muuta tapahtumaa: www.suomenluonnonpaiva.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat